Oktober 2015

Bookmark and Share

Julekager - og vin


Den traditionelle Panettone-kage
fra Milano med rosiner og i 40% af tilfældene også med kandiseret frugt.




Rosinerne i Panettone symboliserer penge, de kandiserede stykker af cider-frugt betyder sundhed, og stykkerne af kandiseret appelsin giver held i kærlighed....

Pandoro-kagen fra Verona


Cantucci og Vin Santo
stammer fra Toscana


Nuogat-specialiteten Torrone >>
hører også til de traditionelle jule-desserter

Pandoro-kagen - "gyldent brød" direkte oversat - blev opfundet af en bager i Via Borseri i Verona >>.

Kigger man den dag i dag op på toppen af bagerens hus (nu en smart modebutik), kan man se de to stenfigurer, der har Pandora-kagens karakteristiske facon.

Panettone derimod stammer fra Milano >>, og den officielle legende fortæller, at en bager kom til at lade dejen hæve alt for længe, og dermed skabte den luftige og høje sandkage.



Begge julekager er dog temmeligt tørre, men luftige kager, og de findes i dag i et utal af variationer med forskelligt fyld og kremer.

De originale julekager er de simple modeller uden kremer og andet fyld - dog med rosiner i Panettonen - og de nydes ofte med et glas køligt boble-vin.

Gerne en mousserende vin af den lidt sødere type, som for eksempel en Franciacorta Demi Sec >>, en Asti Spumante eller en Berlucchi boblevin >>.

Også den hvide Recioto dessertvin fra Soave med den karakteristiske smag af honning og modne frugter, og
Moscato fra øen Pantelleria er velegnet til de italienske julekager.

En helt speciel smagsoplevelse kan den røde Brachetto d'Aqui fra Piemonte give - den er også dejlig til frugttærter.

Det samme er den røde Moscat Rosa fra Trentino Alto Adige der har navn efter vinens helt specielle aroma, hvor man tydelig kan dufte roser!

Hellig vin og Cantuccini
Vin Santo af Trebbiano og Malvasia druerne fra Toscana er perfekte til de hårde mandelkager Cantuccini'er fra Siena.

Og de hårde kager skal dyppes i vinen og helst ligge lidt i glasset inden de nydes.


Vin til chokolade

Til chokoladekager og konfekt kan man sagtens lade spiritusflasker stå, og i stedet prøve et par kraftige rødvine som Recioto fra Valpolicella, der er sød uden i virkeligheden af være det!

Eller en kraftig rødvin fra den solrige region Puglia.


Og dertil passer en Toscana-cigar perfekt! >>


-syl

Retur til
Julen i Italien <<


Andre artikler

Madkultur >>
Ost og vin >>
Ost og honning >>
Stinkende toscana-cigarer >>
Opskrift på Toscanske
mandelkager - Cantucci >>


Links
Kendte Panettone
og Pandoro mærker

Bauli >>
Melegatti >>
Motta >>




I 2009 blev der i følge en undersøgelse den 18.12.2009 produceret 170 millioner Panettone og Pandoro-kager i Italien. Milanos Panettone vinder stadig over Veronas Pandoro med 95 mod 75 millioner. Den samlede julekage-omsætning var på omkring 830 millioner euro - en gennemsnitlig stykpris på 4,88 euro. I følge undersøgelsen er 60% af de solgte kager uden sukat (kandiseret frugt).

60 procent af årets
boblevin >>
-
35 millioner
flasker - blev i 2008 åbnet i
de fire uger omkring juleaften.

Kun 1 million af flaskerne er fransk champagne.

Italienerne foretrækker deres egne bobler - og 59 % er den søde boblevin - som f.eks. Asti Spumante


Copyright © 2001-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano