Musik

2004

Bookmark and Share

San Remo Festival
- fem dages non stop Melodi Grand Prix


Kun 15 % forventede i 2003 at høre gode sange ved festivallen, mens 30 % forventede den samme gamle festival som altid, viser et rundspørge fra det statslige tv Rai.

Det europæiske Melodi Grand Prix bliver ofte ikke engang vist i italiensk tv.Til gengæld viser RAI den officielle udgave af San Remo fra eftermiddag til midnat i festival-perioden.

De andre tv-kanaler jagter mest sladder-historierne og skandaler, der er en uundværlig del af festivallen.Den ikke helt unge Pippo Baudo præsenterede festivallen i 2003.

For 11. gang siden 1968.


Nogle siger, det er fordi, de unge tv-stjerner vil have for stort et honorar - og i 2004 blev det så den absolut heller ikke unge sanger Tony Renis´ tur.

Artiklen er fra 2004

Siden 1951 har musikfestivallen i San Remo udklækket mere eller mindre vellydende ørehængere i den lettere afdeling af populærmusikken.

I år går det fra den 2. til den 6. marts løs for 54. gang.


Den kunstneriske leder af festivallen i 2004 var Tony Renis

" Quando, quando, quando..."
- du kender helt sikkert hans eneste hit, som han slog igennem med ved San Remo Festivallen for 42 år siden i 1962.

San Remo er som fodbold >>

Hvad enten man kan lide Festivallen eller ej, ender man nemlig alligevel altid med at deltage i samtaler om den.Derudover er det som med fodbolden nærmest umuligt at undgå festivallen i blomsterbyen San Remo på den italienske Middelhavskyst.

Vidste man ikke bedre, kunne man af mediernes tætte dækning af "ikke-begivenhed"-begivenheden tro, at der foregik noget i San Remo, der ganske simpelt var vitalt for nationens fortsatte beståen.Værten?
Hysteriet omkring festivallen begynder allerede nogle måneder inden, når det skal afgøres, hvem der skal være vært for showet.

I 2003 var det - endnu engang - en af de kendte tv-stjerner, nemlig den - som musikken - evigtgrønne - men ikke længere hverken unge eller midaldrende Pippo Baudo.

I 2004 gik jobbet temmeligt udramatisk til sangeren Tony Renis, som selv har vundet festivallen i 1963 med sangen "Uno per tutte", og også er kendt for verdenhittet "Quando, quando, quando".

Med sine 65 år har Rai med tony Renis endnu engang valgt at satse på det sikre - og måske betale mindre end de yngre tv-stjerner kræver for de fem dages anstrengelser i San Remo.

- og afklædte piger


Når værten for San Remo er besluttet, går det løs med gættekonkurrencer og interviews med mulige "valletter".

Valetter er unge piger, der flankerer værten - helst i så lidt tøj som muligt - og uden hvilke det er umuligt at producere tv-shows i Italien.

Og det er skam en vigtig sag.

En meningmåling blandt teenage-piger viste i fjor, at over 60 procent af piger drømte om en fremtid som "valletta" eller "bostav-vender" eller hvilke andre krævende opgaver - udover fysikken - det job nu medfører.

Der er i øvrigt altid en blond og en mørkhåret "valetta", og udover en perfekt fysik er hårfarven åbenbart det eneste yderligere krav til valetta'erne.

En komiker foreslog ved festivallen i 2002 allerede efter den første aften, at man næste år kunne spare et sort beløb ved at erstatte de to "valetta'er" ud med èn blondine med mørke striber, eller èn brunette med blonde striber - blot det dog vil blive èn med lidt mere liv i end de to det år.

- du nynner også med

Selv i Danmark slipper I ikke for festivallen, selv om I ikke bliver tvangsindlagt via medierne.

Mange at de hits, vi allesammen går og nynner, stammer nemlig fra San Remo.

Hver generation har sine slagere, som stammer derfra, for mange af sangene bliver senere oversat, og ender som hits hos udenlandske musikkere og sangere.

...ti amo, da da da ti amo...............

Og så længe enhver dansker i min generation kan nynne med på Umberto Tozzis "Ti amo", kan italienerne jo egentligt også være ligeglade med, at de sjældent kvalificerer sig til det Europæiske Grand Prix.

-syl


Copyright © 2001-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano