Venedig

Maj 2012

Bookmark and Share
San Lazzaro & San Francesco nel Deserto
(Frans i Ørkenen!) - 2 øer i Venezia-lagunen
Øerne San Lazzaro og San francesco nel Deserto ligger i Venezia-lagunen nord for selve Venezia, og har begge haft stor religiøs betydning.San Lazzaro husede forfulgte Armenere, der tilbad Mechitar il Consolatore, mens San Francesco i Ørkenen (Som navnet betyder oversat) er Fransiskanermunkenes ø.
Normalt kan San Lazzaro besøges hver dag kl. 15 - hvor båden fra San Zaccaria kl. 14.45 gør et stop på øen. (Hjemmesiden for det armenske kloster >> er ikke fuldt udbygget)Armenerne modtog San Lazzaro i gave af Venedigs Senat i 1717, og øen huser i dag et vigitig bibliotek med gamle skrifter og bøger, samt et musuem og en malerisamling, samt selvfølgelig øens kirke.

Biblioteket huser den vigtigste samling af gamle armenske skrifter, og flere end 100.000 antikke bøger på alle europæiske sprog, samt 4.500 håndskrevne manuskripter.

Blandt de vigtigste værker er en bibel fra 1500-tallet, en biografi af Aleksander den Store fra 1100-tallet og en bog på armensk om astrologi fra 1512.

Biblioteket er dekoreret af flamske malere, og her findes også en staue af Napoleones søn udført af den berømte billedhugger Canova.

Ved siden af biblioteket findes et rum dedikeret til Lord Byron, der opholdt sig på San Lazzaro øen i 1816 og 1817.

Før 1717 blev San Lazzaro brugt til hospital, hvor blandt andet spedalske kunne få ophold og kur af klostret.

Den hellige Frans >> i ørkenen

Fransiskanermunkene kom derimod til deres ø San Francesco nel Deserto helt tilbage i 1228, og fik øen foræret af Sant´Antonio i Padova >> den 4. marts 1233.


Munkene forlod dog øen en overgang i 1420, da lagunen sandede til, og deraf stammer navnet San francesco i Ørkenen.

Siden lavede østrigerne øen til et fort, og i 1856 forærede østrigerne øen til Venedigs biskop - han kaldes patriarken af Venedig - og han gav øen tilbage til Franciskanermunkene den 31. maj 1858.

Øen er i dag en fredfyldt oase med de karakteristiske høje cypresser og middelhavs fyrretræer, der kun kan besøges ved at leje en privat båd.

Det er også muligt at tilbringe et par dage i klosteret for gæster, der søger absolut ro og fred. Der bor normalt 6-7 munke på øens kloster.

Øen kan besøges tirsdag til søndag fra 9 til 11 og fra 15 til 17.
Det er en god ide at reservere besøg via telefon - 041 5286 863.

Man vises rundt af en munk, og det er normalt at give munken og klosteret et bidrag (5 - 10 euro per person) for besøget.

-syl


Copyright © 2001-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano