Verdi

Januar 2011

Bookmark and Share

Verdi var som et moderne rock-idol i midten af 1800-tallet
 

Fra midten af 1800-tallet var den folkelige begejstring for komponisten Giuseppe Verdi så stor, at det man i dag kalder merchandising" af idoler, allerede da var en stor forretning.


Vin-etiketter inspireret af komponisten


Verdis ansigtstræk og scener fra hans operaer prydede så forskellige ting som tændstikæsker, vin-etiketter, askebægre og kalendere hos datidens barberere.

Blandt de mange hundrede Verdi-genstande, der indtil den 29. juli 2001 var udstillet i Palazzo Pigorini i Parma var også en æske med kød-ekstrakt fra 1891, som datidens reklamefolk forsøgte at øge salget af, ved at smykke emballagen med scener fra Verdis operaer.Den folkelige begejstring for Verdi skyldtes i hans levetid også, at mange af hans værker blev tolket som en støtte til det krav om national uafhængighed, som voksede sig stærk omkring midten af 1800-tallet.

Publikums begejstring over koret "Va' pensiero" ved premieren den 9. marts 1842 i Scala Operaen var næppe mindre end når vore dages pop- og rockstjerner stiller op til koncert.


Samlehæfte fra 1913
om Verdi's liv og musik


De gamle italienske tusind lire sedler var også i årtier dekoreret med Verdis ansigt, og kommercialiseringen af ham florerede også i 100-året for hans død i 2001.

Hans fødehjem, som det siges, at han ville købe og rive ned for at skjule sine fattige oprindelse, kan i dag købes på serveringsbakker, postkort og forskellige mere eller mindre smagfulde
souvenirs.

Verdi har i over 150 år haft en fanskare, og kun tiden vil vise, om moderne stjerner som for eksempel Elvis har samme tag i fremtidens publikum.

-syl

Retur til
Verdi >>


Retur til
Opera <<


Retur til
Kultur <<

Karikaturer af
Giuseppe Verdi

Klik for stort foto


Æske med La Traviata


Copyright © 2001-2011. Tutti i diritti riservati.
Charlotte Sylvestersen - Milano