Juni 2015

5 Terre: Monterosso al Mare
Kort over Monterosso >>

Juni 2015: Middag på L´Ancora della Tortuga >>

Private ferieboliger i
Cinque Terre >>


Monterosso ligger mellem Mesco-bjerget og Tinetto-øen.

Bakkerne ved byen er plantet til med oliven, citroner og vinstokke >>


Årets fester i Monterosso

Den 3. søndag i maj er der citronfest i byen.


I juni dækkes byens gader med blomster på Corpus Domini-dagen,
og om eftermiddagen er den et religiøst optog.

Den 3. lørdag i juni er der "Ansjos-fest" - med fritterede ansjoser - de saltede ansjoser, som byen er specielt kendt for
fejres nemlig med deres egen fest den 3. søndag i september.

I Monterosso fejrer man også en form for Sankt Hans - San Giovanni - den 23. og 24. juni hvert år.
I juni samler byens børn "gamle ting", der skal smides ud. De Brændes af Sankt Hans Aften - dagen efter bliver lysbåde sendt af sted fra byen.

14. august går man på pilgrimsfærd til Madonna di Soviore-kirken 418 meter over havet for at mindes Jomfru Marias Himmelfart.

I begyndelsen af september er der "Valnødde-Turnering" i byen.

Den 4. søndag i september eller den 1. søndag i oktober er der fest for vinen Cinque Terre DOC og den søde dessertvin fra 5 Terre sciacchetrà

11. november er det jo Mortensaften - på italiensk helgendag >> for San Martino - hvor man holder livlige fester i byer - med ristede kastanjer og masser af vin...


Monterosso al Mare er den vestligste af de "Fem Lande", som er den bostavelige oversættelse for de fem Unesco-beskyttede landsbyer ved kysten øst for Genova i Ligurien.


Klik for store foto >>Monterosso al Mare har i dag omkring 1.500 faste indbyggere, og er desværre gennem årene blevet ramt af den bygge-spekulation - "cementificering" - som den italienske Riviera lider meget under.

I dag er den vestlige del af byen mere en normal moderne badeby med alt hvad dertil hører, og deriblandt de største strande i 5 Terre.
Sandstranden i den moderne bydel hedder Spiaggia di Fegina og her ligger også den lille klippeø, som bruges af solbadere i god form...

Vil man derimod hellere nyde byens charmerende middelalder-centrum spadserer man mod øst og runder forbjerget med Aurora-tårnet med den flotte udsigt over begge bydele, eller går gennem fodgængertunnellen for at komme ned til byens middelaldercentrum.

Den gamle bydel øst for forbjerget - med kirketårnet og lille badestrand. Turistbådene lægger til i den lille havn til venstre i billedet. På forbjerget ligger et Kapucciner-kloster (1619-1622). Malerisamlingen i kirken S. Francesco deroppe er også et besøg værd.


Flere barer i den gamle bydel byder i øvrigt på små smagsprøver af den berømte 5 Terre-dessertvin Sciccatrá - et glas af den med tilhørende toscanske mandelkager koster på bar fra € 5 og opefter.På pladsen San Giovanni Battista (Johannes Døberen) findes en gotisk-ligurisk kirke
(1244 - 1307) af samme navn.
Kirken er bygget med de for Ligurien karakteristiske striber - her i hvid og grøn, og et flot gotisk rose-vindue i hvid marmor pryder facaden.
Barokalteret er fra 1744.
Bag kirken er der en flot buegang, der i sin tid lå ud til havnen.
Det grønne klokketårn fungerede i sin tid også som udkigstårn.

Det sorte og det hvide broderskabs kirker


Overfor den store kirke ligger et bizart "oratorium" -
"Oratorio della Confraternitá dei Neri" (De Sortes Broderskab).
Bygningen fra 1500-tallet har en facade fra 1922, og er både ud- og indvendig udsmykket med kranier og uhyrer.
I oratoriet er der en statue af Sant´Antonio Abate, der stammer fa et kloster med hans navn, der omrking år 1000 lå på toppen af Mestco forbjerget.
Hér afholdes stadig messer for afdøde.


Længere oppe i den gamle bydel ligger "Det Hvide Broderskab af det Hellig Kors´s" oratorie, fra 1500-tallet. Kirken rummer et flot orgel fra begyndelsen af 1800-tallet udført af instrumentmagere fra Pistoia Skolen.


Broderskaberne var foreninger af lægfolk, der dog arbejdede for at udbrede kontra-reformens katolske budskab, men disse broderskaber var ofte også en lags loger, som det både var en ære at være medlem af og som bekæmpede hinanden.

"Giganten" er en kæmpe cementstatue for enden af terassen på en privat rigsmandsvilla, der for en del årtier siden var ramme om et utal af "high society-fester" - den kan ses i den vestlige ende af Fegina-stranden.


Il Gigante Cinque Terre >>
er også en ekslusiv "Pension"

Giganten blev konstrueret i 1910 af arkitekten Francesco Levacher og billedhuggeren scultore Arrigo Minerbi. Den er 14 meter høj og vejer 170 tons, og forestiller havguden Neptun. Netptun bar oprindelige en stor muslingskal for enden af villaens store terasse - villaen blev beskadiget under bombardementerne i slutningen af 2. Verdenskrig, og statuen blev igen beskadiget under et voldsomt stormvejr i 1966.

Stemningsbiller fra Monterosso
- klik for store foto >>
-syl

Retur til
5 Terre <<

Retur til
Ligurien <<


Link
Foto fra og mere info på
Pro Loco Monterosso >>Historie
Monterosso blev muligvis grundlagt allerede midt i 600 tallet, hvor folk fra bjergene baved skulle have søgt ly for de indtrængende barbare nede ved havet,
Byen blev grundlagt ved udløbet af den lille flo Torrente.
Byen blev ofte angrebet af arabiske - saracenske - pirater, og langs hele kysten blev der bygget udkigstårne, der skulle være med til at advare befolkningen om pirater.
Monterosso nævnes i et dokument fra 1056.
Indtil 1254, hvor byen og de andre fire landsbyer definitivt kommer til at høre under Genova, er området kampzone mellem de rivaliserende sørepublikker Genova og Pisa.
I 1100-tallet begynder man at lave terassser på bjergsiderne, hvor man dyrker korn og vin og i nyere tid også citroner.
Naturligvis spillede fiskeriet også en stor rolle for områdets økonomi, og i 1600-tallet har man for eksempel en stor "tun-fælde" >> udfor Mesco-pynten
I 1500-1600-tallet var der hele 13 tårne, hvorfra man kunne holde udkig fra byen.
Fra 1960´erne har turismen taget over, og det myldrer med restauranter, specialbutikker, hoteller, pensioner samt masser af Bed & Breakfast i byen.

Vandreture
(Se vandrekortet >>)
Monterosso – Vernazza

Monterosso – Santuario di San Antonio nel Mesco

Monterosso – Santuario di N.S. di Soviore

Mindre vandretur:
Trappe til Kappuciner-klostret på forbjerget og resterne af de gamle slotsmure, der i dag er en del af byens kirkegård.

Monterosso og Vernazza >> blev den 25. oktober 2011 ramt af jordskred og oversvømmelser >>.
Foto her er fra 25.10.2011 og fra september 2012:
Copyright © 2000 - 2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>