Haver i Italien

August 2011
Bookmark and Share
Villa Pisani i Stra: Italiens smukkeste have i 2008
- og Nationalt Kunstmuseum

I villaen bør man besøge de flotte sale på den "noble" førstesal - i alt er der 30 store sale!

Her spillede man kort og andre spil - en lidenskab der i sidste ende førte til Pisani-familiens ruin!

Det foregik blandt andet i Bacco-salen "La Sala del Trionfo di Bacco" eller i "ferie-salen" - "La Sala della Villeggiatura".

Balsalen i midten af bygningen er berømt for Tiepolis freskoer i loftet, og det er de originale møbler og malerier, der stadig hænger og står i dag i salene.Tiepolis freskoer overlevede de voldsomme restaureringer, som Napoleons Eugenio de Beauharnais - der fra 1807 til 1814 var italiensk vice-konge - igangsatte i villaen og haven.

Vicekongen indrettede blandt andet en sal i fransk "Empire" stil og hans "napoleonske" lejlighed kan også beundres i dag.

 

Den flotte have i Villa Pisani ved Brenta-floden mellem Venedig og Padova fik i 2008 prisen som Italiens flotteste have af en amerikansk organisation, der hvert år vælger de smukkets haver i Tyskland, England, Frankrig, Sverige og Italien.Haven omkring den flotte villa er for nyligt blevet rekonstrueret og gennerestaureret af arkitekten Giuseppe Rallo.Villaerne på fastlandet vest for Venedig blev bygget af lagune-byens mest velhavende indbyggere, der "flygtede" ind til fastlandet i de varme sommermåneder.Villa Pisani ligger ved Brenta-floden - og man kunne således ankomme i båd fra Venedig - og i de 114 værelser har doger, konger og kejsere fra hele Europa overnattet.


Man ankom også sejlende fra Venedig til Villa PisaniLabyrinten, Orangeriet og "skoven" Il Bosco bør også besøges

Udover den smukke have så er Villa Pisani i dag Nationalt Museum, hvor man kan beundre mesterværker fra 1700- og 1800-tallet.

Blandt meget andet kan man lægge hovedet tilbage i balsalen og beundre Gianbattista Tiepolis freskoer i loftet, der skilder Pisani-familiens storhed og bedrifter.En familie-historie


Pisani-familien var en handelsfamilie, hvis enorme formue blev grundlagt i 1300-tallet.

Deres Venedig-palads ligger på Campo Santo Stefano, og huser i dag konservatoriet Benedetto Marcello.

I 1400-tallet kom en gren af familien i besiddelse af et stort landområde i Padova-området - inden da måtte venezianerne nemlig ikke eje jord på fastlandet.

1700-tallet var familiens guldalder i forhold til Venedig.

Alvise Pisani blev ambassadør ved Solkonges hof i Frankrig, hvor han endog blev kongebørnenes gudfader, og i 1735 bliver Alvise doge nummer 114 i Venedig.

Alvise og broderen Almoró har igangsat byggeriet af villaen i 1720.

Arkitekten er i Gerolamo Frigimelica, og da han dør overtager den unge arkitekt Francesco Maria Preti opgaven og færdiggør villaen.

Pisani-familien bliver dog også ramt, da Venedig-republikken falder i 1797, og familiens spillelidenskab ender med at føre den til ruin og gæld.

Den 11. januar 1807 bliver Villa Pisani solgt direkte til sejrherren, der har underlagt sig Venedig:
Napoleon betaler 1.901.000 venezianske lire for det hele og forærer villaen til sin protegé Eugenio de Beauharnais, der bliver gjort til vicekonge af Italien.

Eugenio begynder omfattende restaureringer af villaen og parken, og er i øvrigt også en stor kunstmæcen- og samler.Napoleons fald i 1914 betyder, at Villa Pisani kommer under den østrigske kejser.

Villaen bliver kejserinde Marianna Carolinas foretrukne feriested.
Blandt hendes gæster er Zaren af Rusland og konger fra Spanien, Napoli og Grækenland.

I 1866 kommer Venedig og fastlandet med i det nye Italien (Italiens historie >>), og villaen bliver overdraget til den italienske stat.

I 1884 bliver villaen lavet til museum, og besøges blandt andet ofte af kriger-digteren D´Annunzio >>, som også bruger villaen som ramme for en af sine romaner.

I 1934 var Villa Pisani ramme om Hitlers og Mussolinis første officielle møde, og senere var villaen kulisse for en episode i Pierpaolo Pasolini-filmen "Portcile" (Svinestien).

Her ligger Villa Pisani:
-syl

Retur til
Haver <<


Retur til
Veneto <<


Artikler
Palladios villaer
i Veneto-regionen >>

(Der ligger også en
Pisani-villa tegnet
af Palladio i
Vicenza-provinsen)

Links
Villa Pisani >>
Info og åbningstider :
Museo Nazionale di Villa Pisani Via Doge Pisani 7
30039 Stra (Venedig)

April - September:
9-20
Oktober
9-18
November - Marts
9-17
Lukket mandage
og nationale helligdage.

Fuld pris 7,50 € (2008-priser)
Kun park 4,50 € (2008-priser)
Gratis for EU-borgere under 18 og over 65 - husk legitimation.

Labyrinten er åben fra april til september - kan dog enkelte dage være lukket på grund af vedligehold.
(Information:
049 50 20 74)


Copyright © 2000 - 2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>