Kunst - Portræt

Februar 2011

Bookmark and Share

ParmigianinoParmigianinos selvportræt foran et spejl (deraf proportions-forvrængningen, som mange siger var indledningen til stilen "Manierisme").Det er malet i 1524, og var den unge kunstners "visitkort" til paven i Rom.
Maleriet er i dag i Wien.Besøg Fontanellato


Middelalderborgen Rocca San Vitale med Parmigianino-værelset og skiftende kunst-udstillinger, og landsbyen Fontanellatto 20 km fra Parma er bestemt et besøg værd.

Den tredje søndag i hver måned er byen et stor marked, hvor man blandt andet kan smage vidunderlige friture-stegte "gnocchi", som blot er en af området mange kulinariske specialiteter.

Francesco Mazzola - kaldet Parmigianini - fødes i Parma i januar 1503, og dør tæt ved byen i Casalmaggiore som 37-årig den 24. august 1540.

Hans død er stadig i dag omgivet af mystik.
En teori siger, at Parmigianino - det er hans kunstnernavn taget efter fødebyen - at han faktisk forgiftede sig selv, fordi han som så mange andre i den tid eksperimenterede med kemi - han var nemlig en lidenskabelig alkymist.

Oplært af Correggio

Som 17-årig er Parmigianino allerede i gang med at udsmykke den vigtige kirke San Giovanni Evangelista i centrum af Parma.
Her arbejder han sammen med læremesteren Antonio Allegri, kaldet Correggio efter hans fødeby.
Hidsigprop

Kunstnerens temperament får ham også på kant med andre, og han tilbringer også nogen tid i fængsel, inden hans kemiske eksperimenter tilsyneladende fører til hans død i 1540.

Parmigianino tager også som ung på den nærmest obligatoriske dannelses-rejse til Rom, hvor han beundrer blandt andre Raffaellos og Michelangelos værker.

Parmigianino i Fontanellato


Allerede som 20-årig er den unge Parmigianinos talent dog så anderkendt, at Greven Galeazzo Sanvitale i 1523 inviterer ham til at dekorere et af sit palads mørke sale.

Resultatet bliver den berømte "Diana-sal", hvor Parmigianino laver det lille rum om til en teater-sal, hvor en af antikkens dramatiske myter - om Diana og Attone - udspiller sig på de malede vægge under et loft, hvor freskoerne giver illusionen om at befinde sig under en pergola.

Diana

Tilbage i Parma

Efter et par års ophold i Bologna, er Parmigianino i 1530 tilbage i Parma, hvor han blandt andet maler freskoerne i kirken Santa Maria della Steccata - et arbejde der strækker sig over 9 år - også fordi Parmigianino ikke altid var enige med dem, der havde bestilt arbejdet.

-syl

Retur til
Kunst <<


Retur til
Parma <<


Artikler
Reggio-Parma Festival >>

Giotti´s freskoer i Assisi >>


Freskoer >>

Torrechiara Slottet >>

Link

Fontanellato >>

Rocca San Vitale

Fontevivo ligger få km syd for Fontellenato, og her kan man
spise lokale specialiteter på
de "12 Munkes" resturant i et
gammel kloster lavet om til
hotel Relais Fontevivo >>

Copyright © 2000-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano