Turist Info

December 2008

Slaget ved San Martino og Solferino

Røde Kors´ historie og museum

Det Internationale Røde Kors Museum

By: Castiglione delle Stiviere
Gade: Via Garibaldi 46
Tel. 0039 0376 638 505

Oktober - marts:
9-12 og 14-17.30
April - september:
9-12 og 15-18
Lukket mandag
Entre:
Betal efter behov!

Slaget ved San Marino della Battalgia og Solferino umiddelbart syd for Garda-søen var et af de vigtigste slag i kampen om samlingen af Italien i midten af 1800 tallet blev udkæmpet i San Martino syd for Desenzano.

Slaget den 24. juni 1859 mellem de italienske styrker hjulpet af Napoleons den Tredjes franske tropper og den østrigske besættelsesmagt
blev starskuddet til Røde Kors bevægelsen.

I dag markerer et 74 meter højt tårn fra 1893 - en gave til den italienske konge Vittorio Emanuele II - stedet for slaget.

Bagved findes et anfiteater og et museum over slaget (Åben 9-12.30 og 14.30 - 18.30).

I San Martino Kirken i romansk stil, men med rødder tilbage til logobarderne (fra 580'erne) findes et "ossario" - en knoglesamling fra de faldne i slaget ved San Martino.

Røde Kors' historie begynder med slaget ved San Martino della Battaglia:


Retur til Garda-søen <<


Retur til Museer <<

Retur til Historie <<


Links


Røde Kors Museet >>


Området syd for Garda-søen er også et
vin-distrikt, der producerer
både den hvide Lugana-vin,
DOC-vinen fra San Martino
della Battaglia og Garda DOC >>Castiglione della Stiviera tæt ved
har i mange år været en
såkaldt industri-klynge >>
- områdets specialitet var nylon-strømperTårnet til minde om slaget
ved San Martino
della Battaglia:Tårnet ses tydeligt på motorvejen mellem
Brescia og Verona

Det Internationale Røde Kors Museum

Henry Dunant fra Geneve ankom til Castiglione delle Stiviere om aftenen den 24 juni 1859 fordi han ville tale med kejseren af Frankrig om Algeriet - Napoleone den Tredje.
Men kejseren var netop den dag optaget af slaget mod østrigerne ved San Martino e Solferino, og Dunant indlogerede sig derfor hos familien Pastorio i bygningen foran kirken Chiesa Maggiore.

I dagene efter slaget blev omkring 9.000 sårede bragt til Castiglione, der dengang havde 5.300 indbyggere. Man oprettede hurtigt 12 midletidige hospitaler i kirker, klostre og kaserner og efterfølgende husede private sårede i deres hjem.
Hele Castigliones - men også de andre omringliggende byers - befolkning deltog i pleje og pasning af de sårede, og bidrog ligeledes med fødevarer, lagner og andet.

Henry Dunant deltog i hele denne operation, og blev overvældet ved synet af befolkningens humanise overfor de sårede, hvoraf mange var samlede foran kirken Chiesa Maggiore.
Efter nogle dage returnerede han til Geneve, men oplevelsen i Castiglione havde sat sig dyeb mærker i hans sind, og han begyndte at planlægge en International Konference, som med tiden skulle være i stand til at yde bistand og til sårede i fremtidige slag og krige.

I 1862 skriver han bogen "Souvenir de Solferino", som han selv finansierer trykningen af, og han sender bogen til alle herskere og regeringschefer i Europa.
I Geneve grundlægges "Hjælpe Komiteen", kendt som "De fems Komite", som sidenhen bliver til Den Internationale Røde Kors Komite.
I oktober 1863 afholdes den første internationale konference.

Paladset Palazzo di Castiglione delle Stiviere som i dag huser det Internationale Røde Kors Museum, tilhørte familien Triulzi Longhi fra midten af 1700-tallet indtil den kendte jursit Dr. Silvio Longhis død i 1937. ved hans død overtog den rige kornhandler Montresor ejendommen, og efterfølgende - i 1958 - blev ejendommen købt af kommunen.

Museet blev indviet den 25. juni 1959, mens man fejrede 100-året for Henry Dunants ide om et humanitært hjælpekorps.

-syl


Røde Kors Museet


 

I Italien har Røde Kors omkring 3.000 ansatte,
mens 160.000 arbejder
frivilligt for organisationen.
7 ud af 10 er kvinder.
(Tal fra 2003)


Copyright © 2002-2008. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano