Neive ligger i 320 meters højde
over havet.
Der er 2.870 indbyggere og 1.100 hektar vinmarker - heraf er
160 hektar Nebbiolo-marker.
Små
historier:
Social kontrol i Neive
For en del år siden efterhånden var jeg med en meget
stor gruppe turister på besøg i Neive.
Vi smagte vin i gården, hvor "La Contea"
producerer sin økologiske vine, og skulle bagefter
spadsere gennem det historiske centrum for at komme ned til
restauranten.
Det var en varm og stille sommersøndag.
Fra husene kunne man dufte, at de fleste familier var i færd
med at afslutte en god søndagsfrokost - vi var nemlig
lidt sent på den...
Da de sidste gæster ankom til restauranten var de pladdervåde!!!
Nogle teenagepiger havde åbenbart ment, at gæsterne
efter vinsmagningen var rigeligt højrøstede, og
havde smidt et par baljer vand ud på gaden for at køle
dem ned...
Jeg havde travlt med at få folk bænket og sørge
for at der var både nok i glassene og på tallerknerne,
og blev først informeret om det ufrivillige bad, da fruen
bad mig finde de våde gæster og tage dem med ind
i vinkælderen.
Der stod 3 temmeligt slukørede teenage-piger ledsaget
af et par bedstemødre klar til at undskylde, at de ved
en fejl var kommet til at smide det vand ud på gaden,
som de havde vasket deres bikini´er i...
"Bedstemødrene" havde set optrinnet fra den
anden side af gaden, og var uden at tøve et øjeblik
gået over og havde ringet på hos pigerne, og derefter
slæbt dem med ned på restauranten...
Endnu en lille historie
Bruno Giocosa
>> (Født 1929) driver vingårdene "Casa
Vinicola Bruno Giacosa", Neive og "Azienda Agricola
Falletto i Barolo".
Det var Angelo Gaja, Prodottori del Barbaresco og Bruno Giacosa,
der "opdagede" Barbarescos potentiale som en "stor"
vin op igennem 1960´erne.
I 1967 satte Bruno Giacosa den første enkeltmarks-etiket
på en af sine Barbaresco, og i 1982 kastede hans sig
så også over Barolo-produktionen.
I 1996 købte han dele af Asili og Rabajá underzonerne.
Vingården er ikke åben for gæster - der skal
speciel invitation til for at se disse "hellige haller".
Der er efter sigende ikke ét eneste Barrique-fad i Giacosas
kælder...
I dag er det datteren Bruna, der står for den daglige
drift.

Samlet producerer Giacosa vin fra 20 hektar
- omkring 400.000 flasker om året.
|
Artikel fra 2011
Navnet Neive stammer fra Gens Naevia - en romersk familie, der
slog sig ned i området i det første århundrede
før vor tid.
Historie
Siden blev byen nået af romervejen Emila Scauri, og i
Romertiden var byen en af de vigtigste i området.
Som en spøjs ting er Neives historiske centrum i dag
stadig delt i Ripa Sorita - den del af byen, der får
sol om eftermiddagen - og Ripa Fredda (fredda betyder
"kold"), der får sol om formiddagen.
By-planen er ringe af bygninger omkring det middelalderslot,
der blev konstrueret omkring år 1.000 for at beskytte
byen mod at blive invaderet af arabiske saracenere.
Slottet eksisterer ikke længere.
Klik
for stort foto >>
Kort fra
Bottega di Rosanna >>
- vinbar, restaurant og B&B i centrum af Neive
Neive får også i Middelalderen et Benediktiner Kloster ved
vandløbet Tinella i fraktionen Santa Maria del Piano, hvor der
tidligere havde været et tempel for jagtgudinden Diana.
Klosteret var i storhedstiden hjemsted for over 100 munke,
der også bestyrede et stort landbrug, naturligvis også med vinmarker.
I slutningen af 1100-tallet var byen i forbund med Barbaresco
og andre småbyer i området, der samlet forsvarede sig mod byerne
Alba og Asti, der på skift havde magten i området.
Fra 1387 til 1512 var området underlagt Visconti-hertugerne
fra Milano.
Siden kom man under Frankrig, og til sidst blev man en den af
Torino kongernes område, inden man blev en del af det
moderne Italien.
I 1834 havde Neive over 3.000 indbyggere, og den er stadig
områdets største kommune.
I 1865 kommer jernbanen til Neive og man bygger ud i kvarteret,
der stadig hedder Neive Borgonuovo - den nye bydel.
Byens skytshelgen er San Michele, som man fejrer den 29.
september.
Vinene fra Neive
De bedste vinmarker er Bricco, Gallina, Serra Boella, Starderi.
Andre kendte producenter fra Neive er Balluri, Basarin, Baudin,Canove,
Cottá, Fausoni, Gaia, Gallo, Marcorino, Messoirano, Santo Stefano,
Serracapelli, Serragrilli og Sori Paitin.
De 4 vines by
Neive kaldes også de 4 vines by - her produceres også Dolcetto
DOC Alba, Moscato d´Asti og Barbera d´Alba DOC - en Barbera
med en skøn duft af brombær og blommer...
Selv om Neive er den største Barbaresco-kommune produceres
der her kun 1/3 af al barbaresco.
Årsagen er de mange små vinbønder i området, men
primært produktionen af de andre tre vine.
La
Bottega dei 4 Vini >>
blev grundlagt i 1983 af vinbønderne i Neive - også lette lokale
retter - ét af mange pit-stop-muligheder i Neive
Byen i dag
Neives moderne del er så lidt charmerende som den slags nu er,
men det historiske centrum har så absolut bevaret sin
charme, også selv om der i dag ikke er spor at slottet fra Middelalderen.
I centrum ligger husene tæt med røde tage, og der er en fantastisk
udsigt over vinmarkerne omkring byen.
Byen byder også på et flot palads fra 1700-tallet, der tilhørte
den adelige Castelborgo-familie.
Villaens arkitekt Giovanni Antonio Borgese er også manden bag
barokkirken San Michele fra 1759.
På døren til kirken står Benediktiner-munkenes "menneskerettigheder"
skrevet.
En velbevaret bygning af samme arkitekt er Casa Bongioanni
fra 1750, med flotte freskomalerier og stukarbejde.
To kapeller fra 1500-tallet er dedikeret til helgenerne San
Rocco og San Sebastiano, mens Neives ældste bygning er
Casa Cotto fra begyndelsen af 1200-tallet.
Da huset blev renoveret, fandt man rester fra Romertiden under
huset.
Ur-tårnet i romansk stil er fra 1224, mens området var
under Astis overherredeømme, mens Kloster Tårnet stammer helt
tilbage fra 900-tallet.
Byens nye kirkegård byder på et flot neogotisk kapel - Capella
Riccardi Candiani - skabt af den torinesiske kunstner Carlo
Biscarra. Facaden er inspireret af Domkirken i Chiavasso med
gotisk inspireret terracotta-dekorationer og spor af Art Nouveau-stilen.
Indvendigt er kapellet udsmykket med freskomalerier og
gravstedet huser de jordiske rester af den adelige Castelborgo
familie.
Grappa´en fra Neive
Udover "de 4 vine" er Neive også kendt som hjemby
for "Grappaens Digter" Romano Levi, der døde i 2008.

Levi producerede grappa, fra han blev forældreløs som 17-årig,
og tegnede selv hundredvis af grappa-etiketter.
Romanos etiketter og urte-grappa
(Om grappa på www.italy.dk >>)
Distilleria
Levi Serafino >>
(Serafino var Romanos far, der grundlage brænderiet) ligger
stadig på Via XX Settembre 91.
Lidt Barbaresco-gastronomi
Neive kan også prale af kendte gastronomiske produkter, som
byens salami med duft af Barbaresco, de kendte Piemonte
hasselnødder >>, og så finder man også den hvide trøffel
fra Alba i området.
Madfoto er fra La
Contea i Neive >>
- her den tynde Tajarin-pasta, hvor der bruges op til 30 æggeblommer
per kilo mel...
- ...smelter på tungen...!
La Contea ligger på solsiden af Neive - Ripa Sorita
- og familien driver restaurant med tilhørende
imponerende vinbar- og kælder, B&B og producerer omkring
50.000 flasker økologisk vin om året: Barbaresco,
Nebbiolo d’Alba, Roero Arneis, Dolcetto d’Alba, Barbera d’Alba
og Moscato d’Asti e Langhe på omkring i alt 12 hektar
jord.
La Conteas Ripa Sorita Barbaresco
I Neive - som i resten af Barbaresco-området spiser man den
supertynd Tajarin-pasta , man dipper i Bagna
Cauda opskrift >> lavet med olie, ansjoser og
hvidløg, spiser råt oksekød (Carne Cruda d´Alba), kanin
i vin, Fritto Misto alla Piemontese (en heavy-ret med kød
ALT det indvendig fra okser, kalve, grise og lam med tilbehør
af for eksempel blomkål, æbler og majs-polenta), og man slutter
ofte af med æggekremen Zabaione eller en nøddekage (Opskrift
på Piemontesisk Nøddekage >>).
Og i sæsonen "krydres" der med flager af den hvide trøffel fra
Alba...
Produktion af Tajarin-pastastrimler
Carne Cruda d´Alba - råt kød fra kvæg
af Piemonte-racen
Også brødpindene - Grissini - er hjemmelavede på
La Contea
Spejlæg med tynde friskrevne flager af den hvide trøffel
fra Alba
Flere restauranter i Neive
Trattoria dei Ferrovieri (Jernbane-arbejdernes traktørsted)
Piazza Garibaldi 23 - tel +39 0173 670 92
Cascina
del Rondò >>

Localitá Fausoni 7, Neive - tel +39 0173 679 808 http://www.cantinadelrondo.it/
- engelsk
La
Luna nel Pozzo
>>
(Månen i brønden!)

Piazza Italia 23


Fra "La Lune nel Pozzo": Andemousse, nøddecannoli
med,
lammekoteletter, hjemmelavet rugbrød og svigermors tunge...
Lidt øl skal der også være plads til:

Birrificio Cita Biunda >> 
Frazione Bricco - Neive
- 0173 67 129
- kun åben om aftenen
Udenfor Neive i fraktionen Gavello har
agriturismoen Carlin
Carlotta >>

smukke værelser, pool og restaurant -

Flere Ønoteker - Vinbarer - i Neive

Wine Bar Degusto
Også lettere retter,
ved Hotel
Castelbourg >> 
via Cocito 1
- 0173 67 98 42
La Cinciallegra

(Foto: Neive
Kommune >>)
Via Giachino 21
L´Aromatario
Piazza Negro 4
Bottega
di Rosanna >> 
Via C. Battisti 2 - også restaurant og Bed & Breakfast
La Torre del Monastero - også restaurant
Via Santa Maria del Piano 14
Overnatning i Neive
Links
til flere overnatningsmuligheder på hotel, Bed & Breakfast eller
Agriturismo i området >> 
...og så
er det tid til et lille besøg i
San Rocco - Seno d´Elvio
- det mindste Barbaresco-område >>
-syl
|
|