Vin

Februar 2008

 

2007:
Mindste vinhøst i 30 år
- men ikke den dårligste...


Regionale skøn

Værst er det gået på Sicilien, hvor vinhøsten skønnes at være mindst 30% og nogle steder mere end 50% lavere end i 2006.
Sicilien har i 2007 været ramt af svampeangreb.

I Puglien forventer man et fald på 20%, mens Veneto slipper med et fald på 2-3%




Tidlig høst

Vinhøsten 2007 blev i Italien kendetegnet af at være den tidligste nogensinde - tidligere end i det rekordvarme år 2007.
Faktisk den tidligste høst i 70 år i følge Assoenologi >>.

Der var flere årsager til den tidlige høst, der blandt andet betød, at man mange steder høstede mellem 10 og 20 dage tidligere end normalt:

Et generelt varmt forår - april har ikke været så varm i oveer 50 år! - og en endnu mere varm forsommer fik druerne til at udvikle sig hurtigere, mens tørke og ekstrem varme specielt i Syditalien har betydet en tidligere høst.



2007-høsten ser ud til at blive den mindste i 30 år, skønnede Ismea >> og Unione Italiana Vini >> allerede i midten af september 2007.

Hele 10-15% færre druer siger de seneste tal, og dermed en produktion på kun 43,4 millioner hektoliter.

Endnu mere brutale lyder forudsigelserne foreningen af ønologer og ønoteknikkere - Assoenologi >>. De talte den 13. oktober om fald i volumen på hele 18% i forhold til 2006, og dermed kun 40,5 millioner hetoliter vin - den laveste italienske vinproduktion i 60 år!



Lidt vin behøver dog absolut ikke at betyde dårlig vin.

Visse steder i Norditalien, men også i Emilia-Romagna og i Toscana taler man ligefrem om et "ualmindeligt godt" år:

- 2007-høsten er blandt den bedste de seneste ti år, udtalte direktøren for producenterne i Toscana Roberto Bruchi den 19. oktober, da høsten i Toscana var slut.

VIN-FAKTA:
I 1980 var 1.230.000 hektar jord i Italien plantet med vinstokke.
Tallet faldt i 1990 til 970.000 hektar, og er dag nede på 792.000 hektar.
I 1980 var der registreret 810.000 vinproducenter i Italien, i 2006 lidt flere end en halv million.
I 2006 producerede Italien 17% af verdens vin - det svarede til 30% af vinen produceret i EU.
Vin-industrien i Italien omsætter for ca. 10 milliarder euro om året.
3,2 milliarder kommer fra eksporten. Derudover omsætter Italiens vinindustri hvert år for 2 milliarder euro vinteknologi.
De røde vine udgør ca. 60% af produktionen. Kooperativer - Cantine Sociale - står for cirka halvdelen af den italienske vinproduktion. Der bliver hvert år sat mindst 150.000 forskellige etiketter på de italienske vinflasker.
Italienerne drikker i dag kun halvt så meget vin som i 1970´erne - 49 liter om året i gennemsnit.

Optimismen er størst for de nord- og mellem-italienske vinbønder.
Syditalien har udover svampeangrebene også lidt mere end resten af landet af tørke.


Retur til Vin <<



Artikler


Vin-høsten 2006 >>


Italiensk vin 2000 - 2005 >>


De største vinproducenter >>

Links


Ismea - statistik >>


Unione Italiana Vini >>

Assoenologi >>


Hektoliter/Hl
= 100 liter




Årets vin kan drikkes fra den 6. november, hvor det såkaldte "Novello-vine" bliver frigivet til salg.


Novello er en slags "snyde-vin", hvor man accelerer gæringen ved at placere de hele upressede druer i tanke med kulsyre, og dermed provokere en hurtig gæring.



-syl
Copyright © 2000-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano