Vin

December
2004

Bookmark and Share
Vin-guruén Luigi Veronelli døde af - leverproblemer
...
-og hvá så!
Han blev 78 og levede af at drikke, spise og rejse!!!


Luigi Veronelli (1926-2004)
og næsen...

En medie-historie

Dødsårsag censureret

Meddelelsen om Veronellis død kom på en dag, hvor typograferne strejkede.

Jeg læste derfor om hans død i Berlusconi-avisen "Il Giornale" (30.11.2004), der også udkommer, når de andre strejker.

Her blev det detaljeret beskrevet, hvilke leverproblemer, der førte til den 78-årige vin-gurus død.



(78 er nu ikke så ringe endda efter et liv i vin og mad, vel?).

Dagen efter - den 1.12.2004 - stod nyheden så i alle de andre aviser - men uden et eneste ord om, hvad dødsårsagen var...

Typisk for de italienske medier - der meget sjældent har lyst til at grave i noget - det kan jo føre til problemer...


Så en stor stjerne til "Il Giornale" - de tør åbenbart, hvor alle andre tier (når det da ikke lige drejer som om familien Berlusconi
:-) )

-syl

Artikel fra 2004
Luigi Veronelli var en ad Italiens mest kendte "vin-næser" gennem årtier - og kronede sin ekspert-viden med hvert år at udgive sine berømte guider om ikke bare vin, men også om gastronomi og hoteller.



Strøtanker af Veronelli om italiensk vin

- I de seneste 50 år har vi været vidner til en revolution:
Efter 2. Verdenskrig eksitsterede der kun ganske få større italienske vinproducenter, der ofte havde en lav kvalitet...



- Med tiden, og takket være hårdt arbejde fra vinbønders side, fra ønologerne, journalister, og en skrappere lovgivning, er kvaliteten forbedret meget.....

- Den store overraskelse er det små- og mellemstore virksomheder, som hovedsagligt arbejder med lokale druer....

- Udbuddet af rødvine i Italien har forlængst overhalet Frankring...

- Med hvidvine står vi lige, mens vi i Italien stadig er bagud med Champagnetyperne....

- Generelt er Italien det land med flest druetyper - næsten 2.000 fordelt på vinmarker på bjerge, bakker og hav.
Frankrig har, trods sit umiskendelige ry for kvalitet, kun omkring 30 forskellige druetyper.
En kendsgerning, der giver en vis form for ensformighed....

- De nye zoner, der skal holdes øje med, er primært i Syd-Italien:
I Campania >> Aglianico og Greco di Tufo.
I Calabria>> Montonico og Primitivo di Maduria fra Puglia >>.
Nero d´Avolo på Sicilien >>,og Vermentino fra Sardinien >>.
I Nord skal man holde øje med Malvasia d´Istria fra Friuli >>, og Muller Thurgau fra Alto Adige >>, og Franciacorta >> fra Lombardiet.
Det er de vine, der har givet mig de største oplevelser i år...

- I dag er kvalitet vigtig.
Udbyttet per hektar er i de seneste årtier faldet fra 120 hektoliter (1 hl = 100 l) til omkring 40 hl.
Det har betydet bedre vin, mere komplekse, og i alle tilfælde har de nye metoder og teknikkert tilladt, at man har kunnet sende vine af høj kvalitet på markedet til rimelige priser.
Som for eksempel Primotivo di Mandurio eller Gioa del Colle, som i gennemsnit kun koster 4-5 euro...

(Kilde:Conde Nast: Traveller - Wonderfull Italia - 2004)

-syl

Retur til
Vin <<


Artikler
Mad- og vinguider >>

Links
Veronelli forlaget >>


Dømt for meninger

Veronelli elskede verbale slåskampe om hans
yndlings-emner:

Kvalitet- fremfor kvantitet, og anvendelsen af lokale druer fremfor de mest anvendte internationale druer

Hans kampgejst førte ham flere gange ind i
retssalene i Italien:


Han blev dømt 6 mdr.s fængsel for at have opfordret vinbønderne i Piemonte til at gøre oprør mod vin-monopolerne, og 3 mdr. for at have udgivet Markis De Sade´s bog i Italien

Copyright © 2000-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano