Vin

Januar 2015

Bookmark and Share

Vin fra Aosta dalen
- også en "is-vin" presset i december


DOC vinen
fra Aosta dalen hedder
"Valle d´Aosta"
eller
"Vallée d´Aoste"
(Fransk er ligestillet med italienske som officielt sprog i Aosta)

Hos hvidvinene dominerer den lokale drue Blanc de Morgex - også kalde Prié eller Prié Blanc.
Der dyrkes også Chardonnay, Moscato, Fumin, Müller-Thurgau, Petite Arvine, Pinot Gris og Premetta.


Hvidvin fra Grosjean i Aosta-dalen >>


De røde vine i Aosta er oftest fremstillet af Pinot Noir, Gamay og Petit Rouge, men der bruges f.eks. også Nebbiolo-druer.


Det er ikke meget af den italienske vin, der kommer fra den lille bjergrige Aosta dal. Man regner faktisk kun med, at der dyrkes vin på 750 hektar jord, og heraf har omkring 125 hektar lov til at bruge D.O.C. betegnelsen.
Seks kooperativer med 450 producenter samler 3/4 af vinproduktionen i regionen.

Europas højeste bjerg - Monte Bianco - ligger på grænsen mellem den italienske Aosta-region og Frankrig.




Vinstokkene i Aosta befinder sig i 300 til 400 meters højde i dalene, og op til 1.200 meter over havet i Morgex, der siges at være det højeste sted, der dyrkes vin i Europa.

De store temperaturudsving mellem dag- og nattetimer, kun lidt regn og et tørt indlandsklima fremhæver druernes dufte i vinene fra Aosta.

VieVini.it >>
er vinbøndernes sammenslutning i Aosta med en oversigt over de fleste vinbønder- og firmaer i den lille region.

"Høje vine og "Is-vin" fra Aosta
Kooperativet
Cave du Vin Blanc >> - "Hvidvins-kælderen,
har også vinmarker i Morgex - de kalder disse vine for "Ekstrem-vine".
Producerer hvide vine og boblevine.
Kooperativets butik er åben fra 10.00-12.00 og fra 15.30-18.30 undtagen onsdag og søndag.
De omkring 100 vinbønder producerer cirka 150.000 flasker om året og dyrker 20 hektar vinmarker i Morgex og La Salle.

"Extreme" er produceret af den lokale Prié-drue, der vokser mellem 900 og 1.200 meters højde.
Det er en boblevin fremstillet efter Champagne-metoden - "metodo classico" hedder det på italiensk.
Det er en frisk vin med en alkoholprocent mellem 11,5 og 12, strågul med grønlige nuancer og frugtagtige dufte - fra æbler til fornemmelser af citrusfrugter i eftersmagen.


"Chaudelune" er en helt speciel is-vin fra kooperativet.

Druerne plukkes først, når den først frost og sne er kommet og presses i december. Den specielle sukker-koncentration skaber en af de italienske eis-vine.

Links til flere vingårde i Aosta-dalen
Cave des Once Communes >> - et kooperativ med over 200 små vinbønder.
Butikken er åben man-fredag lunedì fra 14:30 til 18:30, lørdag åben hele dagen.
Kooperativet ligger i Aymavilles omgivet af hele 5 slotte:Aymavilles, Sarre, Saint Pierre, Sariod de la Tour og Châtel Argent. Kør af ved motorvejsafkørsel Aosta Ovest (Vest) og fortsæt 1 km i retning Cogne.
Vinmarkerne ligger i 550 til 900 meters højde.

...også røde vine...

Les Cretes Vins >> - en den største familiedrevne vingård i Aosta.
Charrère-familien, der kom til Aosta fra Frankrig i 1700-tallet dyrker vin på 25 hektar. Det bliver til 260.000 flasker om året.

Familien anvender både de traditionelle druer fra området (Petite Arvine, Petit Rouge, Fumin, Mayolet, Cornalin) og moderne "importerede druer som Chardonnay, Pinot Noir og Syrah.
Vinmarkerne ligger i 600 til 1.000 meters højde omkring de seks landsbyer og byer Saint Pierre, Aymavilles, Gressan, Sarre, Aosta og Saint Christophe


Her ligger Les Cretes vinmarker
Les Cretes - Loc. Villetos 50 - 11010 Aymavilles (Valle d’Aosta)
Vinen kan købes direkte på vingården man-fra fra 8.-30 til 12.30 og 14 til 18.30. Besøg på gården kan bestilles på email eleonora@lescretes.it.

Co Enfer eller Cava del Enfer >> er endnu et vin-kooperativ i Aosta - butikken ligger i via Gex 52 i Arvier.



ViniRari >> - lille privat producent med 1/2 hektar marker


Kooperativet Donnas Vini >> - ligger i landsbyen Donnas,
og kan besøges man-fre mellem 9 og 12 samt 14 og 17
- søndag 9 til 12 samt 15 til 18.
Et lille vin-museum er åben søndag fra 10 til 12 samt 14 til 18.
Via Roma 97
11020 Donnas

Donnas vinmarker - der bygges pergola´er for at udnytte de få kvadratmeter jord, hvor der kan dyrkes vin i bjerg-regionen.

Retur til
Vin <<


Retur til
Aosta >>





DOC VINE I AOSTA



Copyright © 2001-2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano