I by-guiderne
til Barbaresco >>,
Treiso >>,
Neive >> og
San Rocco-Seno d´Elvio
>>
er der omtale af og links til restauranter, vingårdsbesøg,
samt til overnatningsmuligheder på hoteller, Bed &
Breakfast samt agriturismo.
Små historier:
Tønder og tønder
Barbaresco har altid lagret på egtræsfade, men oprindelige
var det store tønder.
I de sneste årtier har tendensen klart været mere
og mere at anvende de små 225-liters barrique-fade.
Ønolog Piero
Ballario >>
gav under besøget i Barbaresco sit bidrag til tønde-debatten.
Efter hans mening producerer man i dag den bedste Barbaresco
ved først at lade vinen lagre i de små Barrigque
og efter ét år lade dem lagre færdige på
store tønder med plads til mellem 2.500 og 5.000 liter
vin.
Og så skal vinen få lov til at slappe af efter den
chokerende oplevelse med at komme på flaske - i mørke
og i en temperatur på mellem 13 og 18 grader.
- Det skaber den bedste smag, med nuancer af vanilla, chokolade,
violer og kirsebær, løde det fra ham.
Ballario gave også et bud på hvad det koster pr. flaske
at lade dem lagre i de små Barrique-fade - mellem 1 og 1,50
€ lød hans bud - hvis fadene vel at mærke kun
anvendes 3-4 gange.
Barbaresco er reaktionær!
Piero Ballario understregede også, at der i grunden ikke
er plads til "nyheder" når man taler om en vine
som Barbaresco.
- Vi skal være sikre på, at nyheder ikke forandrer
resultater, og for eksempel passe på med ny teknologi.
|
Artikel fra 2011
Barbaresco er en rødvin, der fik DOC-status
i 1966 og DOCG-status >> i 1980.
Vi er i den sydlige del af Piemonte i Nordvest-Italien.
Provinsen hedder Cuneo og Barbaresco vindistriktet ligger
i Langhe- eller La Langa-området, der har trøffelbyen
Alba som hovedby.
Stort
detaljeret kort over området,
hvor man producerer Barbaresco >>
 
 
Klik
på et af kvadraterne herover for at se store detaljerede
kort >>
Barbaresco må kun dyrkes og prodcueres i kommunerne Barbaresco,
Treiso og Neive, samt i de dele af Alba kommune som hedder San
Rocco-Seno d´Elvio (Rocco Seno d´Elcio ligger sydvest for Treiso).
Druerne må kun være Nebbiolo-druer.

Selv om Barbaresco-området stadig ikke er lige så velbesøgt
- eller om man vil overrendt - af vin-turister som Barolo-distriktet,
så er der masser af muligheder for både at overnatte, spise
og drikke.
Begivenheder
Der er ofte vin- og madreleaterede begivenheder i området.
Maj:
"Il Barbaresco a Tavola"
Restauranterne i området tilbyder specielle smage-menuer
- menu degustazione - med tilhørende vinsmagning.
Priserne for sådan et lukullisk måltid var i maj 2011 mellem
45 og 90 euro.
September:
Piacere Barbaresco
(9.-12.9.2011)
“Full-immersion” i årgangene 2007-2008.
Smagsprøver fra over 50 producenter - enkeltmarks-rundvisninger
og høstmiddage.
Oktober:
Matrimonio d´Interesse (Fornufts-ægteskab!)
(15.-16.10.2011)
MATRIMONIO D'INTERESSE - 15 e 16 ottobre 2011 Il Barbaresco
sposa varie specialità alimentari, rivelando la sua grande capacità
di abbinarsi a piatti, preparazioni gastronomiche, salumi, formaggi
e altro ancora.
December:
Julen er her, forær en Barbaresco
(8.-24.12.2011)
Julemarked ved Enoteca Regionale del Barbaresco.
I artiklerne om kommunerne er der omtale af flere af områdets
gode restauranter, vinbarer som links til overnatning på
hotel, Bed & Breakfast og Agriturisme.
Landsbyerne har også kommunale ønoteker - vinbutik og bar -
hvoraf Barbarescos "Enoteca Regionale di Barbaresco" helt
specielt ligger i den tidligere kirke, der tilhørte San
Donato-broderskabet.

Læs mere om Vinbaren
i kirken i Barbaresco-byguiden >>
Fakta om produktionen
Det samlede dyrkningsareal for Barbaresco var i 2010 i nærheden
af 510 hektar, (andre kilder angiver 600 hektar, red.)
og produktionen resulterede i cirka 2,3 millioner flasker.
Regel-sættet ("DOCG-aftalen" kan man kalde den) foreskriver,
at der for hver hektar højest må høstes 8 tons druer.
Af disse druer må der maksimalt produceres 5.440 liter vin,
hvilket svarer til 7.253 flasker vin.
Derudover skal den færdige vin have en alkoholprocent på
mindst 12,%, og vinen skal lagres mindst to år, heraf mindst
9 måneder på egetræsfade - størrelsen af fadene bestemmer
den enkelte producent selv.
Når vinen har lagret i 4 år må den kaldes "Riserva".
"Riserva"-vine laver de dygtige producenter kun de allerbedste
år af de allerbedste druer.
Vinmarkerne ligger mellem 150 og 450 meter over havet, og de
bedste marker ligger mellem 250 og 400 meter over havet.
Jordbunden i området er ret ensartet, selv om man inddeler
området i to zoner:
1:
Treiso, San Rocco, Seno d Elvio og den sydlige del af Neive
kommune har en kompakt jordbund med lag af sand. Det betyder,
at der her fremstilles vine, der opnår deres modenhed tidligere
end vinene i den nordlige zone.
2:
I Barbaresco kommune og resten af Neive er jorden også
rig på en blålig type kalk, der sammen med andre forhold er
med til at gøre vinen endnu mere struktureret og velegnet til
lagring.
Området har et kontinentalt klima med kolde vintre og varme
somre.
Om vinteren er gennemsnitstemperaturen 2 grader, om foråret
10 grader, om sommeren 20 grader og om efteråret igen 10 grader.
Der falder mellem 800 og 900 mm regn om året.
Det blæser ikke særligt meget i området, mens der ofte er tåget
i området som en konsekvens af fugtigheden fra floden Tanaro,
og fra de andre vandløb i området.
Lagring
Barbaresco bør IKKE drikkes helt ung - men er derimod som hovedregel
den største vinoplevelse fra 5-6 år efter høsten og
helt op til 20-25-30 år efter høsten, afhængig af om der
er tale om en normal, en god eller en ekstraordinær god høst.
Fakta fra Enoteca Regionale del Barbaresco (2008):
Barbaresco >>
273 meter over havet
634 indbyggere
320 hektar vinmarker
230 hektar med Nebbiolo-druer

Neive:
320 meter over havet
2870 indbyggere
1.100 hektar vinmarker
160 hektar med Nebbiolo-druer

Treiso >>
410 meter over havet
736 indbyggere
450 hektar vinmarker
100 hektar med Nebbiolo-druer
San Rocco Seno
d´Elvio (Alba kommune) >>
180 meter over havet
218 indbyggere
80 hektar vinmarker
30 hektar med Nebbiolo-druer
De gode årgange lige nu
2008 (lovende), 2007, 2006, 2005, 2004
Årgangsskema
fra 1973 til 2002 >>
 |
Barbaresco
er en "stor" vin, der kræver kraftig mad
- f.eks. trives oksekød, vildt, svampe (Risotto
med svampe >>) og lagrede oste forrygende i selskab
med en Barbaresco.
På siderne med byguider kan du nyde mange flere
foto af vin og mad fra Barbaresco...
|
Vi skal videre - næste kapitel:
Historien
om Barbaresco begynder
for alvor i slutningen af 1800-tallet >>
-syl
|
|