Prosecco-galleri Klik
for store foto
 Boblerne

Flaskerne
 Bakkerne
 Markerne
 Vinstokkene
 Druerne
|
Druerne til den sprudlende Prosecco-vin
vokser på bakkerne omkring Conegliano og Valdobbiadene i Veneto-regionen.
Hvert år i marts gør over 400 vinproducenter klar til årets
Prosecco-festival, der fortsætter med mange forskellige arrangementer indtil
juni måned.
Så går tiden, mens stokkene producerer klaser
til næste års produktion...
Prosecco kan smages overalt i området, og derudover er
der i foråret 2005 15 forskellige udstillinger, der har boblevinen som tema.
Du kan se dato og sted for begivenheder i 2006 på Prosecco
Festivallens hjemmeside >> 
Kald
dem ikke for spumante...
De sprudlende hvide prosecco´er
har en fast plads på bardisken, når italienerne drikker deres eftermiddags-aperitif.
"Prosecco"
er endnu et af mange ord for at undgå den efterhånden negativt ladede
betegnelse "spumante" om de italienske boblevine, der ofte faktisk er
lavet efter champagne-metoderne, men jo ikke må bruge det navn.
Congeliano
Valdobbiadene (det kan udtales uden at knække tungen ...) er en Prosecco
DOC >>, og i følge
producenterne den boblevin, der konsumeres mest af i Italien.
- Og derudover
ender 60% af de 13 millioner årlige flasker Prosecco på udenlandske
vinhylder. Området er mest, men ikke kun boblevine:
PROSECCO
CONEGLIANO VALDOBBIADENE DOC
produktionen foregår i
et afgrænset område i bakkerne op til Alperne mellem byerne Conegliano
og Valdobbiadene, der dækker 15 kommuner og 3.500 hektar vinmarker. Prosecco
findes i tre udgaver med forskellig "boble-intensitet": den stille,
den halv-boblende og den fuldt-boblende!
PROSECCO
VALDOBBIADENE SUPERIORE fra CARTIZZE
Cartizze er prestige-prosecco´en,
der produceres i Valdobbiadene-kommunen på specielt udvalgte marker (cru´er).
Den får sin specielle smag på grund af disse markers mikro-klima.
Cartizze har en mere markant og fyldig smag, og passer ikke blot som aperitif-teressevin
og desserter, men går fint sammen med salte og krydrede retter.
REFRONTOLO PASSITO DOC produceres i små mængder af Marzemino-druen.
Denne passito-vin med en dybtrød farve produceres af tørrede
druer, og blev lovprist af selveste Wolfgang Amadeus Mozart.
TORCHIATO
er en kraftig medcitationsvin, der ligeledes er produceret af duer, der har tørret
indtil foråret begynder.
Torchiato kommer ofte på de små
egetræsfade - barrique - indtil nytår, hvor den fyldige, søde
og alkoholrige vin kommer på flasker.
VERDISO laves af den
lokale drue af samme navn. Det er en tør, letter bitter vin med æbleduft.
COLLI
DI CONEGLIANO - rød eller hvid - er velegnede hvide vine til forretter,
lyst kød og fisk, samt røde vine, der har lagret mindst to år,
og dermed er velegnede til meditation eller kraftigere kødretter.
Kort
over området - klik for stor udgave


-syl
|
Retur til Vin << Artikler Vin
i Veneto >> Treviso -
en nyrig by>> Protobuffolo
- en renæssanceperle >> Roncade-slottet
tæt ved Venedig >> Når
foråret - og lysterne - springer ud >>
Links Prosecco.it
>>  (engelsk
info)
Primavera
Prosecco >>

Vingården Bisol >>

Flere
italienske bobler "Franciacorta"
er et andet navn for boblevine - de produceres kun i området af
samme navn >> 
I
Santa Maria della Versa-dalen i Oltrepo producerer man også
god boblevin >> 
Området,
hvor der produceres Prosecco kaldes også for "Marca", "Alta
Marca" og "Alta Marca Trevigiana"
 |