KULTUR

August 2011
Bookmark and Share
Skønne villaer og haver i Norditalien

Villa Pisani i Stra mellem Venedig og Padova valgt til Italiens flotteste have i 2008 >>
Villa Taranto - flot botanisk have ved Maggioresøen >>


Fonden FAI >>
ejer flere villa'er i Italien

Mere om
Comosøen >>
Lombardiet >>
Maggiore søen >>
Piemonte >>

 

Omkring storbyen Milano og de store norditalienske søer ligger der mange smukke villaer og haver, der hvert forår åbner lågerne for interesserede gæster.

VILLA BALBIANELLO

Ved landsbyen Lavedo på Como-søens vestbred ligger "Villa Balbianello" med sin fantastiske have på et forbjerg ud til søen.Den seneste ejer Grev Monzino døde i 1988, og donerede villaen til den private fond FAI, der arbejder for at bevare den italienske kulturarv.
Med til arven hørte villaens møbelssamling, et stort bibliotek samt et museum med genstande fra grevens ekspeditioner i Alperne, på Mount Everest og i Polar-områderne.

Grev Monzino efterlod også penge til vedligeholdelsen af villaen og haven. Betingelsen for gaven var, at det italienske flag altid skulle veje over området, for at minde om de gange, greven og hans Alpejægere hejste det italienske flag på deres ekspeditioner.

På den lille halvø var der i indtil 1500-tallet et lille Capucciner-kloster, hvoraf facaden med de to slanke kirketårne stadig eksisterer.

Selve villaen består af to kvadratiske blokke, den ene i forbindelse med kirken, den anden ovenover, og komplekset blev konstrueret på ordre af Kardinal Angelo Maria Durini.

Kardinal Durino ønskede at trække sig tilbage i fred og ro efter en succesrig diplomatisk karriere.

Han købte i slutningen af 1700-tallet halvøen fordi det ikke var lykkedes for ham at købe den eneste ø i Como-søen - Isola Comacina >>.


Villa Balbianello

Flere foto af Villa Balbianello >>

"Gør, hvad du vil"
Kardinalens udvalgte gæster blev ved ankomsten - ad søvejen dengang som i dag - mødt med mottoet "Gør, hvad du vil".

Mottoet er hugget ind i fliserne på gulvet under arkaden, der fra søen leder gæsterne hen til en stejl trappe, der fører op til villaen.
Villa Balbianello indeholder en arkitektonisk nyskabelse bygget på kardinalens ordre:
En Loggia - en buegang - med tre buer bygget parallelt med halvøen, der ekseptionelt tillader udsigt både mod nord til byen Tremezzo og mod syd til øen Comacina >>.

To rum afslutter Loggia'en:
Èt er musikværelse, det andet er bibliotek.
I dette miljø, langt væk fra intrigerne omkring Paven i Rom, modtog kardinalen sine litterære venner, der iblandt digteren Giuseppe Parini, som dedikerede sin "Ode XXII" til kardinalen. I 1700- og 1800-tallet var den del af Como-søen, hvor
Villa Balbianello ligger et yndet mål for datidens ferierejsende, de adelige, præsteskabet og det rige borgerskab.

Forfatteren Stendahl
er med til at udbrede kendskabet til området, som han beskriver i første kapitel af bogen "Certosa".

Også med værket "Roma, Napoli og Firenze", hvor han netop omtaler en sejltur langs skrænterne ved Balbianello, som han finder meget maleriske.

Syd for villaen kan man se den bugt, som kardinalen kaldte Dianas Bugt efter jagtgudinden.
Da han kiggede den vej, var bjergene mod syd stadig helt dækket af skov.

Mod syd er der endnu en anlægsbro, udsmykket med den stedsegrønne plante "Ficus Repens".

Her modtages gæster i det sene forår under de blomstrende magnolietræer, og platantræer beskåret som kæmpestore kandelabre, farvestrålende azaleaer, rododendroner, blåregn og alperoser er også med til at gøre haven til et imponerende smukt syn.

Sin egen stil

Antikke statuer og guirlander at efeu omkring trapper og stier er med til at skabe en have, der har sin helt egen stil.

Beliggenheden på halvøen med dens skrænter med sparsomt jordlag, der hvor bjerget ikke stikker sin nøgne granit helt frem, gjorde det nemlig umuligt at skabe den geometriske italienske have, der var moderne i 1700-tallet.

Den "rå" søbred og de store niveaforskelle betød også, at man heller ikke kunne efterligne engelsk havekunst.

Resultatet er derfor blevet en helt speciel have, hvor man har indrettet sig efter naturen, samtidig med at man finder områder, hvor buske, hække og plæner i mindre målestok efterligner italiensk havekunst.

Udover de allerede nævnte planter og træer findes der blandt mange andre også cypresser, stenege, cyklaminer og vintergække i haven.

Nationalistisk arnested

Kardinal Durini dør i 1797, og villaen arves af nevøen Luigi Porro Lambertenghi.

Han var en meget aktiv modstander af østrigerne, der regerede i Norditalien både før og efter Napoleons regeringstid fra 1797 til 1812.

Balbianello blev derfor et anti-østrigsk mødested indtil en af konspiratorerne - Silvio Pellico - blev arresteret i 1820, og Porro selv flygtede til Belgien.

I Belgien var han gæst hos vennen Giuseppe Arconati Visconti, som siden købte Balbianello. Giuseppes kone, Costanza, tilbragte meget tid i villaen, der blev en yndet "sommer-salon", hvor digtere og forfattere som Berchet, Giusti og Manzoni mødtes.

Giuseppes og Costanzas søn Giammartino Arconati Visconto holdt også meget af villaen, som han udstyrede med smukke møbler, en ny terasse og et imponerende våbenskjold for sin familie over Loggia'en.

Han udvidede også biblioteket med en østerlandsk samling, for han oversatte selv arabiske kærlighedsdigte. Giammartino rejste ligeledes meget, og han var lidt af en oprører.

Han var således ikke begejstret for kirken, og giftede sig mod sine forældres ønske med en datter af en parisisk journalist og kirkemodstander.

Hustruen Maria Peyrat havde forfatteren Victor Hugo som sit vidne til brylluppet, og var stolt af, at hun kun ejede en kjole, da de blev gift.

Peyrat blev siden en fremtrædende personlighed på den intelllektuelle venstrefløj i Paris efter århundredskiftet, og da hun blev enke foretrak hun at bruge den rige arv til sociale og kulturelle initiativer.

Hun opholdt sig aldrig på Balbianello, og solgte inden sin død i 1923 villaen til den amerikanske general Butler Ames.


Generalen restaurerede villaen og haven, der i 39 år havde været overladt til sin egen skæbne, og bevarede møbler og bøger fra Visconti-tiden.

Da generalen døde i 1954, købte den milanesiske grev Guido Monzino villaen, og restaurerede den for at få plads til sit bibliotek, sin kunstsamling og sit ekspeditionsudstyr.

Efter de mange ekspeditioner blev villaen og haven grevens sidste "projekt", hvor ideen var at skabe et internationalt institut for opdagelsesrejser.

Han bevarede dog heldigvis Visconti-biblioteket, der i dag befinder sig i det ene af Loggia'ens to værelser.
I Monzinos personlige museum i underetagen findes blant andet den slæde, han nåede til nordpolen på i 1971, samt udstyr fra Everest-ekspeditionen i 1973.

Villa Balbianellos have er åben for publikum fra april til oktober:
10.00 -12.30 samt 15.30 - 18.00

Villaen kun kan besøges efter reservation.
Kan være lukket mandag og onsdag.
Første og sidste søndag i måneden kan man gå til villaen fra landsbyen Lenno (Ca. 800 m) ellers sejler man til Balbianello fra Sala Comacina.(27 km fra Como)


Villa Carlotte - Comosøen

Udsigt fra Villa Carlotta
ned mod Como Søen

 

Flere foto fra
Villa Carlotta >>

Villa Carlotta ligger lidt længere mod nord langs Como-søens vestbred ved landsbyen Tremezzo.

Den botaniske have omkring villaen dækker 70.000 kvadratmeter, og der findes blandt andet utroligt mange eksotiske planter.

Udover en smuk pergola af appelsin-, citron, og mandarintræer - det har enhver villa med respekt for sig selv - kan man omkring Villa Carlotta i april og maj måned beundre farvestrålende blomstertæpper af over 150 forskellige typer rodondendron og azalea.

I haven er der også hele samlinger af andre grupper af planter.
For eksempel af bambus, kamelier, palmer og bregner.

Bankmanden Giorgio Clerici
begyndte konstruktionen af villaen omkring 1690.

Fra den tid stammer blandt andet barok-lofterne på 2. sal, nogle af havens trapper, et morsom dværge-vandfald og det udsmykkede rækværk.

I 1795 blev villaen overtaget af Markis Giambattista Sommariva, en af Napoleonstidens driftige forretningsmænd, og i 1843 blev Prinsesse Marianna af Nassau ejer af villaen.

Hun var gift med Albert af Preussien, og de forærede villaen til datteren Carlotta i bryllupsgave, og derfra stammer navnet.

Carlotta blev gift med prins Georg, arveprins til Sassonia-Meiningen, og det var den familie, der gav den botaniske have et løft, der gav den international berømmelse.

I dag ejes er villaen fredet som nationalt monument og ejes af den italienske stat. Driften står den selvejende institution "Villa Carlotta" fra 1927 for.

Thorvaldsens frise

I villaen kan man blandt andet se en stor frise - et vandret bælte med udsmykning - lavet af danske Bertel Thorvaldsen i 1812.
Thorvaldsen opholdte sig i Italien fra 1797 til 1838.Det 35 meter lange relief af Alexander den Stores indtog i Babylon fra 1812, blev skabt til et rum i Palazzo del Quirinale i Rom.
Relieffet i gips sidder stadig der , men marmorudgaver af værket kan også beundres både på Christiansborg og i Villa Carlotta.

Frisen skulle oprindeligt have siddet på en triumfbue, som Napoleon ville opstille til sin egen ære i slotsparken i Milano.
Men inden Triumfbuen var færdig, var Napoleon også en færdig mand.

Og i Milano ville man ikke have Thorvaldsens frise over Alexander den Stores triumftog hængende til at minde om Napoleons sejre.

Triumbuen i Milano hedder derfor "Ffredsbuen", og Thorvaldsens frise er endt i Villa Carlotta.

Vanvittig bord-dekoration

I den lyseblå sal, Marmor Galleriet, hvor Thorvaldsens frise hænger, er der flere flotte skulpturer, blandt andet af Amor og Psyke skabt af Adamo Tadolini, der arbejdede i den berømte Canovas værksted.

Også de andre af rummets statuer stammer fra Canovas værksted, mens marmor-kaminen er lavet af Thorvaldsen.

I rummet ved siden af findes der i glasmontrer et imponerende kunstværk i marmor, alabast og ædelstene.

Man kunne fristes til at tro, at det er en kopi af af et romersk cirkus og torv lavet til undervisningsbrug. Det er det ikke, for der er faktisk tale om en mere imponerende mere end smagfuld borddekoration.

Værket hedder "Vicekongens bordpynt", og er fremstillet af Giacomo Raffaelli.

I villaen findes også en malerisamling, samt flere værelser møbleret i fransk empire-stil.

Et besøg i Villa Carlotta bør næsten for stemningens skyld sluttes af med en aperitif på terassen på Grand Hotel Tremezzo.

Det har bevaret fortidens stil, og er ikke så dyrt, som det ser ud til.

Dèr kan man fantasere om, hvordan det var, da italienske og britiske rejsende i 1800-tallet gjorde området til et turistcentrum:
Gentlemen og Don Giovanni'er, hestevogne, gaslamper, krinolineskørter, blondeparaplyer...

Villa Carlotte er åben alle dage fra marts til november
Tel 0039 0344 40 405 Fax 0030 0344 41011 (Kan besøges af rullestolsbrugere)
Flere foto fra Villa Carlotta >>

VILLA MELZI D'ERIL

Overfor villa Carlotta og villa Balbianello ligger Como-søens perle, som den lille by på spidsen af Come-søens "Y", kaldes. Bellaggio er i sig selv et besøg værd, men haven omkring Villa Melzi d'Eril er det bestemt også med sine hængende haver og kunstige Canyons
Tel 0039 031 95 0318
Foto af Villa Melzi d'Eril >>

VILLA PALLAVICINO VED MAGGIORE-SØEN

Længere mod vest på græsen mellem regionerne Lombardiet og Piemonte ligger Maggiore-søen med sit udvalg af villaer med tilhørende haver og museer.

En af dem er Villa Pallacivino, der ligger ved feriebyen Stresa på søens vestbred, og som også er zoologisk have.

Villaen konstrueres i midten af 1800-tallet af en mand ved navn Ruggero Borghi.

Efter ham overtages villaen af Hertugen af Villambrosa, som udvider den, og planter grupper af træer, der indtil da var næsten ukendte i Italien, deriblandt kæmpe-ege.

I 1862 overtages villaen af Markis Pallavicino
, som udstyrer haven med stier og drivhuse, og med nye udvidelser og udsmykninger får villaen den form, den har i dag.

Parken ned til Maggiore-søen er 15 hektar stor og vegetationen består primært af hundrede år kastanjetræer, lyriodendro, rødbøg, forskellige typer ahorntræer, lærke, ege, plataner, magnolier, majestætiske kæmpefyr og libanesiske cedertræer. Villaens vigtigste attraktion i dag er dog dyreparken, hvor man finder kænguruer, zebraer, dådyr, lamae og alpachaer, der lever frit.

Omkring en lille sø lever der svaner, ænder, flamingoer og andre fulge. Papgøjer, tukaner og, fasaner er i bur, ligesom mindre pattedyr som for eksempel ørkenrotter.

De gamle hestestalde er lavet om til restaurant, og et lille lystslot er midtpunkt i en klassisk italiensk have.

Villa Pallavicino er åben fra 1.3. til 1.11 fra klokken 9.00 til 18.00
Tel 0039 0323 32 407 Fax 0039 0323 31 533

Foto fra Villa Pallavicino >>

VILLA TARANTO
Nord for Stresa ved byen Verbania på Maggiore-søens vestbred ligger Villa Taranto, der har en botanisk have på omkring 20 hektar.

Villaen stammer fra slutningen af 1800-tallet, og er en elegant villa i normannisk stil, som den engelske kaptajn Mac Eacharn har foræret til den italienske stat.

Haven er en blanding af engelsk og italiensk stil, og har blandt andet en samling på over 500 forskellige arter rodondendron.

Derudover forskønner japanske kirsebær-træer, åkander i bassiner og springvand og 80.000 tulipaner, samt en enestående samling af eksositske planter udendørs og i drivhuse den botaniske have.

Villa Taranto er åben fra april til oktober
Tel 0323 44 555
Villa Tarantos på www.italy.dk >>

ISOLOA BELLA (Den smukke ø) og BORROMEO PALADSET

DEN SMUKKE Ø
BORREMEO-PALADSET
Fra Stresa kan man sejle til Maggiore-søens smukkeste ø, som netop heddeer Isola Bella.

Øen hed faktisk først Isabella efter Grev Carlo Borromeo den Tredjes kone.

Det var ham, der til hustruens ære begyndt byggeriet af paladset og konstuktionen af haven på øen omkring år 1630.

I tidens løb er den oprindelige ø's topografi ændret totalt at menneskehænder, sådan at der næsten nede i søhøjde i den ene ende af øen er et stort barok-palads, mens øens anden ende er en fantastisk have i ti etager.

I paladset, som den magtfulde Borromeo-familie brugte som feriebolig, kan man i dag beundre imponerende festsale med antikke møbler og gigantiske lysekroner i Murano glas fra Venedig, komplicerede stuklofter og malerier af datidens kendte kunstnere.

Napoleon
har været blandt paladsets gæster, første gang i 1797 og anden gang i 1805.
Fra den store balkon har han kunnet nyde den fantastiske udsigt op til Ossola-dalen, til Sempionebjergene, til alperne i den schweitsiske region Ticino og over til Maggioresøens østbred.


Fredstraktat i 1935
Historiens mere moderne vingesus kan fornemmes i musiksalen, hvor Europas herskere mødtes i april 1935 for at tale om kontinentets fremtid under den berømte Stresa-konference.

Paladset har også seks kunstigt skabte grotter, hvor man kan beundre skulpturer og statuer fra hele verden, en geologisk samling, samt kardinal Federico Borromeos samling af rustninger.

Fra Gobelin Salen går man ud i den fantastiske barokhave, der som nævnt befinder sig på ti forskudte terasser ned mod søen.

Hver enkelt terrasses rækværk er udstyret med statuer af mytologiske figurer skabt af kunstnere som Resnati og Simonetta.

På den øverste terasse med er der en statue af Borromeo'ernes symbol, Enhjørningen.
I andre del af haven har bassinerne form som muslingskaller, og blandt skulpturer og blomstrende planter af enhver slags spankulerer fornemme påfugle både af den farvestrålende og af den hvide slags.

Isola Bella ligger få minutters sejlads fra byen Stresa Haven og paladset er åbent fra april til slutningen af oktober. 9.00 - 12.00 samt 13.30 - 17.00
Tel 0039 0323 30 556

Fra Isola Bella kan man sejle over til Isola Pescatore - Fisker Øen - der er den prangende barokø's diamentrale modsætning med sine små gyder og ydmyge boliger.

Her er der som på Isola Bella flere charmerende restauranter, hvor man spiser på terasser ved søbredden - for eksempel. www.hotelverbano.it.


Flere foto fra Isola Bella >>
Mere om Isola Bella >>

VILLA CICOGNA-MOZZONI

I Bisuschio ved industribyen Varese nord for Milano findes villaen Cicogna-Mozzoni, der stadig er i den adelige families besiddelse. Villaen blev bygget i 1463 som familiens jagtslot, og blev udvidet i 1559 med freskoer af brødrene Campi di Cremona.

I år 1476 var hertugen af Milano, Galeazzo Maria Sforza familiens gæst, og han blev reddet ud en vild bjørns tænder af Grev Mozzoni og hans hund.

Denne heltmodige gerning stillede familien i et godt lys hus den mægtige hertug, og var med til at styrke familiens status og rigdom.

Haven blev konstrueret knapt hundrede år senere af Ascanio Mozzoni, der konstruerede en have i syv niveauer.

I 1580
blev hans eneste datter gift med Giovan Pietro Cicogna, og derfra stammer den nulevende del af familien.

Villaen og haven lever i en fuldendt symbiose, hvor planter og blomster går i et med freskoerne under villaens buegange, og også ved den lille bæk, der løber ned til villaen mellem en dobbelttrappe.

Haven er omgivet af en mur, og er en formel udgave af italiensk havekunst med buksbom-hække, bassiner og springvand, og en kunstig grotte med "vand-lege". På vej op til udsigtspunktet antager haven en romatisk naturalistisk karakter.

Det er muligt at se villaen indvendigt på guidede rundture.
Villaen er åben søndage og helligdage fra april til oktober: 9.30 - 12.00 samt 14.30 - 19.00
Foto fra Villa Cicogna Mozzoni >>

VILLA ORLANDO I FRANCIACORTA
(Castello Bornate)
Den østlige grænse af regionen Lombardiet går ved Garda-søen, men inden man når derover er Villa Orlando ved byen Brescia et besøg værd:
Villaen ligger i hjertet af vindistriktet Franciacorta, der er berømt for sin perlende vin lavet
efter samme metode som Champagne.

Villa Orlando er bygget inde i borg, hvis forsvarsværker stammer helt tilbage til den tidlige middelalder.
Den strategiske position på en bakketop var nemlig allerede da velegnet til øje med fjender.

De tilbageværende forsvarsmure til denne middelalderborg blev bygget omkring år 1270 af Inverado di Bornate.

Digteren Dante besøgte borgen mange gange omkring år 1300.

I klart vejr kunne han ligesom folk i dag nyde en fantastisk udsigt over den flade Po-slette helt ned til Appeniner-bjergene 70 kilometer mod syd.

I haven mellem Villa Orlando og borgen Castello di Bornate findes der mange flere hundrede år gamle planter og træer.

Renæssance-arkitektur

Villa Orlando blev bygget i slutningen af 1500-tallet, og er et smuk eksempel på italiensk renæssance-arkitektur. Salene i villaen er udsmykket med smukke freskomalerier fra 1600- og 1800-tallet.

Efter aftale kan man også besøge vinkælderen under tårnet, smage og købe eksemplarer af stedets egen vinproduktion.

Villa Orlando er åben fra 15.3. til 15.11. på søndage og helligdage: 10.00 - 12.00 samt 14.30 - 18.00. I august alle eftermiddage fra 15.30 - 18.00.
For grupper efter reservation.
Tel 030 72 5006 - 77 51 361 Fax 030 72 5006
Foto fra Villa Orlando >>


-syl

Retur til
Haver <<

Retur til
Kultur <<


I denne artikel
- Villa Balbianello
- Villa Carlotta
- Villa Melzi d'Eril
- Villa Pallavicino
- Villa Taranto
- Borromeo Paladset
- Villa Cicogna-Mozzoni
- Villa Orlando

Links
Oversigt over berømte haver fra Sicilien til Sydtyrol >>

Gardenvisit.com -
haver i hele verden >>

Valsanzi bio-giardino ved Padova >>

 

 

 


Copyright © 2000-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano