Februar 2012

Bookmark and Share
Generations-skifte hos vinguruen:
Parkers kronpris er USA-italieneren Antonio Galloni
Se hans bud på kommende store italienske vine


Vinguru eller diktator
Robert Parker har så stor international vin-indflydelse, at det siges, at hans placering af en given vin på hans egen personlige "100-skala" er i stand til enten at forgylde eller ruinere en vinproducent.Parkers kritiker har i årevis beskyldt ham for at have være med til at skabe en ensretning af smagen - med producenter, der decideret stikker deres vin sammen efter, hvad de tror behager Parkers smagsløg.

Parker beskyldes også for at være en af årsagerne til det som modstanderne kalder for "barrique-hysteriet" - altså det i dag ubredte brug af de små 225-liters egetræsfade til vinens lagring.

Parker, der arbejdede som advokat i en bank indtil det hele gik op i vin fra 1984, regnes for manden, der fik ikke mindst de amerikanske vin-eksperters smagsløg åbnet op for andet en franske vine.


Artikel fra 2012
Som den nu 65-årige Robert Parker har vinguruens kronprins også en fortid indenfor finansverdenen. 41-årige Antonio Galloni omtaler sig selv som "vokset op i vin" med forældre af italienske afstamning, der er vinhandlere, og en bedstefar der elskede vinene fra Bordeaux og Rhône.


Antonio GalloniParkers hjemmeside >> fortælles det, at Galloni skrev sin første artikel om vin - franske vine - i High School´ens franskklasse, og at han også har grundlagt sit vinkendskab specielt til amerikanske vine ved at arbejde flere år i restaurationsbranchen.

Galloni har en bachelor i musik fra Berklee College og en MBA fra MIT/Sloan School of Management. Han bor i New York, har et hus i Californien og en fortid som manager i Deutsche Bank.

Galloni boede i Milano fra 2000 til 2003 og begyndte i 2004 at udgive en række regelmæssige nyhedsbreve om vinene i Piemonte >>, der vakte Parkers interesse.
I 2006 udvidede han sine "Piedmont Report" med vine fra andre italienske regioner. Samme år begyndte et fast samarbejde med Parkers magasin "The Wine Advocate", og Galloni forlod sit arbejde i finanssektoren.

Fortsætter "parkeriseringen"?
Vinfolk verden over venter nu spændt på, om Galloni har mere vidtfavnende smagsløg end Parker.

Parker er ofte blevet beskyldt for at have medvirket til en ensretning af kvalitetsvine, der hvis det skal siges meget groft hellere præmierer høj alkoholprocent og barrique-lagring end den mangfoldighed af smag, farve og duft som valg af druer og tilpasning til lokale forhold kan give verdens vine.

Til avisen Corriere della Sera har Galloni udtalt, at hans og Parkers smagsløg er enige i 7-8 ud af 10 tilfælde.

Men Galloni understreger også at "territorie" er et nøgleord for ham.
- Man kan dyrke sauvignon druer mange steder i Italien, men ingen opnår samme niveau som i Alto Adige eller i Friuli.

Galloni har på Wine Advocate været ansvarlig for omtale af vin fra
Italien, Bourgogne, Champagne og Californien.

De nye store italienske vine

Gallonis bud på italienske vine, der skal holdes øje med er f.eks. de røde vine af Nerello Mascalese-druer dyrket for foden af Etna af for eksempel producenterne Andrea Franchetti di Passopisciaro >> og Marco De Grazia di Terre Nere >> samt den hvide Aglianico fra Taurasi >> ved Irpinia i Napoli-området.

Nerello Mascalese fra Passopisciaro


Carlo Merolli om vinen for foden af Vulkanen Etna på Sicilien >>

-syl

Retur til
Vin <<
op /\

Vinene i Taurasi i Campania-regionen

 


Copyright © 2000 - 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>