De
fire Bonarda Storico producenter i Rovescala:
Bruno Ferrara Via
Lazzaretto n° 30 (Tel/Fax.0385/75383)
Piergiovanni
Agnes >> 
Largo MEDAGLIA D'ORO n°14 (Tel/Fax.0385/277327)
Franco Rossi Frazione
Pieve n° 39 (Tel/Fax.0385/75424)
Andrea Saroni Via Dante Alighieri
n° 6 (Tel/Fax.0385/75167)
De fire Bonarda Storico-producenter
laver også de andre klassiske vine fra Oltrepo-distriktet.
Her
er det Franco Rossi og families udvalg af vine:
 Riesling
- Oltrepo Pavese DOC Denne vin kan både vre stille og let sprudlende
og laves med Riesling Italico- og Renana-druer. Farven er intens strågul,
smagen elegant med både frugt og blosterdufte. Vinen er fin til aperitif,
forretter, skaldyr, fisk og grønne tærter.  Pinot
Nero Oltrepo Pavese DOC- vinficeret i rosa En let sprudlende rosé
med dufte af hindbær og jordbær. Velegnet til forretter, sommerretter,
hvidt kød og Tunet Kalv >>
 Bonarda
Oltrepo Pavese DOC En rød vin lavet udelukkende af Croatina-druen.
Stille eller let sprudlende - det sprudlende er i dag Bonarda´ens kendetegn. Rubinrød
med lille skygger, intens frugtagtig smag med kraftige taniner. Velegnet til de
lokale pålægsspecialiteter, pasta med ragú
>>, Brasato-steg >> og grillet
kød.
 Barbera
Oltrepo Pavese DOC Rubinrød med elegant, let syrligt og intens smag.
100% Barbera-druer. Velegnet til kraftigt pålæg og i det hele taget
til kødretter.
 Franco
Rossi "flagskib" er udover Bonarda Storico vinen Il Covo Oltrepo Pavese
DOC, der er lavet på håbd-sorterede drueklaser af Croatina-sorten. Farven
er intens granat-rød og duftenen er lakrids og krydderier. Til rødt
kød, lagrede oste eller blot til meditation.
 Malvasia
Dolce Oltrepo Pavese DOC En sød let sprudlende dessert-vin lavet
udenlukkende af Malvasia-druer.
 Croatina
Dolce IGT Provincia di Pavia En rød, sød sprudlevin frugttærter,
til jordbær og ferskner, der gerne må trække i vinen inden de
spises!
Flere Franco Rossi vine
 Coccino
Oltrepo Pavese DOC 100% Croatina-druer.
 Rondanina
Oltrepo Pavese DOC 100% Pinot Nero-druer.
|
Artikel fra 2008
Vi er på syd for Po-floden i bakkerne på grænsen
mellem Lombardiet og Emilia-Romagna. Her ligger landsbyen
Rovescala smukt på en bakketop.

Området
er traditionelt kendt for de let sprudlende - "frizzante"/"vivace"
- frugtagtige rubinrøde vine, der passer så godt til det tradtitionelle
pålæg.
Området har dog også en lang historie for at
producere stille røde vine.
Den type vin producerede man allerede
i Middelalderen med deres produktionsmetoder, og igen i 1950´erne og 1960´erne
talte vin-eksperter som Dalmasso og Veronelli >>
varmt om det stille tørre Bonarda-vine.
Reglerne
siger ét år på fad og 6 mdr. på hylde
I
2001 gik fire producenter i Rovescala sammen om at se tilbage og producere en
kraftigere, fyldigere og elegantere stille vin af områdets Croatino-druer.
Vinbønderne
ønsker naturligvis en dag at få en DOC-klassifikation
>> til deres vin, men det er i dag eget svært at få nye
DOC´er.
I mellemtiden har Bruno Ferrara, Piergiovanni Agnes, Franco
Rossi og Andrea Saroni lavet deres eget regelsæt, som "Bonarda Storico"
skal produceres efter.
Vinen består af 90% Croatina-druer og maks.
10% af druesorterne Uva Rara og Barbera.
Vinmarkerne bliver udtyndet en
ekstra gang i augst, så når man er klar til at høste druerne
til Bonarda Stoico er der tale om en begrænset produktion af ekstraordinær
kvalitet.
Druerne presses og gærer sammen med skallerne i 15 dage
inden vinen placeres i egetræsfade fra Slovenien, der i følge regelsættet
ikke må indeholde mere end 1500 liter vin.
"Bonarda Storico"
skal ligge på egetræsfade i mindst et år og på hylde i
flasken endnu seks måneder, inden den bliver sat til salg.
Franco
og Rosella Rossi er én af de fire familier, der producerer "Bonarda
Storico".
 Her
står Rosella og Franco Rossi med deres hvide Riesling
Familien Rossi
begyndte allerede i begyndelsen af 1990´erne at eksperimentere med at lagre
deres stille røde vine på egetræsfad.
Èt
egetræsfad, fordi familien Rossi begyndte rent bogstaveligt med et enkelt
fad, som så i øvrigt var sponsoreret af den lokale apoteker, der
mente, at de røde Coratina-druer ikke allesammen skulle laves til den sprudlende
"normale" Bonarda.
Det blev til vinen "Il Rovo" - og
senest så til en af de fire "Bonarda Storico"-vine. Famlien
Rossi har 10 hektar vinmarker.
De fire "Bonarda Storico"-etiketter

Bonarda
Storico er en rubinrød vin med orange reflekser. Den dufter blandt andet
af modne frugter og sort peber, med en frugtagtig og krydret eftersmag. Prøv
den blandt andet til Risotto lavet med vin
>>, eller til kraftige kødretter.

Tre
af de fire producenter af Bonarda Storico: Bruno Ferrari, Andrea Saroni,
pr-agenten Simona Frignani og Franco og Rosella Rossi.

-syl |