Vin

December 2011

Bookmark and Share



"Vindhandlerbreve
2000-2010,
nu også som bog:


af Carlo Merolli
Udvalgt, organiseret og kommenteret af Benny Steen Møller,
128 sider.
ISBN 978-87-991118-1-7


Kan lige nu købes hos
Carlo Merolli.dk >>

Hvad handler disse fortællinger så om?
De handler om Italien og Carlos fødeby, Rom.
Om hans syn på Danmark og danskere.
Om den delvist gengældte kærlighed til kunst, kvinder, fodbold og Lambrusco.
Der er naturligvis også fortællinger om vine, vinproducenter og vinområder med deres helt eget særpræg. Carlo Merollis fortællinger handler kort sagt om alt muligt mellem himmel og jord.

Vulkan-vin fra Etnas skygge

Et af distrikterne, som er “i vælten” i øjeblikket, er Etna.
Vinmarkerne på vulkanen har tiltrukket sig interesse hos gode, pengestærke vinfolk og vinen derfra nyder i øjeblikket stor succes.

Det skyldes både den objektive kvalitet, som området byder på, og den aktuelle trend som er gunstig for vine, der spiller mere på mineralitet og elegance end på “musklerne”.

Ikke fordi det er “bamsernes endelige”, der er i sigte: der vil altid være vinelskere til Amarone, Primitivo og oversøiske kraftbasser, men tendensen er klar:
- vinnyderne vil gerne have en vin, der kan, ja, nydes og ikke bare et imponerende glas marmelade.
Groft sagt...

ETNA

Etnas vine er lyse...
De er mere i familie med nebbiolo og pinot nero
end med sagrantino og primitivo.


Det tænker de fleste ikke på:
Etna=Sicilien=solmættede kraftige vine.
Det er delvis sandt, men hverken når det gælder vine fra Siciliens centrale bakker eller vine fra vulkanens skråninger.

Den objektive kvalitet, som jeg skrev om før, har som komponenter: - jordbunden, hældningen, temperaturskifte mellem dag og nat, vinplanternes alder og beskæringstypen.

Lava, stejle bakker, ti-femten graders forskel på dag og nat, vinstokke som har form som et lille træ (alberello), og i snit er halvtreds år gamle er alle elementer, der sammem med et lavt udbytte giver ideelle, for ikke at sige unikke muligheder for fremstilling af klassevine.


CALABRETTA
Familien Calabretta er ikke en del af den nye bølge, som har investeret i Etna.

Med Massimiliano Calabretta, som jeg snakker med, er det nu den fjerde generation af vinbønder.

Før i tiden blev druerne solgt til andre, men siden 1997 har familien tappet vin fra egne druer.

Vinmarkerne ligger ca. syvhundrede meter over havets overflade i kommunerne Castiglione og Randazzo.

Det er de kommuner, hvor alle de nye, Marc De Grazia, Franchetti osv., anlægger nye vinmarker.

Familien ejer ca. ti hektar og der dyrkes de blå nerello mascalese (ugens to vine), nerello cappuccio samt de to grønne carricante og minnella.

Min sammenligning af Etna vine med nebbiolo og pinot nero er ikke helt ved siden af, fordi Massimiliano sagde:
“jeg har nemlig plantet en hektar pinot nero på en vinmark, som vi har nihundrede meter o.h.o.”

Naturligvis har jeg lagt billet ind, men som hos de store “naturlige” producenter er det ikke muligt at få at vide, hvornår han vil frigive den og hvor meget man vil kunne få.

“Når den er klar....”.
Den tid den glæde.

NERELLO MASCALESE
Det, der var klar i denne uge – og som lige er kommet – er netop nerello mascalese.

Druen menes at stamme fra Mascali sletten, mellem Etna og stranden. Det er hoveddruen for Etna-vinene, men den dyrkes også andre steder på Sicilien og i det sydlige Calabria.

Nerello mascalese giver vine, som skal lagre længe, før de opnår den finesse, der fascinerer vinelskerne. Det er en perfekt balanceret vin, som efterlader et intenst indtryk.

Med risiko for at skade omsætningen ville jeg sige, at dagens vine ikke er for jer, hvis I sværger til frugtbomber, imponators, svulstige australiere eller frapperende Amarone.

Som en god kollega har skrevet:
“There is an old Nebbiolo-like profile to the wines. The aromas are steeped in dried cherries, tar, licorice, and hints of ashy/volcanic soil tones. Given the high elevation and big diurnal temperature shifts (they have ski slopes on Etna as well!), the wines retain a freshness and delineation that recalls a mature Barolo, northern Rhone or even a sturdier, earthier red Burg. Also, with the provenance and age of the wines, they represent a terrific relative value.”

Og jeg må sige, at den amerikanske kollega har ret, også hvad “terrific relative value” angår:

Nonna Concetta 2008 Nerello Mascalese Sicilia IgT 14,5% 135,-
Fra en vinmark med planter fra før vinlusen.
Udbytte 4.000 kg pr. hektar.
Ufiltreret, uklareret og ustabiliseret, gæret kun vha. druens naturlige gær.

Nerello Mascalese 2003 Sicilia IgT 14,5% Magnum 1,5 liter 295,-
Mit forslag:
6 x Nonna Concetta + 2 MG Nerello: 1.400,-

Læs mere og bestil på Carlos webshop >>

Mere om vinene fra Etna:
http://vpk2881.blogspot.com/2011/05/sicilien-calabretta.html >>
&
http://piu-rosso.blogspot.com/2011/01/2006-calabretta-nerello-mascalese-nonna.html >>


Ciao,
Carlo

Retur til
Vin <<


Vin fra
Sicilien >>

En stor siciliansk
vin-producent:

Donnafugata >>


Carlo Merollis vinhjørne
Marts 2011:
Bye, bye, Tocai >>
Italien fylder 150 år >>
Carlos Italiens-historie >>
December 2010:
Det mener Petersen >>
Oktober 2010:
Il Fiasco - Bastflasken >>
Juli 2010:
Freisa er ikke for alle >>
Maj 2010:
Isterninger i rødvin? >>
Marts 2010:
Flot hvidvin fra Sicilien >>
Januar 2010
Hvorfor er Barolo så dyr >>
2008:
Carolo Merolli om
"Super-Toscanerne >>

Artikler
Detaljerede vinkort over
Italiens
bedste
marker
fra Carlo Merolli >>


Links
Carlo Merolli.dk >>
Carlos webshop >>

Carlos nyhedmails er en
guldgrube af vinhistorier,
man både bliver i godt
humør, og ikke mindst
også "mere vinklog"
af at læse.


Du vil fremover
kunne læse udvalgte
nyhedsmails fra
Carlo Merolli på
www.italy.dk.




Copyright © 2000 - 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>