VIN
2008

Bookmark and Share
Fire producenter i Oltrepo laver en kraftig og lagret stille
og historisk Bonarda-vin: "Bonarda Storico"

Vinflasken af glas afløste terracotta, træ og keramik i 1700/1800-tallet >>


De fire Bonarda Storico producenter i Rovescala:

Bruno Ferrara
Via Lazzaretto n° 30 (Tel/Fax.0385/75383)

Piergiovanni Agnes >>
Largo MEDAGLIA D'ORO n°14 (Tel/Fax.0385/277327)

Franco Rossi
Frazione Pieve n° 39 (Tel/Fax.0385/75424)

Andrea Saroni
Via Dante Alighieri n° 6 (Tel/Fax.0385/75167)



De fire Bonarda Storico-producenter laver også de andre klassiske vine fra Oltrepo-distriktet.

Her er det Franco Rossi og families udvalg af vine:


Riesling - Oltrepo Pavese DOC
Denne vin kan både vre stille og let sprudlende og laves med Riesling Italico- og Renana-druer.
Farven er intens strågul, smagen elegant med både frugt og blosterdufte.
Vinen er fin til aperitif, forretter, skaldyr, fisk og grønne tærter.


Pinot Nero Oltrepo Pavese DOC- vinficeret i rosa
En let sprudlende rosé med dufte af hindbær og jordbær. Velegnet til forretter, sommerretter, hvidt kød og Tunet Kalv >>


Bonarda Oltrepo Pavese DOC

En rød vin lavet udelukkende af Croatina-druen. Stille eller let sprudlende - det sprudlende er i dag Bonarda´ens kendetegn.
Rubinrød med lille skygger, intens frugtagtig smag med kraftige taniner. Velegnet til de lokale pålægsspecialiteter, pasta med ragú >>, Brasato-steg >> og grillet kød.


Barbera Oltrepo Pavese DOC

Rubinrød med elegant, let syrligt og intens smag. 100% Barbera-druer.
Velegnet til kraftigt pålæg og i det hele taget til kødretter.


Franco Rossi "flagskib" er udover Bonarda Storico vinen Il Covo Oltrepo Pavese DOC, der er lavet på håbd-sorterede drueklaser af Croatina-sorten.
Farven er intens granat-rød og duftenen er lakrids og krydderier.
Til rødt kød, lagrede oste eller blot til meditation.



Malvasia Dolce Oltrepo Pavese DOC
En sød let sprudlende dessert-vin lavet udenlukkende af Malvasia-druer.


Croatina Dolce IGT Provincia di Pavia
En rød, sød sprudlevin frugttærter, til jordbær og ferskner, der gerne må trække i vinen inden de spises!

Flere Franco Rossi vine


Coccino Oltrepo Pavese DOC

100% Croatina-druer.

Rondanina Oltrepo Pavese DOC
100% Pinot Nero-druer.

Artikel fra 2008
Vi er på syd for Po-floden i bakkerne på grænsen mellem Lombardiet og Emilia-Romagna. Her ligger landsbyen Rovescala smukt på en bakketop.



Området er traditionelt kendt for de let sprudlende - "frizzante"/"vivace" - frugtagtige rubinrøde vine, der passer så godt til det tradtitionelle pålæg.



Området har dog også en lang historie for at producere stille røde vine.

Den type vin producerede man allerede i Middelalderen med deres produktionsmetoder, og igen i 1950´erne og 1960´erne talte vin-eksperter som Dalmasso og Veronelli >> varmt om det stille tørre Bonarda-vine.

Reglerne siger ét år på fad og 6 mdr. på hylde

I 2001 gik fire producenter i Rovescala sammen om at se tilbage og producere en kraftigere, fyldigere og elegantere stille vin af områdets Croatino-druer.

Vinbønderne ønsker naturligvis en dag at få en DOC-klassifikation >> til deres vin, men det er i dag eget svært at få nye DOC´er.

I mellemtiden har Bruno Ferrara, Piergiovanni Agnes, Franco Rossi og Andrea Saroni lavet deres eget regelsæt, som "Bonarda Storico" skal produceres efter.

Vinen består af 90% Croatina-druer og maks. 10% af druesorterne Uva Rara og Barbera.

Vinmarkerne bliver udtyndet en ekstra gang i augst, så når man er klar til at høste druerne til Bonarda Stoico er der tale om en begrænset produktion af ekstraordinær kvalitet.

Druerne presses og gærer sammen med skallerne i 15 dage inden vinen placeres i egetræsfade fra Slovenien, der i følge regelsættet ikke må indeholde mere end 1500 liter vin.

"Bonarda Storico" skal ligge på egetræsfade i mindst et år og på hylde i flasken endnu seks måneder, inden den bliver sat til salg.

Franco og Rosella Rossi er én af de fire familier, der producerer "Bonarda Storico".


Her står Rosella og Franco Rossi med deres hvide Riesling

Familien Rossi begyndte allerede i begyndelsen af 1990´erne at eksperimentere med at lagre deres stille røde vine på egetræsfad.

Èt egetræsfad,
fordi familien Rossi begyndte rent bogstaveligt med et enkelt fad, som så i øvrigt var sponsoreret af den lokale apoteker, der mente, at de røde Coratina-druer ikke allesammen skulle laves til den sprudlende "normale" Bonarda.

Det blev til vinen "Il Rovo" - og senest så til en af de fire "Bonarda Storico"-vine.
Famlien Rossi har 10 hektar vinmarker.

De fire "Bonarda Storico"-etiketter


Bonarda Storico er en rubinrød vin med orange reflekser.
Den dufter blandt andet af modne frugter og sort peber, med en frugtagtig og krydret eftersmag.
Prøv den blandt andet til Risotto lavet med vin >>, eller til kraftige kødretter.




Tre af de fire producenter af Bonarda Storico:
Bruno Ferrari, Andrea Saroni, pr-agenten Simona Frignani og Franco og Rosella Rossi.


-syl

Retur til
Vin <<



Andre artikler

Vingårdsbesøg >>

Vine fra
Lombardiet >>



Links
Bonarda Storico >>








Rovescala >>


Bonarda Storicos "logo" er et lille bronzerelief fra det 1. eller 2. århundrede, som blev fundet i bakkerne ved Rovescala.

Manden på relieffet står under en vinranke, og han har en drueklase i den ene hånd.

"Eros Bacchico" kaldes manden i dag.



I et dokument fra den 22. marts 1192 tales der om en bonde, der skulle producere 2000 liter vin de kommende seks år, så der er en lang vintradition i området.


Copyright © 2008-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano