Danske Profiler

April 2015


Kontakt:
Vibeke Jensen
Tel +39 347 68 90 146
Fax +39 045 72 55 064

vibekeverona@vodafone.it
eller via dit danske rejsebureauGuider skal have "kørekort" i Italien
Det lykkedes i sin tid for EU at forhindre de franske skilærere i at have monopol på undervisningen på de franske løjper.
Men det er endnu ikke lykkes at liberalisere rejseleder-brancen i Italien.

For eksempel må kun autoriserede "ledsagere" afhente turister i landets lufthavne.For at blive autoriseret "accompagnatore" skal man på kursus og blandt meget andet kende forkortelserne på alverdens lufthavne.

Man skal til en eksamen, der afholdes med årelange mellemrum, og består man den mundtlige og ikke mindst skriftlige prøve (på italiensk) må man så lovligt afhente udenlandske turistgrupper i den region, hvor man har bestået eksamen.

For at blive autoriseret guide, skal man igennem samme procedure - og den skriftlige prøve på italiensk bruges lystigt til at blokere for at udlændinge får "kørekort" som guider.

Vibeke Jensen havde prøvet flere gange - og var blevet dumpet.

Da de endelig tillod hende som den første udlænding i Verona at bestå eksamenen i 2000 blev hun blandt andet eksamineret i helleristningerne i bjerghulerne nord for Verona - ikke lige det, hendes danske turister udviser mest interesse for....

I dag må Vibeke så lovligt vise turister rundt indenfor Veneto-regionen grænser.

Artikel fra 2007
- Jeg fandt min Romeo, og sidst han sang en serenade for mig, var til min runde fødselsdag sidste sommer.


Fødselsdagen fandt sted i strålende italiensk solskin på havnepromenaden i Garda by med udsigt over Gardasøen.

Og da man ikke nævner en kvindes alder, nøjes vi med at skrive, at Vibeke Jensens første møde med Italien, Gardasøen, Verona og "Romeo", der i realiteten hedder Gabrio, fandt sted i 1968.

At skæbnen ville, at Vibeke blev den absolut første udlænding, der i 2000 blev autoriseret turistguide i Verona-provinsen var så absolut ikke planlagt, da hun så dagens lys på Frederiksberg.Inden hun i 1968 kørte afsted med bussen fra "Bangs Rejser" til Gardasøen - direkte og uden det dengang næsten obligatoriske stop i Harzens bjerge - havde hun nået otte år på balletskole og på Pantomime Teatrets skrå brædder inden kroppen sagde stop.

Så sagde faderen, at det nok var på tide at koncentrere sig mere om hovedet end om benene.

Turister bedre end patienter...


Det blev til en uddannelse som laborant, men Vibeke har aldrig fortrudt, at hun hurtigt skiftede syge mennesker ud med glade feriegæster.

Tusinder af feriegæster har gennem årene været igennem Vibekes kyndige guidehænder, og er kommet retur til Danmark lidt klogere på Italien.

Vibeke guider i hele Italien, men hjertet ligger i den nordlige del af støvlelandet.

- Der er også så rigeligt både at lave og at opleve i Norditalien
, siger Vibeke, der dog alligevel i dag kan finde rundt i de fleste italienske byer uden bykort og fortælle deres ofte omtumlede historie.

Mellem turist-sæsonerne er der blevet tid til to børn, og basen for Vibekes tilværelse er et smalt fire-etagers byhus midt inde i Garda bys kringlede gyder.

Datteren Maddalena er sygeplejerske og gjorde i 2006 Vibeke til en glad Mormor for Davide, mens sønnen Rico er gået i "Romeo´s" fodspor og driver en bar i Via Valverde i centrum af Verona.

Udover at være den eneste dansker, der har "kørekort" til at vise turister rundt i Verona og omegn, så er Vibeke naturligvis også med tiden blevet ekspert i både italiensk vin og mad, da hun har deltaget i diverse mad- og vinkurser som hobby og ligeledes var blandt grundlæggerene af den lokale Slow Food >> afdeling i Verona.

- Både som husmor og som mor og hustru til folk i branchen er det altid en glæde at give viden om italiensk mad og vin videre.

-syl


Copyright © 2007-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano