Vin fra Piemonte
Januar 2015

Detaljerede vinkort
over Piemonte >>


Detaljerede vinkort
over Langhe-Roero >>


I denne artikel:
Roero >>
Nebbiolo d'Alba >>
Dolcetto d'Alba >>
Grignolino >>

Barbera d'Alba >>
Freisa >>
Brachetto d'Acqui >>
Hvide Piemonte vine >>
Roero Arneis >>

Asti Spumante >>
Asti Moscato >>



Barolo-links:
Marchesi di Barolo >>
Fontanafreddo >>

Andre links:
Barolo.net >>
Langhe distriktet >>

Nils Liedholms vingård i Cuccaro Monferrato >>

BAROLO - kongen af Piemonte-vinene!

Barolo er fremstillet 100 procent af nebbiolo-druen, og det er kun tilladt at dyrke vinstokkene op til 500 meters højde.

Kun halvdelen af druerne må bruges, og kun 70 procent af druerne må presses.
Alkoholprocenten skal være mindst 13.



Det er meget mørke, nærmest uigennemsigtige vine.
(Nebbiolo-druen er for Piemonte, hvad cabernet Sauvignon er for Bordaux, og Pinot Noir for Bourgogne).

Lille areal

Barolo må kun produceres omkring landsbyen Barolo, i en cirkel på omkring fem kilomter nord-øst- og syd for landsbyen på bakketoppen.

Med alderen – og en Barolo skal lagres! – skifter farven fra fra dybtrød til teglstensfarvet, og så er vinen ved at nå toppen.

Fem høje har ry for at producere de bedste Barolo’er:
La Morra, Barolo, Gastiglione Falletto, Monforte d’Alba og Serralunga.

En Barolo skal ligge mindst to år på fad og et på flaske, før den må sælges. Riserva 4 år og Riserva Special 5 år.

Det er en krævende vin, og ofte forskrækkes førstegangssmagere af den lidt tjærede lakridsagtige duft, som vinen har.

Tidligere lagrede Barolo på enorme egetæsfade, men tendensen er i det seneste år gået mod at lagre vinen på de mindre Barrique-fade (225 liter) – men det er en diskussion, der bringer sindene i kog på bakkerne i Piemonte.

www.piemonte.dk >> - Barolovine fra Cavalier Bartolomeo




BABRBARESCO - dronningen!
Lagrer to år, heraf et år på egetræsfad, og har en duft af violetter, skovbund, krydderier og marmelade.
Barbaresco produceres på Albas østside omkring de tre byer Barbaresco, Neive og Treiso.

Vinen kaldtestidligere ofte for Barolos lillebror - i dag er der bred enighed om, at denne vin er Piemontes dronning!

Det er samme drue – nebbiolo - som Barolo’en, og samme jordbund, men højene i området er lavere.

Alt om Barbaresco!
- inklusiv byguider, historier om
mennesker, mad, vin og grappa >>



Vingården RiDaRoco >>

 

ROERO
Til venstre for Tanaro-floden liggere Roero-sistriktet.

Af Nebbiolo-druen og Arneis-druen produceres en karakteristisk rød vin.

Farven er intens med nuancer af jordfarver, mens duften er sprød og delikat med frugtnuancer som jordbær, hindbær og skovjordbær, kirsebær og en undertone af krydderier og lakrids. Tør og harmonisk.


Luigi Penna har produceret vin siden 1954 >>


NEBBIOLO D'ALBA
Man kender til Nebbiolo-vinen allerede fra 1600-tallet. En vin med en meget intesns farve, rubinrød med granat-røde nuancer.

En delikat blomsterduft og duft af skovbær på en krydret baggrund.
Tør og bestemt i smagen, med en delikat, let bitter slutsamg.

Mange af dagens Nebbiolo-vino dyrkes også udenfor Barolo og Barbaresco-området.

De bedste udenfor områderne er Nebbiolo d’Alba, og vinene fra husene Gaja og Fontanafredda er bestemt også værd at smage.


Side med liste over producenter af Dolcetto d'Alba >>

DOLCETTO D'ALBA
Der findes i alt 11 DOC for Dolcetto-vinen, og druesorten
Dolcetto er den mest udbredte i Langa-distriktet.

Det er en lettere vin end Barolo'erne og er en vin, (fejlagtigt kalder nogle den for Piemontes Beaujolais, men den er meget mørkere og mere syrlig end den vin) man drikker i gode venners lag.

Den har en simpel, men harmonisk smag, og man genkender sig kirsebær og blomme i dens duft.

Drikkes som regel ung for at kunne nyde alle smagsnuancer.

Dolcetto oplever i disse år en mindre renæssance, og den skald rikkes ung.

Efter få års lagring bliver den simpelthen for tør i smagen.


Vingården La Tenaglia >>

GRIGNOLINO
Også her er der i de seneste år sket et mindre boom. – Grignolino er en enkel tør vin, der drikkes ung – igen af Dolcetto-druen.



Artikel:
Quorum
- en super-Barbera fra seks kendte producenter i Piemonte >>

Link
www.barbera.it >>

BARBERA D'ALBA
En vin som folkene fra Piemonte:
Stædig, snu, stille, dirskret og stærk.

La Barbera d'ALba - for denne vin har feminint kendeord, selv om vin (Il vino) er hankøn.

En rubinrød vin med frugtsmag som ung, men med smagen mere hen ad blommer, brombær, marmelade og ristede krydderier, jo ældre den er.

De bedste Barbera-vine kommer fra Asti, fra Alba og fra Monferrato (den letteste af Barbera-vinen fra Piemonte – her tillader DOC’en at man blander 15 % af andre druer i vinen).

Barbera Superiore DOC skal have lagret to år.



Carlo Merolli om Freisa >>

FREISA
En speciel vin, som også i disse år synes at blive trukket frem af glemselen.

Det er en blød og sødlig vin, uden at den på nogen måde er sukret.

Den dufter af jord- og hindbær og laves omkring Alba og Asti.

Den findes også i en mousserende ugdave.


Vinhuset Banfi producerer den

let sprudlende Brachetto d'Acqui vin >>

BRACHETTO D'ACQUI
En historisk vin med en frisk, sprød, let, parfumeret vin, med en klar rubinrød eller rosa farve. En rød let sprudlende vin.

Produceres i området mellem Asti og Alessandria provinserne i den syd-østlige del af regionen.



Cantina Rolfo producerer også
den hvide Roero Arnesi >>

HVIDE PIEMONTE VINE
De indtil for nyligt mest kendte hvide vine i Piemonte er fra Cortese-druen, men en gammel drue er ved at komme tilbage:

ROERO ARNEIS
Arneis er en antik druesort med hvide druer som næsten var blevet glemt, og ydermere lidt ildeset i et område kendt for sine røde vine.

I dag er den hvide Arneis nærmest et modefænomen.
Den strågule farve med gylne og grønne reflekser har en delikat duft med snert af blomster, af frisk frugt som fersken og melon.
Vinen er tør og frisk.


Cantina Maranzana >>
ved Asti producerer Barbera, Cortese, Dolcetto, Moscato, Breachetto d'Acqui, og er åben for besøg.


Om Asti vinene >>

I 1948 fik Italien forbud mod at kalde deres boblende vine for Champagne.

De fleste italienske producenter bruger i dag betegnelsen Spumante, selv om nogle finder det en betegnelse uden indhold.

Der er ingen overordnede regler for fremstilling af Spumante, og i Asti er meget vin fremstillet på tryktanke, mens en mindre del er fremstillet efter den traditionelle Champagne-metode.

Asti Spumante har opnået DOCG-klassificering, og for disse vine skal et reglesæt om produktionen selvfølgelig følges.

ASTI SPUMANTE OG ASTI MOSCATO
Lavet på hvid Moscato-druer, der trives specielt godt i den sydlige del af Piemonte omkirng Cuneo, Asti og Alessandria: Der produceres Asti Spumante og Asti Moscato af druerne, der efterlader vinen med en duft af salvia, zagara, citron, tiglio og akacie, og af frugt som fersken og abrikos.

Asti Spumante har en lav alkoholprocent mellem 7° og 9°. Moscato-udgaven er nærmest frugtsaft med et alkoholindhold omkring 5,5°.

Vinen af Moscato-druerne gøres sprudlende ved en simpel gæringsproces uden tilsætning af sukker.

Som regel blander man lidt Pinot og Riesling druer i vinene, fordi Moscato smagen ellers er for kraftig.

Druerne presses i en tank, hvor kulsyren ikke kan slippe ud.

Bundfaldet filtreres fra, og derefter tilsættes gær, men vinen gærer ikke helt færdig, for sødmen er en vigtig del af Asti Spumante skal drikkes ung og frisk.

De søde vine er velegnede til desserter, og i december er det ikke til at komme udenom en af de traditionelle italiens julekager ledsaget af Asti Spumante.

Læs om Italienske juletraditioner >>

-syl

Copyright © 2000-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano