Firenze - Bog

Marts 2012

Ivan Z. Sørensen
holder også foredrag

læs mere på web >>

 


Artikel fra 2010
Ivan Z. Sørensens bog "Små historier fra Firenze" henvender sig til rejsende med Firenze som mål og med dansk kultur i bagagen.


Bogen behandler emner som optager alment kulturinteresserede læsere.
Bogens kapitler har form af essays: afgrænsede, men samtidig med en forbindende rød tråd; letlæste, men samtidig dybtborende.

Malerkunsten står centralt i mange kapitler, og bl.a. derfor er bogen overdådigt illustreret; med verdenskunst fra Firenze, men også med fotos med motiver som ikke er umiddelbart tilgængelige, f.eks. nyfundne fresker af Leonardo da Vinci >>.Skæve vinkler på europæisk kulturknudepunkt

Gennem en række punktnedslag og skæve vinkler tegner Ivan Z. Sørensen et billede af Firenze som et europæisk, kulturelt knudepunkt – som også på mangfoldige måder involverer dansk kunst og tænkning med relation til Firenze; derfor er der også til stadighed linjer til og fra Danmark.

Forfatteren kommer bag om facaderne og dybt i problemstillingerne.

Renæssancen er et omdrejningspunkt, men i et par indledende kapitler og i hele bogens anlæg trækkes der lange linjer fra Dante og renæssancen til vore dage.

De enkelte kapitler tager udgangspunkt i mindre, afgrænsede emner, f.eks. billeder af Den sidste nadver eller portrætter af Niels Stensen og af Savonarola – og Søren Kierkegaards brug af ham; herfra sættes der af til mere komplekse emner som forholdet mellem kunst og virkelighed, kirken og folket, katolicisme og protestantisme, mentalitet i syd og nord.

Kulturmøde


Med betegnelsen “små historier” hentydes til den historiske metode som kaldes mikrohistorie. Med ”mikrohistorikeren” Carlo Ginzburgs ord:
“Mikro –­ i mikrohistorie – er i familie med mikroskop, ikke med mikro i betydningen ubetydeligt. Mikrohistorien tager fat i noget tilsyneladende uvigtigt og viser dets vigtighed – ­eller den tager fat i noget, alle er enige om er vigtigt, og finder noget nyt ved at gå tæt ind på emnet og mikroskopere det.”

Ivan Z. Sørensen (født 1949) er gymnasielærer, forfatter og foredragsholder.

Han har været lektor i dansk på Firenzes Universitet og museumsinspektør på Karen Blixen Museet.

Han har skrevet bøger og artikler om bl.a. H.C. Andersen, Søren Kierkegaard, Karen Blixen – og Firenze.

Retur til
Firenze <<


Retur til
Leonardo da Vinci <<


Retur til bøger
om Italien >>


Links
www.zlebacic.com >>
"Små historier fra Firenze"
er på 270 sider,
rigt illustreret,
og koster 250 kr.
Udkom 18.6.2010
Forlaget
Tiderne Skifter >>
Copyright © 2000 - 2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>