Januar 2015


Vinkort Piemonte >>

Vinkort Langhe-Roero >>

Bookmark and Share
Vin - og andre skønne italienske drikke...


Lyse røde vine til foråret fra Carlo Merolli >>

Vinproduktionen 2005 - 2012
Halvering af antallet af vinbønder fra 2000 til 2010 >>


Det officielle sommelier vinglas >>


Vinens farver: Fra grøn-gul til orange-rød >>


Artikel-serie om Barbaresco i Piemonte >>


Klik en region
Abruzzo >>
Aosta >>
Basilicata >>
Calabria >>
Campania >>
Emilia-Romagna >>
Friuli-Venezia-Giulia >>
Lazio >>
Liguria >>
Lombardia >>
Marche >>
Molise >>
Piemonte >>
Puglia >>
Sardegna >>
Sicilia >>
Trentino-Alto Adige >>
Toscana >>
Umbria >>
Veneto >>



Vinbog af Thomas Ilkjær: Amarone og vinene i Valpolicalla >>

Kald ikke boblevinen
for spumante...




Ordet "spumante" har efterhånden fået så negativ en klang - fordi betegnelsen også dækker over vin tilsat kulsyre - at ingen seriøse producenter af vin med bobler længere bruger dette ord.

Prosecco >>
er boblevine fra Veneto - og byder i dag også på DOCG-bobler.

Franciacorta DOCG >> og Santa Maria della Versa DOC fra Oltrepo >> - begge i regionen Lombardiet - er to andre kvalitets-boblevine fra Italien.




Skal vin smage
af træ?

Som en reaktion på "industrialiseringen" og ikke mindst på på grund af visse internationale vin-eksperters personlige smagsløg har de små egetræstønder - barricque - også oversvømmet vinkældrene i Italien.
Artikel 2006:

EU vil tillade egetræs-
spåner i vinen >>


Læs om vinbonden på Fongoli i Umbrien >>, der elsker sin store gamle tønde, hvor vinen blot bliver fyldigere efter lagringen, men ikke kommer til at smage af træ....





Link
530 Vin-byer
- Cittá del Vino >>

Til venstre finder du links til de 20 italienske regioner - med kort over hver regions DOC- og DOCG-vine.
Til højre
finder du links til italy.dk´s artikler om vin og vinbegivenheder.

Italien byder også på andre vidunderlige drikke:
Fra grappa >> til bittere, likører og brandy´er >> og såmænd også en af verdens bedste øl >> og et hav så stor som Middelhavet af forskellige typer mineralvand >>.

Carlo Merollis vinhjørne:
SKROT WINE SPECTATOR,
LYT TIL DINE EGNE SMAGSLØG >>

Kort om vin i Italien
100 kilo høstede druer kan give helt op til 120 flasker (0,75 liter) vin med moderne supereffektive vinpressere - men taler man om kvalitetsvin produceres der meget mindre med 100 kilo druer.



Inden vinen kommer på flasker er mange drueklaser sorteret fra.

Alt efter hvilken vin, der skal produceres, og alt efter områdets eventuelle regler om produktionen:

Antal producerede liter vin per hektar, maksimalt antal kilo producerede per hektar, anvendte druer af høsten,

og meget andet er altsammen indeholdt i de enkelte områders DOC-, DOCG- og IGT-regler >>.


Italien er sammen med Frankrig og Spanien verdens største vinproducent.
I 2008 var Italien verdens største vin-eksportør med 17.8 millioner hektoliter sendt ud af landet.
Flere vin-fakta >>.


Langt den største del af produktionen i Italien er konsumvin, der drikkes året efter høsten.

Italienerne selv drikker ofte lette vine, men i de seneste år er produktionen og efterspørgslen steget af de "større" fyldigere vine, der ofte har lagret på små egetræsfade - barrique >>.

ABC - Amarone - Barolo - Chianti
Udover de kendte
Chianti vine fra Toscana >> og de store rødvine fra Piemonte regionen >> er mange andre områder også i de seneste årtier begyndt for alvor at forædle og kvalitetsudvikle deres vine.

Blandt de fyldige røde vine skal naturligvis også nævnes Amerone vinen >>, der produceres øst for Garda-søens >> sydlige ende, men også hos producenterne i mindre og mere ukendte distrikter som for eksempel Oltrepo distriktet >> syd for Po floden i Lombardiet eller hos de lette San Giovese vine >> fra Emilia-Romagna regionen >> begynder man at fremstille "større" vine.
Pimontes "proletar-drue" Barbera præsenteres også i disse år i spændende kraftige og lagrede udgaver.

Vin i Italien er en spændende jungle,
hvor man SKAL smage sig frem

Også vinene fra Puglia >>, Sicilia >> og Campagnia >>, der har haft ry for at være billige - og alligevel fyldige på grund af den højere alkoholprocent - konsumvine, er også nu begyndt at dukke op i mere individuelle og nuancerede udgaver.
Det er der mange forklaringer på.

Et par af forklaringerne er, at man først for alvor indførte officielle klassifikationer >> efter anden halvdel af 1900-tallet, og at et stort flertal til langt op i 1980´erne 1990´erne faktisk kun producerede til "husbehov", til familien og dem, der nu tilfældigvis kom forbi.

Skandale med til
at give kvalitets-spring

Men også metanolskandalen i 1986 var med til at sætte gang i moderniseringen af den italienske vinproduktion.

Den katastrofale tilbagegang i eksporten efter skandalen tvang de italienske producenter til at give kunderne den garanti, som kun moderne teknologi kan garantere.

Derfor er vinproduktionen i dag en mindre charmerende forestilling med computer-styret gæring, kemiske analyser i samarbejde med ønologen og store ståltanke.

Kast dig ud i junglen
- stol på din egen næse, din gane ... og maven!
80.000 producenter af 100.000´er af vine
De italienske vin-producenterne dyrker i gennemsnit kun vin på ganske få hektarer - faktisk er en vingård i gennemsnit på mindre end én hektar!


Mange producerer stadig i dag kun til "hus-behov" og til familie og venner - og kun 1.200 af omkring 80.000 producenter eksporterer faktisk deres vin.
Flere tal her >>


Alt dette betyder, at nogle af de bedste italienske vine stadig i dag kan være uden klassifikation overhovedet.

Og husk altid, at det er dig og din næse, der bestemmer,
hvilken vin, der er den bedste.

Du vil snyde dig selv for mange gode vinoplevelser, hvis du tror på såkaldte eksperter som dem, jeg har hørt sige, at de eneste gode italienske vine er Amarone, Barolo og Brunello....

Her på siden finder du links til italy.dk´s artikler om vin, links til udvalgte sider om italiensk vin - og du kan tage med på besøg på italienske vingårde >> .


-syl



Foto fra Donnafugata - Sicilien >>

Vingårdsbesøg >>

Nyeste vingårdsbesøg:
Donnafugata -
260 hektar på Vest-Sicilien
og øen Pantelleria >>


Besøg på dansk i Toscana

- hos Altesino og Erik Banti >>


Bio-vin fra Bianchi
i det nordøstlige Piemonte >>

No-impact grappa hos
Francoli i Piemonte >>


Vin-fakta

Italien var verdens største
vin-eksportør i 2008 >>

Eksport 2008 >>
Vin-poduktionen 1986-2007 >>

De største vinproducenter i Italien >>
Vinhøsten 2007 - tidlig og lille >>
Vinhøsten 2006 >>

Vino Novello 2005 >>
Eksport og produktion - 2005 >>
Vinproduktion Europa 2000-2005 >>
Klassifikationer og vin-forbrug >>
Drue-sorterne i Italien >>
Propper: Kork eller plast >>
Novello-vin frigives 6. november >>
Vinordbog >>
Prisen på en vinmark >>
Danske importører: Vin og mad >>

Vin-artikler
San Colombano:
På udflugt med frokost og vinindkøb i San Colombano:
Milano provinsens eneste DOC-vindistrikt >>

Vinguruen Robert Parkers kronprins har italienske rødder >>


Carlo Merollis vinhjørne:
Vulkan-vin fra Etnas skygge >>


Vin fra TV-serien "Min italiensk drøm":
Dorthe Frørup importerer nu vinen fra Priori og Galdelli >>

Så kan du købe Aperol
til din Spritz i Danmark >>


Cinque Terres tørre hvide, og den kendte dessertvin Schiccatrá >>

Bye bye Tocai,
nu hedder vinen fra Friuli "Friulano" eller "Tai" >>

En super-Barolo 2006
fra Canubbi-markerne >>


Vino Nobile fra Montepulciano >>

& Byguide Montepulciano >>

Obligatorisk alkoholmåleritalienske barer og restauranter >>


Marsala
- den gyldne,
stærke vin fra Vest-Sicilien >>



Rockmamma Gianna Nannini producerer røde toscanere>>


Grappasalg falder for 4. år i træk >>


April 2009: Garda-vinbønder i oprør
om
EU-forslag om rosé-vin >>

Vin-katedraler:
Arkitekternes vingårde >>

Detaljerede vinkort over Italiens
bedste
marker fra Carlo Merolli >>

Vinflasken af glas afløste terracotta,
træ
og keramik i 1700/1800-tallet >>


Bonarda Storico fra
Rovescala i Oltrepo
Pavese >>

Cavit producerer 65%
af vinen i Trentino:
Fra blide bobler til
kraftige røde vine >>


"Super-Toscanerne"
- en 30 år gammel historie
om "nye" vine - af Carlo Merolli >>


Juli 2007:
Øl har overhalet vin >>

Sommerdrinks:
Spritz´en er tilbage >>

Campari -
elsket, hadet eller rystet >>


"Toscaner" verdens
bedste vin 2006 >>


"Vins biokemi
- hvad giver vinen
farve, smag og fylde" >>
(PP.fil)


EU vil tillade egetræs-
spåner i vinen >>


Liset Nyland om
vinene i Abruzzo >>


Hvad ved italienerne om vin? >>


På vinbar i Verona >>


På vin-opdagelse
omkring Garda-søen >>


Forårsfest for boblevinen
Prosecco i Veneto >>


Krise? For lidt at skåle for >>


Luigi Veronelli døde
af leverproblemer >>


Vinhøsten 2004
- rekordår? >>


Vin-sladder 2004 >
>

Hans Bredahl på vinvejene >>


"Dansk" feriehus i
Oltrepo vindistriktet >>


Fongoli-vingården
i Umbria >>

Mad - og vinplakater online >>


Vecchia Romagna
- italiensk brandy >>


Den mindste høst i 45 år-2002 >>


Vin-druer er en helt anden s(m)ag >>


Vin-veje i Piemonte >>


Lambrusco - ikke lyserød boblevin >>


Travaglinis perfekte flaske >>


Elektronisk ID til dyr Brunello >

Julekager og vin >>


Vin-druer er en anden s(m)ag >>


Barolo og omegn
- vinene i Piemonte >>

Quorum - en super-Barbera >>

Grappa kan også nydes >>


Øl >>

Verdens bedste øl er italiensk >>

Sunde druer til superkur >>

Vinhøsten år 2000 >>

Mindre vin - mere øl >>


Vin og politik på Sicilia >>

Bittere, likører og spiritus >>


Mineralvand og alkoholfrit >>

Grappa-museum >>


Museum med vin-etiketter >>

Italiensk vin i Danmark >>

Espresso - ægte kaffe? >>


Copyright © 2001-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano