Madkultur

2002 - 2012


Slow Food udspringer af bevægelsen
"Arco del Gusto"
Smags-Arken


Citat af Slow Foods præsident Carlo Pertini:

"I dag producerer rige bønder industriprodukter til fattige mennesker, mens fattige bønder laver kvalitetsprodukter til rige mennesker.
Vi skal give disse bønder deres stolthed tilbage over det, de laver".


Arkens opgave er af forhindre udslettelse af disse traditionelle lokale produktioner.

Arkens sponsorer er ofte lokale firmaer, der bruger sponsoratet af det lokale produkt i reklamer.
Mange vin-gårde er ligeledes blandt sponsorerne i Italien, men der er også store kaffefirmaer og endog også store industrialiserede fødevarekoncerner.


Artikel fra april 2002

Den pukkelryggede tidsel og den firkantede peberfrugt fra Piemonte, ansjosen fra Menaica og fåreosten fra bjergene ved Pistoia
har det tilfælles, at de alle er en del af Slow Food Arken.Over 400 italienske traditionelle gastronomiske produkter bliver i dag beskyttet af denne madglædens Noahs Ark, der er en konkret protest mod den gastronomiske fattigdom, som industrialiseringen af fødevareproduktionen har medført.

Både private og virksomheder har via foreningen Slow Food mulighed for at sponsorere produktionen af disse traditionelle lokale ordukter, der ikke kan få del i EU- og anden landbrugsstøte, og som kun overlever i kraft at stædige bønder, fiskere og frugtavlere.

Arken i hele verden

Slow Food uddeler i oktober 2002 i Torino for tredje gang den internationale Slow Food Præmie til projekter, der bevarer gastronomiske traditioner i bred forstand.

Det er foreningens hensigt, at alle de indstillede produkter, bønder, forskere o.s.v. fremover skal være en del af Arken, der således bliver til et verdensomspændende projekt til bevaring af "den gode smag".

Andre deltagere i Arken

Også truede husdyr-racer som Maremma- og Piemonte-køerne har i dag plads i Arken.

Det samme har den originale San Marzano-tomat, som man er begyndt at dyrke helt forfra, fordi de San Marzano-tomater, der i dag har kvalitetsmærket DOP faktisk kun er en slægtning af den ægte originale tomat til pasta-sovsen.

Ost fra Ragusa, spæk fra Colonnata >>, salami fra Fabriano og den lilla asparges fra Albenga er også med.
Og i Tyskland er æblet Finkenwerder Herbstprinz og kartoflen Angeliter Tannenzapfen forlængst ombord i "smagsarken".

Plads til danske produkter

Skulle nogen have lyst til at sponsorere er der også plads i Arken til gamle danske jordbærsorter eller andre udrydningstruede danske gastronomiske specialiteter eller planter.

-syl


Copyright © 2000-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano