Håndværk

2003 - 2009

Bookmark and Share
Gammelt håndværk kunne genlæres
på "de gales ø" i Venedig Lagunen

Maj 2009:
I dag ligger skolen "Centro Europeo per i Mestieri della Conservazione del patrimonio Culturale" ved Villa Fabris i Thiene i Vicenza-provinsen.
San Servolo er der i dag konferencecenter og hotel >>

De fines galehus

Oprindeligt var det kun de mentalt forstyrrede fra Venedigs finere familier, der blev interneret på San Servolo.

Først med Napoleon blev øen hele Venedigs sindsygehospital fra begyndelsen af 1800-tallet.

Flest udlændinge

Da jeg besøgte San Servolo med en gruppe norske byggemestre, snakkede jeg med en ung pige fra Slovenien.Hun deltog i det 3-måneders, der handler om restaurering af gamle malerier.
Hendes studieophold var betalt med et legat fra Unesco.

- Som hun sagde, så har hendes land slet ikke råd til at sende hende afsted, og hun ligefrem lyste af begejstring, når hun fortalte om, hvor fedt det var at bo på øen.

Der er faktisk altid flest udlændinge blandt de studerende, fordi de har nemmere ved at få stipendier og legater end de italienske studerende.

Jørn Byberg >>
- har været på skolen på San Servolo - han kan Stucco Lustro >> pudse-teknikken!

Artikel fra 2003

Måske skal man være en lille smule gal for at bestemme sig for at droppe al moderne teknologi og bruge sit liv til at blive en vaskeægte håndværker?Den lille ø San Servolo ligger i lagunen mellem Venedig og Lido´en, og var indtil sindsygehospitaler formelt blev afskaffet i Italien i 1978 den lokale udgave af slagsen i Venedig.I dag summer øen af aktiviteter og af glade unge studerende fra forskellig europæsike nationer.
De nyder i fulde drag at kunne fordybe sig i deres håndværk, men så sandelig også det privilegium, det er at bo på en ø i Venedig Lagunen i 3 måneder.

6 værksteder

I smedeværkstedet buldrer ilden og hammerslagene falder tungt.
På San Servolo nøjes man nemlig ikke med blot at sudere teknikker, men arbejder stort sel altid i de 6 forskellig work-shops.

Smedene laver de smukkeste ting i bl.a. Liberty-stilen (Art Noveau), som i Italien havde sit højdepunkt i begyndelsen af 1900-tallet.
Værkstederne er åbne døgnet rundt, så de studerende kan arbejde lige så tosset som de vil - og det benytter de sig af.Rigtigt håndværk

Efteråret på San Servolo er helliget de store 3-måneders kurser, og afsluttes altid med, at de studerende kommer ud i marken og er med til at restaurere et gammelt bygningsværk.
I efteråret 2003 slutter kurset med renovering af en kirke på en af nabo-øerne.

Undervisning i 56 teknikker


I de andre værksteder arbejdes der blandt andet med renovering af træskulpturer og træmosaikker, med stenhugning og marmor, med freskoer og stukarbejder.
Udover de lange kurser holder centret to-ugers teknik-kurser i 56 forskellige håndværks-teknikker om foråret.Der er også løbende helt specielle kurser - f.eks. om hvordan man restaurerer gamle solure, for det skal der skam også dygtige specialister til.

Venedig et paradis for restaurering

Venedig var et oplagt valg med sin mange antikke og vedligeholdstrængende bygninger og monumenter, da man i 1977 grundlægger centret, hvis fulde navn er "Centro Europeo di Venezia per i Mestieri della conservazione del Patrimonio archittettonico" - Det europæiske center for håndværk til vedligeholdelse af den arkitektoniske arv.

Glaspustning er en hemmelighed


En ting kan man dog som udlænding IKKE lære på San Servolo - nemlig glaspuster-teknikkerne, som de bruger på nabo-øen Murano >>.

-syl


Retur til
Venedig <<


Relaterede artikler

Glasøen Murano >>

Arkitektur >>

Uddannelse >>

Stucco-Lustro
- malet "marmor" >>

Kurser for turister i Italien >>

Freskoer >>

I Smedeværkstedet
Fondazione Villa Fabris
"Centro Europeo per i
mestieri del patrimonio"

VILLA FABRIS
Via Trieste, 43
36016 Thiene (VI)
Tel. 0039 - 0445 372329
Fax: 0039 - 0445 369135
E-mail
centroeuropeo@villafabris.eu
Copyright © 2000-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano