Maj 2003 Danskerne
konsumerer 15,72 kg æg om året - 1 kilo er ca. 16-17 hele æg
Italienerne
bruger trods den friske pasta med æg kun 11.81 kg om året

Et uskyldigt æg
| Artikel
fra Juni 2001
Søndag den 3. juni var retten sat på
Universitetet i byen Pavia ved Po-floden i det nordlige Italien. Den anklagede var ægget,
som i form at et afslappet strudseæg placeret foran forsvarerne, måtte
"høre" på en række alvorlige anklager: 1:
Voldelig og fortsat beskadigelse af leveren 2: Uanstændig
gastronomisk opførsel 3: Væbnet opstand sammen med
bander af fedt og kolesterol. 4: Salg af ulovlige produkter som salmonella
og antibiotikum Efterhånden som retssagen
skred frem, stod det klart, at ægget, som svinet og chokoladen de
foregående år, stod til at blive frikendt. I Aula Magna i
Pavia kunne forsvarerne i retten over "Frådseri" bevise, at ægget
er uskyldigt og udsat for en uretfærdig hetzkampagne. Faktisk
indeholder æg en substans, der beskytter leveren, proteinerne er
uundværlige, og en undersøgelse fra 2000 viser, at et æg om
dagen ikke øger kolesteroltallet. Derudover blev ægget
forsvaret med, at det passer sammen med et utal af andre madvarer, og både
forstår at præsentere sig som noget helt simpelt - spejlæg
- og noget utroligt raffineret - spejlæg med flager af trøffel,
bare for at nævne et eksempel.
"Poltisk
og socialt korrekt" var nogle af de ord, der faldt i retssalen, der blev
styret af kendte jurister - og gourmet'er - fra Universitetet i Pavia.
Under retssagen blev der knækket skaller i gården udenfor retssalen.
Rettergangen sluttede udover frikendelsen med indtagelsen af en gang rør-æg
med tomat og basilikum lavet af 3.000 æg. -syl
|