Kunst/Udstillinger

Marts 2012
Bookmark and Share

Arnolfo di Cambio -
ved renæssancens begyndelse


Hvor

Museo dell´Opera
di Santa Maria del Fiore
Firenze

Hvornår
Indtil 21. april 2006
Åben alle dage: 9.00 - 19.30
Fuld pris: € 10

Udstillingen viser omkring 100 værker af Arnolfo di Cambio og hans samtidige fra slutningen af 1200-tallet.
Værkerne kommer i de fleste tilfælde fra Firenze, hvor han virkede en stor del af sit liv. Dér er de fleste af hans værker bevaret for eftertiden.
Også museer i Berlin, London og Rom har lånt værker ud til udstillingen.

Andre værker af
Arnolfo di Cambio

Begravelsesmonument over Kardinal Annibaldi (ca. 1276, findes i kirken San Giovanni in Laterano, Rom)

1282 - Begravelsesmonument over Kardinal De Braye - i dag i kirken "San Domenico" i Orvieto.

"Cibori" - et i basilikaen "San Paolo fuori le mura" >> (1285) og ét i kirken "Santa Cecilia in Trastevere" (1293).


"Ciborio" i kirken "San Paolo fuori le Mura" i Rom

I samme periode laver han en julekrybbe til kirken Santa Maria Maggiore i Rom, samt arbejder på et monument over Pave Bonifacio VIII (ca. 1300), samt flere statuer til Peterskirken.Julekrybben i Rom

Artikel fra maj 2006
Det er omtrent 700 år siden den store arkitekt Arnolfo di Cambio døde.
Man kender nemlig hverken den kendte arkitekts fødsels- eller dødsdag - men har altså bestemt at fejre ham i 2006.

Arnolfo di Cambio siges at være én af dem, der banede vejen for den kunstneriske revolution, som eftertiden har kaldt renæssancen.


Arnolfo Di Cambio blev født i Colle Val d´Elsa i midten af 1200-tallet og døde mellem 1302 og 1310.Han var arkitekt, billedhugger, byplanlægger og måske endog også maler - og dermed en forløber for det "komplette renæssance-menneske", som Leonardo da Vinci >> blev den ypperste repræsentant for.

Når man i dag siger, at han måske også var maler, så skyldes det, at der er både stor tvivl om hans livsbane og om hans værker.
Man ved dog helt sikkert fra et dokument fra 1265, at den ynnge Arnolfo var elev hos den kendte kunstner Nicola Pisano, og man kender hans mors navn - Perfetta.

Han deltog i arbejdet med Pisanos imponerende prædikestol i domkirken i Siena, der netop betegnes som ét af de værker, der banede vejen for renæssancen.

I samme tidsrum - 1265 til 1268 - assisterede han også Nicola Pisanos arbejde med "Arken" i San Domenico-kirken i Bologna >>.

Fødested og forældre bestemt i 1800-tallet

I følge arkitekten og forfatteren Giorgio Vasaris >> bog om kendte arkitekter var Arnolfos far en vis Lapo, en kendt arkitekt af tysk oprindelse, der blandt andet tegnede Bargello-bygningen i Firenze, mens andre i slutningen af 1800-tallet "besluttede" at han var søn af Gambio - og samtidig "bestemte" disse kunsteksperter også, at han var født i Colle Val d´Elsa.

Dokumenter beviser, at Arnolfo udover Siena også arbejdede i Rom, Perugia >> og Orvieto >>, men at det var i Firenze, at hans geni for alvor slog igennem som arkitekt og byplanlægger.

Domkirken i Orvieto

Man mener også, at Arnolfo di Cambio også allerede før 1266 havde en finger med i spillet omkring genopbygningen af kuplen på Sienas domkirke.

Det var også Arnolfo di Cambio, der "tegnede" det nye Firenze, når byens mægtige ville vise verden, at Firenze var et sprudlende økonomiske centrum i Europa.

Også landsbyerne Valdarno, Castelfranco og Terranuova fik glæde af Arnolfo di Cambios ideer.

I Firenze er katedralen - domkirken Santa Maria del Fiore også oprindeligt betraget som et Arnolfo-projekt, som han arbejdede på mellem 1296 og 1300.

Det er igen Giorgio Vasari - der to hundrede år senere - i sit berømte værk om arkitekter og kunstnere - skriver, at Arnolfo di Cambio også var indvolveret i bygningen af kirkerne kirkerne Santa Croce, Santa Maria Novella og Palazzo Vecchio i Firenze

Santa Maria del Fiore i Firenze

I årene 1294 til 1295 arbejder Arnolfo di Cambio efter manges overbevisning primærtsom arkitekt i Firenze, men her mangler håndfaste beviser for hans arbejde, når man ser bort fra en regning for arbejdet med domkirken Santa Maria del Fiore.

Udover at have været elev hos Pisano, så mener man, at di Cambio også blev oplært af munke, og at han efter perioden med Pisano blev meget interesseret i de klassisker romerske statuer.

Måske var han blevet inspireret af et ophold i Rom, hvor han i 1276 eller 1277 arbejdede for Greven Carlo d´Angiò. En skulptur af Carlo D´Angió, der i dag er udstillet i "Palazzo dei Conservatori" i Rom, mener man er et af di Cambios værker.

Statuen i marmor af Carlo d´Angió

Fra hans tid i Perugia kan man i dag i byens "Galleria Nazionale" beundre nogle af hans skulpturer, som man mener oprindeligt har hørt til et springvand, han arbejdede med mellem 1277 og 1281.

-syl

Retur til
Kunst <<

Retur til
Udstillinger <<


Artikler
Arkitektur >>

Link
Opera del Duomo - Firenze >>Madonna på trone -
i dag i museet "Opera del Duomo"
i Firenze


Palazzo Vecchio i Firenze


Santa Maria del Fiore i Firenze


Santa Croce i Firenze
Copyright © 2006-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano