VIN FRA PIEMONTE

1998

Bookmark and Share

Super-Barbera
og "pukkelryggede tidsler"



Etiketten fra super-Barbera'en, der har
lagret ti måneder i små egetræsfade.


I kurven til højre kan man se den
"pukklede tidsel", som "Hastae"-selskabet
vil bevare som en gastronomisk specialitet
i Piemonte.


Robiola-osten fra Piemonte >>

Artikel fra 1998
I 1997 beslutter seks producenter af vine i Piemonte at slå deres anstrengelser sammen om at skabe en supervin af regionens ofte oversete Barbera-druen.

Barbera-druen står ofte i skyggen af Nebbiolo-druen, der bliver til den berømte Barolo vin, men det er er i følge de seks producenter ingen grund til.

De seks producenter er Chiarlo >> Braida >> , Coppo, Prunotto , Vietto og distilleriet Berta >> , og deres vin kaldes "Qurom".

Det er latin og betyder "mulighed for enighed", og målet er at re-lancere en vin, der for længe er blevet kaldt "rustik", og derfor sat i skyggen af andre piemontevine som Barolo og Barbaresco.



I 1998 udgaven af "Qurum" er der produceret 14.000 flasker, men producenterne har allerede modtage tre gange så mange bestillinger.

Prisen for denne super-Barbera, der gerne må lagre fire-fem år mere inden den drikkes er omkring 350 kroner.

Den pukkelryggede tidsel

"Quorum" produceres af selskabet "Hastae" >> (det latinske navn for byen Asti), der er et selskab, som har til opgave at øge kendskabet til områ
det omkring Asti.

"Hastae" er blandt andet sponsor for en grøntsag, som er klassificeret som et ruet produkt af foreningen "Slow Food", nemlig den pukkeryggede tidsel, der i århundreder har været en specialitet i området.

"Cardo Gobba"
er tidslens italienske navn, og den spises sammen med "Bagna Cauda" >>, der er en varm dip af olie, hvidløg og ansjoser, som ofte også bruges til at nyde andre rå grøntsager i Piemonte regionen.

Tidslen gøres "puklet" ved håndkraft, og det er årsagen til, at den med tiden er blevet en sjælden vare.

Osten "Robiola di Roccaverano"
Også osten Robiolo de Roccaverano er kommet under "Hastae"-selskabets vinger.

Det er en ost, der oprindeligt produceredes udelukkende af fåre og gedemælk, men som dagens regler tillader at producere med op til 85 procent ko-mælk.

-syl

Retur til
"Vine i Piemonte <<


Vin >>

Artikler
Piemonte >>

Vin-veje i Piemonte >>

Links
Slow Food >>


Slow Food Danmark >>


Mere om Robiola-oste >>

Ønologen Riccardo Cotarello er manden bag "Quorrum"-vinen (Han er årets ønolog i følge
mad-biblen "Gambero Rosso" - "Den røde reje")

Af de seks producenter producerer fem vin
af Barbera-druen, mens
den sjette laver 800
flasker "Quorum"-
grappa
af druekvaset.

Italienske oste >>

Piero Antinori fra det
kendte toscanske vinhus
ejer i dag vingården Prunotto.

Han er den eneste "udenbys af de seks "Quorum"-producenter

Antinori >>

 


Copyright © 2000-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano