Størrelsen
En "normal" vinflaske
= 0,75 liter
Op igennem 1800-tallet
bestemte de enkelte europæiske vin-regioner bestemte mål for en flaskes
indhold. Som regel lå standard-flasken på mellem 700 og 800 mililiter.
I 1979 besluttede USA, at vinflasken skulle være præcis
750 ml - og samme beslutning blev nogenlunde på samme tid også vedtaget
af det daværende EF.
37.50cl: "Demi-bouteille" (halv flaske)
75cl:
"Bouteille" (normal flaske)
1.50L: "Magnum" (2 flasker)
2.25L:
"Marie-Jeanne" (3 fl.)
3L: "Dobbelt-Magnum" (4 fl.)
4.5L:
"Jeroboam" (6 fl.) 6L: "Imperial" (8 fl.)
9L:
"Salmanazar" (12 fl.) 12L: "Balthazar" (16 fl.) 15L:
"Nabuchodonosor" (20 fl.) 18L: "Melchior" (24 fl.)
s "En
dyb bund" - Bordeaux-flaskens
kendetegn - kan sammen med tykkere glas også være en slags målestok
for vinens potentiale som gemmevin - i hvert fald efter producentens mening.
Det
siges også, at gemme-vine udvikles bedst i en "magnum" flaske
- altså en flaske med plads til 1,5 liter.
Man begyndte først
at bruge korkpropper >> i 1700-tallet.
|
Artikel fra januar
2008
Først en ganske kort vin-historie
Vinens historie begynder omkring det Kaspiske Hav i Mesopotamien
omkring 6.000 år f.v.t. Egypterne tog skikken til sig omkring
2.700 - 2.500 år f.v.t. - men man har dog også arkæologiske
fund af maste druer i Egypten fra 6.500 f.v.t.

Fra "Salmanazar" (12 fl.) til "halv-flasken"
Egypterne og folkene fra Mesopotamien opbevarede deres vin
i terracotta-amforer.
De skrev vingårdens navn og vinens type på beholdere,
og med handlen i Middelhavs-området overtog grækerne
omkring 1.600 f.v.t. og siden romerne denne opbevaringsform.
Vin er også omtalt i Homer´s værker "Ulysses"
og "Illiaden".
Grækerne og romere brugte også i stor udstræking
de gærede druer - vinen - tilsat krydderier som medicin.
  
Den ældste fyldte vinflaske fra Tyskland >>
- og th. en romersk "vin-beholder"
Den ældste fyldte "vin-flaske" man kender til
blev fundet under udgravninger ved byen Speyer. "Flasken"
skønnes at stamme fra omkring år 325, og "vinen"
er i dag en tyktflydende væske, som man nok ikke stikke
næsen for dybt ned i i dag.
Siden opbevarede man vin i træfade- og tønder, men
først med masseproduktion af glas i 1700-tallet blev glasfalsker
for alvor introduceret.
Man kunne lave glas længe inden, men flaskerne var mundblæste,
og indholdet derfor altid forskelligt, og tanken om at blive snydt
var ikke populær - heller ikke dengang - hos vindrikkerne.
Glas og kork revolutionerede vinen
Glas-flasken og den effektive korkprop revolutionerede vinproduktionen
igennem 1700- og 1800-tallet:
Nu kunne gode vine gemmes - det havde man sjældent held
med inden da!
I England blev man ved med at hente sin egen vin i keramik-, terracotta-
og træfade helt indtil 1860´er. Glasflasker var nemlig
forbudte indtil da.
Tre klassiske flasker
Historisk set var det tre klassiske glas-flasker "burgunderen",
"bordeaux" og den slankere og høere tyske "riesling-
eller rhin-flaske ".

-syl
| Retur
til Vin <<
Artikler
Kork- eller plastprop >> Træsmag
på spåner >>
Hvor fyldte
er de gamle flasker
- det siger nemlig noget
om vinens lagring
Her
afslører "skulder-højden" noget om lagringen for
Bordeaux-vine
 1: I
nakken: Vinen kan være fyldt helt op hertil - det er fint for vine,
der skal ligge 10 år eller mere.
2: Meget høj skulder: Fint
niveau for f.eks. Bordeaux-vine, der allerede har lagret 10 år
eller mere.
3: Høj skulder: Normalt for vine, der
lagres mere end 15 år.
4: Mellem-høj skulder: En
lille naturlig reduktion af indholdet, f.eks. ved fordampning gennem korkproppen.
Normalt ikke noget problem.
5: Mellem skulder: Korkproppen
er ved at give op - og risikoen for at vinen er blevet iltet eksisterer.
Ikke u-normalt for vine over 50 år.
6: Middelav skulder:
Pas på - og betal ikke for meget for sådan en vin!
|