VIN

Januar 2015

Bookmark and Share
CAVIT - Trentinos største vin-kooperativ

Husk - de taler også tysk deroppe:
Weissburgunder = Pinot Bianco
Blauburgunder = Pinot Nero
Ruhlander = Pinot Grigio


Cavit laver kvalitetsvine

CAVIT er sammen med CA.VI.RO og GIV de tre største vin-producenter i Italien, og adskiller sig ved af producere mest DOC-vin.

62% af Cavit-produktionen har DOC-klassifikation.




Der stilles op til smagning af hvide, røde og sprudlende Cavit-vine.




Ønologen Anselmo med et vinøse efternavn Martini har en del af skulle have sagt, når vinene fra Cavit bliver til.



Fra skud til vin























Artikel fra 2008
Der står CAVIT et eller andet sted på næsten 7 ud af ti flasker vin fra Trentino provinsen i det nordøstlige Italien nord for Gardasøen.

Kooperativet - altså en sammenslutning af vinbønder - blev grundlagt i 1950, og har i dag vinstokke stående på cirka 5.700 hektar.

CAVIT producerere vinen i 11 "cantina´er" og omkring 4.500 bønder afleverer i dag deres druer til kooperativet.

Det svarer til 65% af den totale vinproduktion i Trentino, og fylder 75 årligt omkring millioner flasker op.



80% af den producerede Cavit-vin ender på eksportmarkederne - specielt til Usa, Canada, Tyskland, Nordeuropa, England, Schweitz, Belgion og Østrig.

Omsætningen var i seneste regnskabsår på 175,5 millioner euro.




Når Cavit inviterer, dækkes der op i "Maso Toresella" ved Toblino-søen i Trento-provinsen.

Villaen er omgivet af 6,5 hektar vinmarker.
En "maso" var en slags gods i gamle dage i Trentino, og Toresella var en af de kendeste og rigeste "maso´er".

Trentino-provinsen har fem vin-zoner:

I Valle dei Laghi - Sø dalen - har man et Middelavsklima, og her dyrkes der vine som Nosiola, Savignon og Lagrein.

Vallagarina og Valle dell ´Adige har et subkontinentalt klima hvor man producerer vine som Marzemino, Chardonnay, Merlot, Cabernet, Pinot Grigio og Pinto Bianco.

Campo Rotaliana ar et subkontinentalt klima og en meget blød og sandet jordbund på grund af bækken Noce - her gror druerne til en af området vin-flagskibe: Teroldego.

Valle di Cembra - langs med Adige-floden - har et køligere alpe-klima og det skaber ideelle forhold til de hvide druer Muller Thurgau, Traminer og Schiava.


Cavit fra forret til dessert

Den dag Cavit inviterede mig til smagning begyndte vi med dirmaets boble-flagskib:

Altemasi Riserva Graal DOC

70% Chardonnay og 30 % Pinot nero druer.
Vinmarkerne ligger i Valle de Cembra og de bedste marker er i kommunerne Roveré della Luna, Trento og Lavis.

De røde Pinot nero druer vinificeres til hvid - man ferner med andre ord de røde skaller.

Vinen gærer først i ståltanke og små egetræsfade inden de kommer på flaske i mindst 48 måneder - 4 år.

Vinen er gylden med grønne strej og man kan dufte honning, modne æbler og nødder, når den åbnes.

Perfekt som aperitif men også til røget laks og hvorfor ikke - til en duftende kanin-terrin.
Serveres 10 grader kold.



Så gik vi videre til en hvid vin lavet 100% af Pinot Grigio - den grå pinot drue - eller Ruhlander som den kaldes nord for Gardasøen-

Druerne presses blidt og gæring sker langsomt ved 20 grader.

Farven er halmgul, og duften intes med blomsterdufte.

Passer til delikate fiskesupper, grillet fisk, risotto med havets frugter, men også til koldt hvidt kød.

Serveres 10 grader kold.


Den tredje vin var en rød - og her var der tale om en IGT-vin fra Dolomitterne

Maso Toresella Cuvée Classificazione IGT Vigneti delle Dolomiti

Druerne er mange:
Sauvignon blanc, Chardonnay, Gewürztraminer, incrocio Manzoni, Riesling, Semillon, og de bliver allesammen plukket omkring Cavit´s Maso Toresella i Valle dei Laghi o Calavino kommunen ved Toblino-søen.

Gæringen sker først sammen med skallerne og siden meget langsomt ved temperaturer under 20 grader for at bibeholde de mange forskellig aromaer.

Vinen er stærkt gul med grønne strejf - dufter frisk og indbydende, og man kan dufte urterne salvie og rosmarin, hvide ferksner og crapefrugt.

Passer til skaldyr af enhver slags og serveres 12 grader kold.


...og så de røde:

Lagrein Dunkel Trentino DOC er lavet 100% af områdets egne drue Lagrein.

Markerne ligger i Valle del Sarca, hvor jorden er sten- og kalkrig, og markerne kærtegnes af de varme vinde fra Gardasøen.

Vinen får lov til at ligge i de små barrique i 12 til 24 måneder og siden endnu 4 til 6 måneder i store egetræstønder.

Det er en mørk rubinrød vin, men smag af skovbær og vanille.

Egnet til varme forretter, pastaretter med kødsovs og kraftige retter med hvidt kød.

Serveres 18 grader varm.
Den anden røde vin var en endnu kraftigere sag:

Quattro Vicariati Rosso fra 2003 er lavet på en blanding af Cabernet og Merlog.

De fire vikarer var middelalderens domere i i byerne Ala, Avio, Brentonico og Mori.

Druerne kommer fra solbeskinnede bakker i Vallagarina, og vinen lagres på egetræsfade.

Rubinrød med orange flammer, bestemt smag, med krydrede dufte. Tør og stor krop.

En vin til de kraftigste kødrettet - eller til meditation foran kaminen.

Vi sluttede af med en sød dessertvin - Arele - en vino santo fra Trentino.

Det specielle ved denne søde vin, er at druerne får lov til at tørre ind helt frem til påskeugen - og den kan jo ligge både meget tidligt eller meget sent.

Jo tørrere druer, jo højere sukkerindhold og jo højere alkoholprocent - og jo mindre vin presses der.

Ligger påske tidligt bliver der altså mere vin, men lavere alkoholprovent.

Alt efter påskens placering bliver der 20 til 25 liter vin med en alkoolprocent på mellem 13 og 13%.

Aréle er lavet på den lokale drue Nosiola.

Til kager, søde sager og til meditation.

Vi smagte IKKE - og havde heller ikke plads til at smage - Teroldego-vinen.

Men man bør ikke have været i Trentino uden af smage på denne vin af den lokale røde Teroldego-drue.

Druerne kommer fra Campo Rotaliano nord for Trento, hvor jordbunden skjuler resterne jord, sten og mineraler fra isbræerne omkring Noce-bækken.

Denne Teroldego fra Cavits "Bottega Vinai-"serie lagres på egetræsfade i maksimalt 6 måneder, så den typiske frugtsmag bevares.

Andre Teroldego-vine kan have lagret længere på egetræ.

Teroldego egner sig til kødretter, stegt eller grillet, og til vildt.

På restaurant "Le Servite" i Arco nord for RIva del Garda >> smagte jeg i 2006 en af de bedste Teroldego´er i mit liv.

 

Retur til
Vin <<


Retur til
Vin i Trentino <<



De italienske
vin-klassifikationer >>


Italiens største
vinproducenter >>


Link
CAVIT >>




I den hypermoderne "cantina" herover producerer Cavit boblevine.

Cavit producerer årligt seks millioner flasker DOC-boblevine efter "Metodo Classico" - d.v.s. efter samme metode som den franske champagne.



Cavit sender dog også boblevine på markedet, hvor boblerne er skabt ved tilsætning af kulsyre - den såkaldte "charmat metode".



Cavits Enoteca
Via del Ponte di Ravina 33
Trento
9-12.30 & 14 - 18.30
Trel: 0461 38 17 91

Man kan smage på over 60 forskellige Cavit-vine og 40 andre italienske vine på Vinoteket.






Copyright © 2001-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano