Juni 2015

5 Terre - den eksplosive historie om kærlighedsstien
samt forslag og tips til vandreture langs kysten og i bjergene
Små økologiske minibusser forbinder de 5 landsbyer og landsbyerne i bjergene
- hvis man skulle blive for træt på en vandretur.

Kærlighedsstien
har en eksplosiv forhistorie

Det var oprindeligt en sikkerhedmæssig foranstaltning, at man på bjersiden konstruerede en sti - først fra Manarola mod øst og siden fra Riomaggiore mod vest.

Man havde nemlig brug for at kunne placere sprænstofdepoter på et sikkert sted, mens man var i gang med at konstruer jernbanen langs kysten.

Da man var færdige med jernbanen var de to stier så tæt på hinanden, at de to landsbyers borgere besluttet at binde dem sammen.

Landsbyernes unge mennesker benyttede nu stien til det unge mennesker i Italien nu gør i mangel af et privatliv i hjemmet, og en journalist skrev historien om Kærlighedsstien i avisen Corriere della Sera, der så siden er gået Kloden rundt.

Geologisk interesserede kan i øvrigt på Kærlighedsstien beundre, hvordan havet har korroderet bjergene og medført mange jordskred langs stien, der ind imellem stadig er lukket på grund af fare for nye jordskred.

Dyre renoveringer fra 1995 og i begyndelsen af 00´erne har dog både udvidet stien og sikret mod stenskred med opsætning af store stålnet, der "holder fast på bjergsiden".
Alt materiale til renoveringen blev fløjet til området med helikoptere.

Stien lukkes også for publikum, når det blæser for meget.

OBS: Pga jordskredet i oktober 2012 og fare for yderligere jordskred kan i dag man langs 5-Terre-kysten kun vandre mellem Vernazza og Monterosso
I maj 2015 åbnede et lille stykke af kærlighedsstien - fra Vernazzo til den lukkede bar.
Prisen for at vandre på Rute 2, som stien langs havet mellem de fem landsbyer hedder, er € 7.
Vandrekort over 5 Terre

Vandrekort 1, vest >> & Vandrekort 2, øst >>
Sund fornuft og det rette udstyr!
Det er bjerge!!! og ikke bakker!!! man vandrer i langs med og bag de maleriske landsbyer i 5 Terre.
Af en eller anden grund griner danskere ofte smørret af de velsudstyrede vandrere, der har de rigtige sko på, bruger vandrestave og naturligvis har en anatomisk rygsæk med vand, vandrekort og andre fornødenheder med sig.

Grinet stivner dog som regel, når danskerne kommer ømme tilbage og brokker sig til guiden - også undertegnede - over de smalle stier, de skrappe stigninger og de endnu skrappere nedstigninger, men sådan er det altså at vandre i bjerge højere end Himmelbjerget.
Derfor kan det varmt anbefales at begynde med Rute 2, der er den vandresti, der går tættest på havet, og dermed også den vandresti med de relativt mindste stigninger.

Den verdensberømte Kærlighedssti
- Strada dell´Amore


På selve stien findes der marmor-tavler med navne og citater fra de klassiske romerske og græske kærlighedshistorier.

Her er det dog en junilæumstavle for 40-året for Beatles albummets Abbey Roads 40 års-fødselsdag - citatet fra sangen The End lyder:

...And in the end,
the love You take,
is equal to the love you make...
...og når man læser det citat, så tilgiver man simelthen alt det "turistede" ved Strada dell´Amore... :-)

Kærligheds-stien mellem Riomaggiore >> og Manarola >> er hurtig overstået - en ret flad strækning, der med det lange ben foran kan overståes på 20 minutter - hvis man hverken er romantisk eller har lyst til at stoppe op og nyde naturen og udsigten.

Den samlede højdeforskel på turen er 30 meter...

Man betaler entré på € 5 for turen på kærlighedsstien, de andre vandreruter er gratis, og der udleveres kort over ruterne på de fleste banegårde i 5 Terre og på områdets turistkontorer.

I dag sætter forelskede par hængelåse op på alle mulige og umulige steder langs med stien - kommunen har opstillet en kærlighedsstol, man kan blive fotografere i, og stien har fået sit eget "kærligheds-logo", derher fungerer som rygstykke på kærlighedsbænken.
Hvorfor hængelåse >>


Rute 2 mellem Manarolo >> og Corniglia >> er som Strada dell´Amore 1 km lang, men beregn 1 time og 10 minutter, hvis du er i god form - her skal du nemlig op til Corniglia >>, der ligger 98 meter over havet.

Strækningen mellem Corniglia >> og Vernazza >> er 4 km land - og stien er visse steder meget smal - vær opmærksom på at har det regnet, skal man træde ekstra opmærksomt!!! - en vandrer i form tager denne tur på halvanden time.

Fra Vernazza >> til Monterosso >> er der 3 km - hertil skal beregnes to timer

Hele Rute 2 i 5 Terre fra Riomaggiore til Monterosso er 9 km lang og skønnes i alt at kunne traves igennem på 5 timer - med den rette form og det rette udstyr!!!

Strada dell´Amore har i dag sit eget logo, der også er logo for baren undervejs - og ja, der ér en fantastisk udsigt over et glas hvidvin derfra:Naturlig "Botanisk Haver" og stejle vinmarker
Udover den fantastiske udsigt på Kærlighedsstien og de andre stier er området natur også helt specielt.
Middelhavs-makien >> breder sig i området, hvor der trods en relancering af 5 Terre DOC-vinen og den kendte søde dessertvin Schiaccatrá >> bliver færre og færre vinmarker.
Symbolikken i hele historien med hængelåsene er at parret smider de to nøgler ud i havet - som symbol på at deres kærlighed aldrig kan låses op igen.
Nogle er dog mere pragmatiske og sætter en hængelås med kode op i stedet for - man ved jo aldrig...

-syl

Retur til
5 Terre <<

Retur til
Ligurien <<


Link
Tre klassiske vandreture
i 5 Terre - klik ruter midt
på siden >>


Det vandrende bryllups-selskab
I midten af 1950´erne forelskede to unge mennesker fra henholdvis Riomaggiore og Manarola sig, og da brylluppet skulle stå, skulle begge familier tilgodeses.
Derfor kunne man se Baldos og Euros bryllupsselskab vandre mellem Manarola - hvor parret blev gift i San Lorenzo Kirken og til Riomaggiore, hvor festen blev holdt.


Copyright © 2000 - 2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>