Vin

August 2009

Bookmark and Share

Biovin fra Cantina Bianchi i det nordøstlige Piemonte

Cantina Bianchi har også restaurant, shop og museum til gæsterne...
Første palle med vine fra Bianchi lander i Dk i august 2009 hos Bio Vin.dk >>
- der også sælger biologisk dyrkede vin fra resten af Italien.


Restauranten er åben
tirsdag til søndag til frokost - fredag til søndag også aften.
Lukket normalt januar-februar



Butikken og vinkælderen er åben 10-12.30 og 14.30-17.



Bianchi er også en gård, hvor man selv producerer sin biologiske grøntsager og frugt.






Dyrene på gården er blandt andre gæs, kaniner og kalkuner.





Der kom først etiketter på vinen fra Bianchi i slutningen af 1950´erne, da hotellerne ved blandt andet Maggioresøen >> begyndte at købe vinen - indtil da blev vinen opbevaret i 56-liters "balloner".



Paolo foran en af de store tønder



En forårsmenu hos Bianchi:

Antipasti (forretter):
Tomat- og grønsags "drink", forskelligt lokalt pålæg (salumi >>) og urte-æggekage - serveret med den hvide Erbaluce DOC-vin

Derefter med rosévinden Rosato Passione Rosa DOC (af Nebbiolo-druer) Carpaccio >> af røget andebryst med ristet radicchio-salat >> og en svampeterrin.

Husets Lasagna blev serveret med den røde Barbera DOC som primo (førsteret) og rød Sizzano DOC fra 2001 lagret på egetræsfade til secondo-retten (kød- eller fiskeret) som kan være husets kalvesteg med ovnristede kartofler.

Til desserten - hjemmelavet Chokolade- og pærekage serveres et glas sprudlende og sød Moscato d´Asti, og kaffen serveres med vingårdens grappa >>.

Artikel fra juli 2009
I over 200 år har familien Bianchi dyrket jorden i Sizzano i Novara-provinsen i Piemontes nordøstligste hjørne.

I 1785 registrerede bøgerne at Giuseppe Bianchi Primo ejede 1,75 hektar jord, der blev dyrket vin på.


Kælderen under butikken er fyldt med gamle flasker fra Bianchi. Nogle af dem åbnes hvert år - og jeg håber at blive inviteret næste gang, de gamle flasker trækkes op... :-)

I slutningen af 1800-tallet dyrkede familien vin på fem hektar, og vinen blev blandt andet nydt af greve Camillo Benso Cavour >>, der både var med til at samle Italien, men absolut også var foregangsmand for en modernisering af landbrugs- og vindyrkningsmetoder.



I slutningen af forrige århundrede udvidede Bianchi, og i dag dyrker familien vin på 20 hektar i Sizzano, samt i DOCG-områderne og nabokommunerne Ghemme og Gattinara.


Gattinara er en DOCG-vin (Vin-klassifikationer >>)

Fra 1990 dyrkes jorden med biologiske metoder anerkendt af "Foreningen for biologisk landbrug".



Det betyder, at der i kampen mod svampe anvendes mineralsk og ikke syntetisk kobber og svovl.
Insekter bekæmpes med naturlige "sex-fælder", der forhindrer insekterne i at formere sig.



I dag drives gården og vinproduktionen af Mamma, sønnen Paolo Tealdi Bianchi og hustruen Mikala, der også viser gæster rundt og serverer i restauranten. Faderen Mario døde for 3 år siden, og den unge familie er sjette generation på vingården.

I butikken kan man udover vinen også købe andre lokale produkter - alle biologiske (jeg skriver "biologisk" for i følge mine "selv-studier" er den italienske betegnelse for "biologisk" en blanding af danske betegnelser for "biodynamosk" og "økologisk" - kan nogle oplyse mig derom vil jeg være meget glad - mail info@italy.dk >>).

Honning >>, italienske ris >>, cantucci-kager >>, pastasovse >> og meget andet godt kan være med til at fylde poserne op, når man forlader Bianchi.



I kælderen kan man beundre de støvede gamle flasker, gamle indsamlingsredskaber og vinpressere i det lille museum ved siden af salen med små og store vintønder.



"Fogarin" var historisk den vin, som Bianchi var berømt for.
"Spanna" er det lokale navn for Nebbiolo-druen.






-syl

Retur til
Vin <<

Retur til
Vin i Piemonte <<


Retur til
Piemonte >>


Link
Cantina Bianchi >>
Az. Agricola Biologica Bianchi Giuseppe
Via Roma, 37
28070 Sizzano
(Novara-provinsen)
(Afkørsel Romagnano-Sesia på motorvej A26
Afkørsel Novara Ovest på motorvej A4))

Paolo viser rundt i kælderen


Bordet efter en frokost på vingårdens mere end glimrende restaurant




Køkkenet hos Bianchi er lokale retter med et moderne pift.

Til forretterne serveres den hvide "Erbaluce" - en kraftig hvidvin på en lokal drue.

Derefter ledsages førsteretterne (pastaretterne) ofte af en specialitet - nemlig en rosévin lavet udelukkende på Nebbiolo-druer - fra gården unge vinstokke, for de ældre Nebbiolo-klaser ender som fadlagrede kraftige rødvine.

Derefter kan man nyde huset bløde, runde og alligevel kraftige og smagfulde Barbera inden man ved måltidet slutning når til f.eks. en rød Sizzano med 7-8 år på bagen eller en Gattinara DOCG, inden det hele afsluttes med kaffe og en af stedet grappa´er...

Vinene koster fra
euro 5,80 og opefter
(Priser maj 2009)


Vinene fra Bianchi:


Ghemme DOCG

Sizzano DOC

Colline Novaresi Spanna DOC

Colline Novaresi Barbera DOC

Luminae Colline Novaresi Bianco DOC "Erbaluce"

Autunno degli artisti - Passito di Erbaluce

Incontro - Spumante Brut di Erbaluce

Primosole - Merlot, Nebbiolo, Barbera

Eloise - Chardonnay ed Erbaluce

Sanclemente Colline Novaresi DOC

Derudover produceretes to enkeltdrue-grappa:

Af Erbaluce- og af Nebbiolo-druerne





Gæs, høns og modne kiwi-frugter hos Cantina Bianchi i september 2010



Copyright © 2001-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano