Vin

2006

Bookmark and Share

Vin med "barrique-smag" fra spåner


I spåner - ikke i tønder
Meget vin fra de såkaldte "nye" vinlande (Sydamerika, Australien, Sydafrika ecc.) sælges som barrique-lagret har i virkligheden blot svømmet rundt sammen med egetræs-spåner.
Nu skal den produktionsmetode også gøres lovlig i Europa.


Barrique er et lille egetræsfad,
der kan indeholde 225 liter vin.




Et nyt fad kan "drikke" op
til 30 % af vinen.

De mest eftertragtede barrique-fade stammer fra fransk egetræ, men der produceres også barrique af slovensk, ungarsk og amerikansk egetræ.



Bødkeren laver træfadene af træstaver.
Det er stadig et håndværk at lave tønder og fade af træ, selv om en del af arbejdet i dag foretages af maskiner.

Små eller store tønder
Denne næsten 100 år gamle tønde på Fongoli vingården >> i Umbrien giver efter farens mening den bedste vin.

Artikel fra juni 2006

Vin, der har lagret i små egetræsfade, er nærmest blevet et must for moderne vindrikkere.

Men de små barrique-fade, der hver indeholder maksimalt 225 liter vin, koster mange penge - fra ca. 3.500 d.kr. og opefter alt efter kvaliteten - og når fadene er helt nye kan "drikker" de faktisk op til 30% af vinen.

Så hvorfor ikke lade vinen lagre sammen med egetræs-spåner, har nogle kreative - og grådige! - vinfolk for længst tænkt.



Metoden med at lade vin lagre sammen med egetræs-spåner for på den måde at skabe den "træ-smag" som er så moderne er i dag vidt udbredt i f.eks. USA, Sydamerika, Sydafrika og Australien.

Indenfor gangske få måneder forventes WTO og Den Europæiske Kommission også at tillade denne type lagring af vin i Europa for at tilfredsstille efterspørgslen på vin med "træsmag".

Nationale regler

I Italien har man allerede nu besluttet, at det kun er bordvine - vino da tavola - der kan lagres på denne omkostnings-reducerende måde.

Og det skal stå tydeligt på etiketten, at vinen er lagret sammen med egetræs-spåner.

Hverken IGT- eller DOC-vine >> i Italien må altså ældes på denne måde.


Forvirring for forbrugerne

Den italienske landbrugsorganisation Confagricultura >> er bekymret over udviklingen:

- Anvendelsen af træspåner i vinproduktionen skader de producenter, der bruger den traditionelle produktionsmetode, siger foreningen, der i øvrigt er utilfreds med, at EU-lovteksten IKKE gør det obligatorisk for europæiske producenter at oplyse på etiketten, at der er anvendt træs-spåner under lagringen.

- Det kommer til at betyde, at det bliver meget forvirrende for forbrugerne at gennemskue, hvilken lagringsmetode, der anvendes.


-syl


Copyright © 2006-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano