Transport i Venedig

2010
Bookmark and Share

Giorgia Boscolo blev den første kvindelige gondolieri med officiel eksamen i Venedig

Oktober 1989:
Min første tur i gondol med "fundamentalisten" >>
Manden syntes det var meget pinligt at sejle i gondol!
Så vi kom først afsted, da det var ved at blive mørkt, og med en lettere overrislet gondoliere... 


"Il gondoliere" har i over 900 år været en mand, men i de seneste par årtier har flere kvinder forsøgt at nedbryde denne venetianske mande-barriere.

Printsreen fra nyhedsbureuaet ANSA >>

Det er nu lykkes for 24-årige Giorgia Boscolo fra byen Chioggia >> umiddelbart syd for Venedig at bestå sin eksamen som gondoliere i Venedig efter at have gennemført det et år lange officielle kursus.
Hun blev sidste år optaget på den sidste ledige plads på den 12 måneder lange officielle gondolieri-uddannelse, men gondol har hun roet siden hun var barn.


Giorgia, der også er mor til to små børn, kommer ud af en gondolieri-familie, og det har altid været hendes drøm at føre familiens gondoltraditioner videre.

Gondolieri´erne er jo symbol på forførelse, når de bryder ud i romantiske sange (det betaler man i øvrigt ekstra for i vore dage!), men mere end det var gondolieri´en også en slags medskyldig, når venetianske kvinder og mænd skulle sejles frem og tilbage til deres elskeres eller elskerinders boliger i kanalbyen i de gode gamle dage, da Giacomo Casanova >> jo blev et symbol på et erotisk Venedig mere end et romantisk Venedig.

Lykønskninger fra officielt hold

Giorgia Boscolo er blevet lykønsket af både den tidligere formand Aldo Rossi for de 425 mandlige gondolieri´er i Venedig.

Rossi har modsat mange af sine tidligere kolleger været med til at bane vejen for at Giorgia først blev optaget på skolen og nu kan kalde sig for gondolieri.

Også Venedigs borgmester Giorgio Orsoni og Venedig provinsens præsident Zaccariotto har ønsket tillyke til byens første kvindelige gondol-fører - "et historisk øjeblik", kaldte provinsens præsident Girogias eksamen og brud med mandemonopolet.

Bliver først optaget i gondol-lauget til november
Giorgia må nu med sin eksamen afløse sine mandlige kolleger - for der er stadig lang vej inden Girogia står med sin egen licens og sin egen gondol i hånden.

Først til november bliver Girogias indmeldelse i Gondol-Lauget en realitet, og siden kan hun så spare sammen til en licens og en båd.

Farmand Dante er gondolieri ved gondol-stationen "Stazio di Santa Sofia" og han udtrykker måske allerbedst de mandlige gondolieri´ers holdning til datteren:
- Jeg har fortsat den mening, at det at føre en gondol er et job for mænd, fordi man har brug for stor fysisk styrke. Men jeg er dog også sikker på at Giorgia med tiden kan gøre jobbet godt, indrømmer far Dante til avisen "Il Secolo XIX" >>.

Faderens kollega Roberto er enig i at Giorgia fortjente at bestå, og inviterer hende til at komme forbi og øve sig i praksis sammen med kollegerne ved Santa Sofia færgestationen.

Kan forvente lidt mere bølgegang...

Giorgia kan sandsynligvis forvente at møde lidt mere bølgegang end sine mandlige kolleger, for det er bestemt ikke alle de 425 andre gondolieri´er der synes, det er positivt med en kvindelige kollega.

Mange mandlige gondol-førere hævder, at kvinder simpelthen ikke har kræfter nok til at styre den tunge båd, når op til seks passagerer skal sejles rundt i Venedigs kanaler.

Og det kræver bestemt øvelse at styre gondolen, der jo kun har en åre, der ovenikøbet sidder i en åben åregaffel.

Kvinder har dog længe deltaget i egne konkurrencer i gondoler, men det ændrer altså ikke ved, at mange stadig helst er fri for at se en kvindelig gondolieri.

De mandlige kolleger har ikke udtalt sig officielt, men som nogle har sagt til pressen, så "er Giorgia i det mindste fra Venedig" - og ikke tysker som Alexandra Hai >>, der har styret en gondol for en hotelkæde i flere år, men uden medlemsskab af Gondol-Lauget og kun med tilladelse til at sejle hotellernes gæster rundt i kanalbyen.

Alexandra Hai gik faktisk til en ligestillingsdomstol i Italien for at få lov til at ro gondol, og det er hun slet ikke blevet populær på i Venedig.
Faktisk blev Alexandra endnu en gang i år dumpet til gondolieri-eksamenen.

Flere kvindelige gondolierier på vej...
På næste gondol-kursus er der i øvrigt fem kvindelige studerende, så noget tyder på at de mandlige gondolieri´er kan se frem til endnu flere kvindelige kolleger.

...og et slag for kvinders ligestilling...
I avisen La Stampa skriver Tiziano Scarpa, at han ville ønske, at Giorgias første tur som afløser-gondolieri foregår med gondol-færgen over Canal Grande ved Cá Farsetti - Venedigs Rådhus.

Her er nemlig en mindetavle for Elena Lucrezia Cornaro Piscopia, den første italienske kvinde med en universitets-eksamen - fra 1646.

Her sejler gondol-færger med plads til 15 personer frem og tilbage over Canal Grande for 0,50 € i dagtimerne, og hvem ved, om man en dag kan møde Giorgia med en af de to årer i hånden: 15 personer kræver nemlig mere end én gondoliere - både af den mandlige og af den kvindelige af slagsen...

-syl

Retur til
Transport i Venedig <<
Tyske Alexandra Hai klagede
til ligestillingsdomstol >>

...men blev endnu engang dumpet til eksamen i 2010...

Alexandra må stadig kun sejle i pendulfart mellem de hoteller, der har ansat hende...

Copyright © 2000 - 2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>