Juli 2011

Side 4: Ferieberetning fra Napoli og omegn:
Kontraster i vulkanens skygge
og vellykket eksperiment med "italiensk kørsel"
Side 1: Rejsen >> - Side 2: Sorrento >> - Side 3: Capri >> - Side 5: Napoli og praktisk >>Side 4 - Pompeji i Vulkanens skygge
Jesper og hans familie besøgte Sorrento, Napoli og Capri
Af Jesper Hjelme
Det jeg havde glædet mig mest til var et besøg i Pompeji, og eventuelt Herculanium, som vi dog ikke nåede denne gang.

Her kørte vi hen i bilen, og jeg havde lidt problemer med at finde frem.
Det lykkedes mig da også at køre den forkerte vej gennem en ensrettet gade (skiltet sad meget højt oppe!) og for ende af gaden stod der naturligvis en betjent som regulerede trafikken….


Han blæste naturligvis i fløjten, vi fik rullet vinduet ned og blev gjort opmærksom på at det var meget forbudt det vi havde gang i.

Jeg havde da også opdaget at vi var på afveje, og undskyldte ydmygt:
- I know, scusi scusi - turistico Danese...

Betjenten brummede og rystede lidt på hovedet, og gentog sarkastisk:
- I know, I Know, mendirigerede os ind på rette vej, og så blev der ikke gjort mere ud af det.

Det endte med at vi parkerede et pænt stykke væk fra indgangen på en betalings parkerings plads ved et supermarked, hvor vi også mødte den tidligere nævnte venlige parkeringsvagt som hjalp os med at finde vej til indgangen.Husk kontanter

Det var også hyggelig at få en gåtur op gennem byen, hvor vi også fik hævet lidt penge.

Her lige en bemærkning om hæveautomater mv. der er rigtig mange steder man ikke tager betalingskort, så det er en god ting jævnlig at hæve nogle kontanter.
Husk også lige at undersøge hæve regler hjemmefra, da det kun er muligt at hæve et bestemt beløb dagligt på et Visa kort - heldigvis havde vi hver et.
(Italienernes modvilje mod kreditkort >>)Vi prøve at ramme loftet, og automaterne kom så med diverse trusler om anmeldelse, kortspærring mv. der skete dog ikke noget.

Fremme ved indgangen, hvor der naturligvis var en masse andre turister, fandt vi ud af at billetpriserne er rimelige. Generelt er priser på museer mv. billige for børn og unge. www.pompeiturismo.it >>.

For børn under 18 og ældre over 65 er adgang gratis, er man mellem 18 og 25 er prisen 5,5 euro, og fuld pris for voksne er 11 euro.
Der skal forevises legitimation.

Husk vand og snacks...

Området er meget stort ca. 12 kvadratkilometer, så forvent ikke lige at spadserer igennem på en halv time.Den dag vi var der, var der 30 grader i skyggen så sørg for at have rigeligt med væske og noget spiseligt med, når man først er inde i området kan man ikke købe noget, der er ingen pølsevogne, kiosker, boder eller lignende inde i området. Der er dog vandhaner placeret på vejene, og der var ikke nogen advarsler om at vandet ikke kunne drikkes.
Der står godt nok også på den officielle webside side at der er en bar og et selvbetjenings opfriskningssted, vi så det dog ikke.

Pompeji blev jo begravet ved Vesuvs store udbrud i 79 før Kristi fødsel, og det er fascinerende at gå rundt i gaderne i en by som så ud på dette tidspunkt, man kan se mosaikgulvene i husene, vægmalerier, statuer, og i gaderne er der steder der må have fungeret som butikker hvor man har solgt diverse.Man bør naturligvis også besøge f.eks. Nationalmuseet i Napoli (derom senere på side 5 >>) hvor man kan se øvrige genstande fundet i Pompeji.

Pompeji er jo ligeledes berømt for de aftryk/hulrum af mennesker der blev fanget i udbruddet og formodentligt dræbt på stedet.

Jeg havde en herlig dag, ungerne klynkede dog noget over både varme og den laaaaange gåtur...


Er øglerne ved at være lidt kulturtrætte her?Det lykkedes dog flere gange at lokke alle et stykke længere frem, og på et tidspunkt kom vi frem til en slags torv, og det syntes alle heldigvis var rigtig spændende.

Alberte havde senere efter vi var hjemme igen om Pompeji i gymnasiet, og der fortrød hun alligevel, at hun ikke havde gået mere op i det da vi var der.

Vilde, fredelig hunde...Vær i øvrigt også opmærksom på der er rigtig mange vilde hunde i Pompeji, de virker nu ganske fredelige, mææn man bør nok afholde sig fra fodring, klapning mv.

Pompeji er en af Italiens største turist attraktioner, men på den politiske dagsorden kniberdet åbenbart med lyst til vedligeholdelsen, og meget af det restaurerede smuldrer.

Byen som har været under udgravning de sidste 263 år mangler fortsat 1/3 i at være helt udgravet, og de ikke udgravede områder er benyttet som ulovlig losseplads grundet affaldskrisen i Napoli.Pompeji ligger kun 11km fra Vesuv!

Vi ville også gerne have været et tur op på vulkanen, men det fravalgte vi denne gang, man kan ikke nå alt på en lille uge.

Et mindre fredeligt emne, og en slumrende katastrofe er selve Vesuv, og det er ikke spørgsmålet om Vesuv går i udbrud igen, men hvornår. Vulkanologer regner Vesuv som en af verdens farligste vulkaner.

I Napoli med forstæder bor der ca. 3 millioner mennesker, og myndighederne har "kun" evakueringsplaner for et mindre udbrud.

De Italienske myndigheder regner med at det vil tage en uge at evakuerer 550.000 mennesker.

Et stort udbrud kan således dræbe millioner af mennesker i området, og efter hvad jeg har læst mig frem til, så er vulkanen faktisk over sin tidsplan i forhold til tidsintervallerne mellem tidligere udbrud, og magmakammeret under vulkanen er nu på samme størrelse som ved udbruddet i 79.

En varm gassky fra et udbrud bevæger sig med en hastighed på 100km/t, og temperaturerne i skyen kan være 400 grader celsius.

Da hatten blæste af Mount St. Helens den 18. maj 1980 i Oregon, som jo heldigvis er et "øde" naturområde, blev der "kun" dræbt 57 mennesker, i den nære eksplosionszone blev alt i en radius på 13km udraderet, skov og andet blev jævnet med jorden ud til 30km i sprængningsretningen, og så er vi ude ved Capri..!

Et sådant udbrud ville nok være den største naturkatastrofe i nyere tid, både menneskeligt og økonomisk.

Vesuv er dog heldigvis en af de mest overvågede vulkaner i verden, så vi må da håbe at den vågner langsomt, mææn selvom man bliver varslet i god tid så vil der være uoverskuelige udfordringer i at evakuere over 3.000.000,- mennesker om nødvendigt….

Der er jo en risiko ved alt i livet, og jeg håber da ikke man nu er skræmt fra et besøg i området ;-)

Søg eventuelt selv videre på nettet, hvis det interesserer, der er masser om Pompeji og Vesuv. I øvrigt er der mindst 1500 vulkaner på jordens overflade, og man regner med 10.000 under havet.

Side 5: Napoli og praktisk informationer >>

Retur til
Campania-regionen <<

Napoli >>
Amalfikysten >>
Capri >>
Pompei >>

Retur til
Ferieberetninger <<


Links
Jespers fotoweb
Lowland Photo >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

op /\


Copyright © 2000 - 2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>