Turist-info

Juli 2011

Bookmark and Share

Messina -
stadig mærket 100 år efter jordskælvet i 1908


Jordskælvet den 28.12.1908 kl. 5.21 om morgenen varede 37 sekunder og nåede op på 7,1 på Richter-skalaen, og blev efterfulgt af en over ti meter høj flodbølge.

Det var ikke det første alvorlige jordskælv denne oprindeligt græske by var udsat for.
I 1783 ødelagde et andet jordskælv store dele af byen.

Byen er ikke blot blevet genopbygget efter jordskælv, men også efter de Allieredes voldsomme bombardementer af byen under 2. verdenskrig.Jordskælvet i 1908 ødelagde 91% af bygningerne i byen, og omkring 60.000 af Messinas dengang 172.000 indbyggere omkom.
I alt omkom 120.000 mennesker ved jordskælvet i 1908. De 80.000 på Sicilien og 40.000 på fastlandet omkring Calabrias hovedstad Reggio Calabria.

Først ti timer efter får Rom via telegraf nyheden om tragedien:

"Messina er ødelagt, Reggio Calabria er død"
stod der i telegrammet.
Regeringen forsøger at holde tragedien hemmelig, hvad der naturligvis ikke lykkes - men hjælpen kommer sent i gang......og der bor i dag stadig mennesker i de såkaldte midlertidige barakker i Messina...
Miljøorganisationen Legambiente skønner at 3.100 familier stadig bor i midlertidige barakker i Messinas folkelige kvarterer.


Varmt året rundt...

Gennemsnits temperaturen i Messina er på årsbasis hele 18,4 grader i forhold til 7,9 grader i Danmark.
Messina ligger på Sicilien i Middelhavet og har middelhavsklima med varme somre og lune vintre.

I august er gennemsnits temeratur omkring 30 grader, mens vintertemperaturen er mellem 9 og 15 grader.

Det regner mere end i Danmark, men mest om vinteren og nærmest aldrig i juni, juli og august.

I 2003 og 2004 havde Messina den tvivlsomme fornøjelse at indtage sidstepladsen over livskvaliteten i de 103 italienske provinser.
I 2005 røg byen og provinsen 20 pladser opad på grund af flere fritidstilbud og mere sikkerhed for borgerne.
I 2008 var "livskvaliteten" i Messina på en 82. plads.
Undersøgelsen foretages hvert år af erhvervs-dagbladet "Il Sole 24 Ore".
En anden siciliansk by - Caltanisetta - indtog sidstepladsen i 2008.


Votiv-kolonnen til ære for byens helgen "Madonna della Lettera" ved indsejlingen til haven skal beskytte Messina mod nye katastrofer.
Messinas helgendag er den 3. juni, men Madonna´en fejres også den 15. august.
Kolonnen er 60 meter høj.Indskriften "Vos et Ipsam civitatem benedicimus" betyder "Jeg velsigner Jer og Jeres by".

Artikel fra 2008
Messina var oprindeligt en græsk by grundlagt omkring 800 før vor tidsregning. Byen har igennem århundrederne været beboet af arabere, normanner, jøder, armenere og folk fra andre store europæiske havnebyer.Byens skæbne er ofte blevet bestemt af de seks kilometer vand, der skiller Siclien fra Calabria på fastlandet.
I 1674-78 var byen for eksempel skueplads for en revolte vendt mod de spanske vicekonger i Napoli og Syditalien.Messina har i dag omkring 250.000 indbyggere og er i dag Siciliens 3. største by. Provinsen Messina har knap en halv million indbyggere.

Under genopbygningen af byen efter jordskælvet besluttede man med hård hånd ikke at redde mange af byens historiske - men voldsomt beskadige - bygninger.

I dag er byens centrum bygget op omkring retvinklede gader og havnen er naturligvis centrum.
Inden jordskælvet blev den over én kilometer lange promenade og dens lave sammenbyggede paladser kaldt for "Det Maritime Teater".

Seværdigheder

På pladsen med byens Domkirke og "Orione-springvandet" (1500-tallet) ligger også kirken Santissima Annuziata dei Catalani - en kirke, der faktisk fik sin oprindelige form tilbage efter jordskælvet.
Kirken stammer fra den normanniske periode i 1100-1200-tallet - jordskælvet fik simpelthen "tilføjelserne" igennem århundrederne til at falde sammen.


Orione springvandet

Domkirken
på samme plads er genopbygget både efter jordskælvet og de allieredes bomber i 1943. Middelalderkirken blev bygget på ordre af Enrico VI di Svevia i 1197.Klokketårnet ved Domkirken er næsten 60 meter højt.

Urene på klokketårnets fire sider er en historie for sig:

Det siges at være verdens største og mest komplicerede mekaniske og astronomiske ur, og blev fabrikeret på ordre af ærkebiskop Angelo Paino hos firmaet Ungerer i Strassbourg i 1933.

Uret viser udover tiden også månefaser og en astrologisk kalender med stjernetegnene, en har også klokkespil med historiske figurer der hver dag underholder byens indbyggere og turister klokken 12.

Byens "Museo Regionale"
(Viale della Liberta 465 - lukket mandag - tir-lø 9.00-13.30 sø 9.12.30, sommer ofte eftermiddagsåben)har naturligvis værker af byens kendte kunstner Museo Regionale Antonello da Messina, men også berømte værk af Caravaggio >> (bl.a. Lazarus´ opstandelse), samt af Girolamo Alibrandi, Filippo Paladini, Giovanni Tuccari og Alonso Rodriguez.-syl

Retur til
Turist <<


Retur til
Sicilien <<

Artikler
Messina-Strædet:
Kommer der en bro? >>

Links
Kort over Messina >>

Messina før jordskælvet >>

Klikbart kort med
Messinas seværdigheder >>Messina-strædet


Havnen i dag i Messina


Også en Neptun-statue kan
beundres i den nordlige ende
af Messinas havnepromenadeTæt ved statuen ligger det
Kommunale Akvarium

Copyright © 2008-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano