I denne artikel:
Roero >>
Nebbiolo d'Alba >>
Dolcetto d'Alba >>
Grignolino >>
Barbera d'Alba >>
Freisa >>
Brachetto d'Acqui >>
Hvide Piemonte vine >>
Roero Arneis >>
Asti Spumante >>
Asti Moscato >>
Barolo-links:
Marchesi
di Barolo >> 
Fontanafreddo
>>
Andre links:
Barolo.net
>> 
Langhe
distriktet >> 
Nils Liedholms
vingård i Cuccaro Monferrato >>  
|
BAROLO - kongen af Piemonte-vinene!
Barolo er fremstillet 100 procent af nebbiolo-druen,
og det er kun tilladt at dyrke vinstokkene op til 500 meters
højde.
Kun halvdelen af druerne må bruges, og kun 70 procent af druerne
må presses.
Alkoholprocenten skal være mindst 13.
Det er meget mørke, nærmest uigennemsigtige vine.
(Nebbiolo-druen er for Piemonte, hvad cabernet Sauvignon er
for Bordaux, og Pinot Noir for Bourgogne).
Lille areal
Barolo må kun produceres omkring landsbyen Barolo, i en cirkel
på omkring fem kilomter nord-øst- og syd for landsbyen
på bakketoppen.
Med alderen – og en Barolo skal lagres! – skifter farven fra
fra dybtrød til teglstensfarvet, og så er vinen ved at nå
toppen.
Fem høje har ry for at producere de bedste Barolo’er:
La Morra, Barolo, Gastiglione Falletto, Monforte d’Alba og
Serralunga.
En Barolo skal ligge mindst to år på fad og et på flaske,
før den må sælges. Riserva 4 år og Riserva Special 5
år.
Det er en krævende vin, og ofte forskrækkes førstegangssmagere
af den lidt tjærede lakridsagtige duft, som vinen har.
Tidligere lagrede Barolo på enorme egetæsfade, men tendensen
er i det seneste år gået mod at lagre vinen på de mindre Barrique-fade
(225 liter) – men det er en diskussion, der bringer sindene
i kog på bakkerne i Piemonte.
www.piemonte.dk
>> - Barolovine fra Cavalier Bartolomeo
|

|
BABRBARESCO - dronningen!
Lagrer to år, heraf et år på egetræsfad, og har en duft af
violetter, skovbund, krydderier og marmelade.
Barbaresco produceres på Albas østside omkring de tre byer
Barbaresco, Neive og Treiso.
Vinen kaldtestidligere ofte for Barolos lillebror - i dag
er der bred enighed om, at denne vin er Piemontes dronning!
Det er samme drue – nebbiolo - som Barolo’en, og samme jordbund,
men højene i området er lavere.
Alt om Barbaresco!
- inklusiv byguider, historier om
mennesker, mad, vin og grappa >>
|
Vingården
RiDaRoco >>
|
ROERO
Til venstre for Tanaro-floden liggere Roero-sistriktet.
Af Nebbiolo-druen og Arneis-druen produceres en karakteristisk rød vin.
Farven er intens med nuancer af jordfarver, mens duften er sprød og delikat
med frugtnuancer som jordbær, hindbær og skovjordbær, kirsebær og en undertone
af krydderier og lakrids. Tør og harmonisk. |
Luigi
Penna har produceret vin siden 1954 >>  
| NEBBIOLO
D'ALBA
Man kender til Nebbiolo-vinen allerede fra 1600-tallet. En
vin med en meget intesns farve, rubinrød med granat-røde nuancer.
En delikat
blomsterduft og duft af skovbær på en krydret baggrund. Tør og bestemt i
smagen, med en delikat, let bitter slutsamg. Mange af dagens Nebbiolo-vino
dyrkes også udenfor Barolo og Barbaresco-området. De bedste udenfor områderne
er Nebbiolo d’Alba, og vinene fra husene Gaja og Fontanafredda er bestemt også
værd at smage. |
Side
med liste over producenter af Dolcetto d'Alba >>  |
DOLCETTO D'ALBA
Der findes i alt 11 DOC for Dolcetto-vinen, og druesorten
Dolcetto er den mest udbredte i Langa-distriktet.
Det er en lettere vin end Barolo'erne og er en vin, (fejlagtigt kalder nogle
den for Piemontes Beaujolais, men den er meget mørkere og mere syrlig end den
vin) man drikker i gode venners lag. Den har en simpel, men harmonisk
smag, og man genkender sig kirsebær og blomme i dens duft. Drikkes som
regel ung for at kunne nyde alle smagsnuancer. Dolcetto oplever i disse
år en mindre renæssance, og den skald rikkes ung. Efter få års lagring
bliver den simpelthen for tør i smagen. |
Vingården
La Tenaglia >>
|
GRIGNOLINO
Også her er der i de seneste år sket et mindre boom. – Grignolino
er en enkel tør vin, der drikkes ung – igen af Dolcetto-druen.
|
Artikel: Quorum
- en super-Barbera fra seks kendte producenter
i Piemonte >>
Link www.barbera.it
>>  |
BARBERA D'ALBA
En vin som folkene fra Piemonte:
Stædig, snu, stille, dirskret og stærk. La Barbera
d'ALba - for denne vin har feminint kendeord, selv om vin (Il vino) er
hankøn. En rubinrød vin med frugtsmag som ung, men med smagen mere
hen ad blommer, brombær, marmelade og ristede krydderier, jo ældre den er.
De bedste Barbera-vine kommer fra Asti, fra Alba og fra Monferrato (den letteste
af Barbera-vinen fra Piemonte – her tillader DOC’en at man blander 15 % af andre
druer i vinen). Barbera Superiore DOC skal have lagret to år. |
Carlo Merolli om
Freisa >>
|
FREISA
En speciel vin, som også i disse år synes at blive trukket
frem af glemselen.
Det er en blød og
sødlig vin, uden at den på nogen måde er sukret. Den dufter af jord-
og hindbær og laves omkring Alba og Asti. Den findes også i en mousserende
ugdave. |
Cantina
Rolfo producerer også
den hvide Roero Arnesi >>
|
HVIDE PIEMONTE VINE
De indtil for nyligt mest kendte hvide vine i Piemonte er
fra Cortese-druen, men en gammel drue er ved at komme tilbage:
ROERO ARNEIS Arneis er en antik druesort
med hvide druer som næsten var blevet glemt, og ydermere lidt ildeset i et område
kendt for sine røde vine. I dag er den hvide Arneis nærmest et modefænomen.
Den strågule farve med gylne og grønne reflekser har en delikat duft med
snert af blomster, af frisk frugt som fersken og melon. Vinen er tør og frisk.
|
Cantina
Maranzana >> 
ved Asti producerer Barbera, Cortese, Dolcetto, Moscato, Breachetto
d'Acqui, og er åben for besøg.
Om Asti vinene >>

I 1948 fik Italien forbud mod at kalde deres boblende
vine for Champagne. De fleste italienske producenter bruger i dag betegnelsen
Spumante, selv om nogle finder det en betegnelse uden indhold. Der er
ingen overordnede regler for fremstilling af Spumante, og i Asti er meget vin
fremstillet på tryktanke, mens en mindre del er fremstillet efter den traditionelle
Champagne-metode. Asti Spumante har opnået DOCG-klassificering,
og for disse vine skal et reglesæt om produktionen selvfølgelig følges.
|
ASTI SPUMANTE OG ASTI MOSCATO
Lavet på hvid Moscato-druer, der trives specielt godt i den
sydlige del af Piemonte omkirng Cuneo, Asti og Alessandria:
Der produceres Asti Spumante og Asti Moscato af druerne, der
efterlader vinen med en duft af salvia, zagara, citron, tiglio
og akacie, og af frugt som fersken og abrikos.
Asti Spumante har en lav alkoholprocent mellem 7° og 9°. Moscato-udgaven
er nærmest frugtsaft med et alkoholindhold omkring 5,5°. Vinen af Moscato-druerne
gøres sprudlende ved en simpel gæringsproces uden tilsætning af sukker. Som
regel blander man lidt Pinot og Riesling druer i vinene, fordi Moscato smagen
ellers er for kraftig. Druerne presses i en tank, hvor kulsyren ikke
kan slippe ud. Bundfaldet filtreres fra, og derefter tilsættes gær, men
vinen gærer ikke helt færdig, for sødmen er en vigtig del af Asti Spumante skal
drikkes ung og frisk. De søde vine er velegnede til desserter,
og i december er det ikke til at komme udenom en af de traditionelle italiens
julekager ledsaget af Asti Spumante. Læs
om Italienske juletraditioner >> -syl |
|
|