Turistinfo Pisa

Marts 2012

Bookmark and Share

Pisas omtumlede historie fra stor-sømagt til provinsbyPisa har i dag omkring 100.000 indbyggere, og 30.000 af dem er studerende. Byen er hovedstad i provinsen af samme navn.Her gik Sankt Peter
i land?

Man kommer til Marina di Pisa ad viale D’Annunzio, der har floden Arno ved sin side.

Midtvejs kan man besøge San Piero in Gradi, hvor en gammel kirke, der helt ekstraordinært har hele fire absis´er, er rejst på det sted, hvor Sankt Peter efter sigende gik i land under en af sine rejser til Rom.San Piero in Grado er et eksempel på Pisas udgave af den romanske arkitektur (Ca. 900-1200-tallet)
Marina di Pisa har mange huse i "Liberty-stil" fra perioden omkring århundredeskiftet 1800-1900.

I dag ligger Pisa omkring 11 km fra Tyrrenerhavet, men byen var oprindeligt en havneby. Siden er området sandet til, og Marina di Pisa er i dag byens aflægger ved havet.

I Bronzealderen skabte Arno-flodens udløb nærmest en lagune, der gjorde området til et oplagt sted at slå sig ned.Etruskerne boede i området, og dette folk var først allieret med Rom under den anden puniske krig, og opnåede som tak for hjælpen status som "romer-borgere" i 89 før vor tidsregning. I år 27 f.v.t. blev Pisa en romersk koloni. Man mener, det romerske Pisa befinder sig nordvest for byens centrum i dag.

Efter Romerrigets opløsning udvikler Pisa sig fortsat som en stærk sømagt under de skiftende regimer - longobarderne er blandt mane andre omkring området.

Hovedfjenden er "saracenerne" - arabiske muslimer - og da pisanerne med held har bekæmpet disse sidder marine-republikken i 1000-tallet solidt til havs og til lands i hele Tyrrenerhavet - Calabrien, Sicilien, Sardinien - men Pisa har også noget at skulle have sat på Nordafrikas kyster og så lant væk som Mallorca.

Pisa deltager i korstogene - også for at få magt i den østlige del af Middelhavet, og i 1100 og 1200-tallet er Pisa stærkere end de konkurrerende sømagter - Amalfi >> og Genova >>.
Byggeriet af domkirken fra 1063 begrundes og financieres med en stor sejr over muslimerne.

I 1155 begynder byggeriet af bymuren, der stadig står intakt omkring "Mirakelpladsen" med Domkirken og de andre religiøse bygninger - Pisas sevrdigheder >>.
På den tid vælger Pisa side: Man holder med kejsermagten, og er derfor i opposition til de toscanske "Guelfier".

I 1100-tallet har Pisa omkring 15.000 indbyggere, og i 1228 er tallet steget til omkring 30.000.

De fleste af byens kirker stammer fra denne tid, og den romanske byggestil i en speciel "pisansk" udgave præger byggeriet.

Pisas nedtur begynder med nederlaget til Genova i slaget ved Meloria i 1284.
10.000 af byens da 40.000 indbyggere dør eller tages til fange, og efter andre nederlag i 1323 og 1326 mister Pisa yderligere sin indflydelse på Sardinien.

Krisen udløser også kaos i styret af sø-republikken, der oplever fejder mellem byens indflydelsesrige handelsfamilier, og Pisa skifter flere gange status mellem at være en "bystat" og forskellige familiers herredømme.

Eneste positive begivenhed i disse år er erobringen af Lucca, der dog kun varer mellem 1341 og 1368.

Efter at have været under Milano-hertugen Visconti en kort periode melle 1399 pg 1405 ender Pisa med at høre under det fremadbrusende Firenze fra 1406.

Firenze har ingen interesse i at styrke Pisas position og byen marginaliseres - på et tidspunkt har Pisa kun omkring 3000 indbyggere. Krisen får hele 47 af byens 67 vigtigste familier til at emigrere - mange slår sig ned på Sicilien.

Lorenzo Il Magnifico >> tilstår dog Pisa en rettighed: Han grundlægger byens universitet - La Scuola Normale Superiore - der stadig har en speciel status i det italienske universitets-system.

Siden bliver områdets havneby Livorno og Pisa lever en hensygnende tilværelse indtil jernbanen kommer til byen.

Byen oplever voldsomme bombardementer i august 1944 og genopbygningen efter 2.WW gik efter nogens mening for hurtigt, hvad der ikke gør den moderne del af byens særligt spændende i arkitektonisk forstand.

Turisme, uddannelse og forskning (univeristetet har 11 fakulteter, og der er også fem nationale forskningscentre i byen) er i dag blandt byens vigtigste indtægtskilder, mens industrien omkring Pisa overvejende er mindre metalindustri, glasindustri, medicinalindustri og kosmetikproduktion.

-syl

Copyright © 2005-2012. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano