Leonardo da Vinci

2007


"Mona Lisa" ejes i dag af den franske stat og "bor" på Louvre museet i Paris.

Leonardo malede maleriet omkring 1503 og 1507.
Mona Lisa fyldte altså 500 år i 2007.

Klik for stort billede >>Da Leonardo i sine sidste år flytter til Frankrig tager han maleriet med sig.Maleriet købes af Frans den Første, og inden det kom til Louvre hang det blandt andet i Napoleons >> soveværelse.


Er der en lighed?-
Montage fra Lillian.com >>Havde hun grimme tænder
- eller brugte hun bøjle?

Artikel fra februar 2007
Diskussionen er endeløs og nyeste bud kommer fra kunsthistorikeren Giuseppe Pallanti, der nu påstår at have fundet Lisa Gheradinis grav.

Mange mener, Signora Gheradini var modellen til Leonardos maleri.

Lisa Gheradini, der døde som 63-årig i 1542, var gift med en rig silkehandler - Francesco del Giocondo - i Firenze og havde fem børn.

Da manden døde gik hun i kloster, og Pallanti mener nu at have lokaliseret lige netop hendes grav i det forladte kloster i Firenze.Derfor skal hendes lig graves op og hendes DNA findes - så man ad den vej kan genskabe hendes ansigt og be- eller afkræfte, om hun var Leonardos model.


Det var faktisk arkitekten Vasari >>, der midt i 1500-tallet først gang nævnte Lisa Gheradini som modellen bag billedet.

"Mona" eller "Monna", som nogle italienere sig, skulle i øvrigt blot have været en slags titel lige som "frue".

I Italien kaldes Mona Lisa ofte for "La Gioconda" - en omskrivning af mandens efternavn, som også betyder "den lethjertede" - på grund af hendes uudgrundelige smil, som ingen nogensinde har forstået betydningen af.

Andre siger, at Leonardo i sine sidste år ofte talte om et maleri af en ung kvinde malet på ordre af Giuliano de' Medici, og Mona Lisa skulle så være hans elskerinde Constanza d'Avalos, der netop blev kaldt "La Gioconda".

Andre kunsthistorikkere mener, at maleriet er et selvportræt af den unge Leonardo eller måske et portræt af Leonardos moder.

Flere har også bemærket, at Mona Lisa ligner andre af Leonardos malerier som dette herunder af Johannes Døberen:Mona Lisa for sjov...


-syl

Retur til
Kunst <<


Retur til
Leonardo da Vinci <<


Mona Lisa
i moderne reklamer:


Plakat for Motorshow 2006 >>
i Bologna

Uden brus, med brus eller Ferrarelle?

Mona og reklame for
mineralvand >>

Masser af Mona Lisa
fortolkninger - fra
kagedåser til sokker,
slips og gavepapir >>Salvadors Dali´s selvportræt
med Mona Lisa


Andy Warhol "legede" med
Mona Lisa i 1963


Copyright © 2007-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano