Januar 2015


Aosta by - en godt skjult perle


Aosta by ligger på en højslette og den lokale befolkning blev allerede i år 24 før Kristus besat af Romerne.

Der er stadig mange ruiner fra Romertiden i byen, deriblandt anfiteater og markedsplads - Foro Romano, og rester af triumfbuer og byporte.

I Domkirken findes smukke mosaikker i gulvet.
Artikel af Hans Bredahl
Aosta ligger i Gallien, næsten på grænsen mellem Gallia Cisalpina og Gallia Narbonensis, førstnævnte i det nuværende Italien, medens sidstnævnte i dag delvist ligger i Frankrig.

Dermed er de historiske toner slået an, men Aosta er også en moderne by, der ligger næsten klods op af Mont Blanc, Monte Bianco.
For den rejsende i bil, på motorcykel eller tog er der både hoteller og campingpladser nok.Nogle husker måske, at Julius Cæsar erobrede Gallien, og at Gallien var udgangspunktet for hans march mod Rom, hvor han siden tog magten.

Hans efterfølger, Augustus, måtte naturligvis fastholde forgængerens erobringer, og oprettede i den sammenhæng garnisoner i området, heriblandt Aosta, oprindeligt Augusta Praetoria.

I dag er Aostas centrum en ret nøje illustration af en romersk garnison.Muren er bevaret hele vejen rundt, og netop i år er en af byportene blevet udgravet i al sin magt og vælde, hvor den før stod halvt begravet i årtusinders støv.

Ikke langt derfra finder man resterne af det romerske teater, og således kan man på sin færd rundt i byen finde utallige rester fra byens tid som romersk garnison.


Også den gamle romerske bro over vandløbet, der forlængst udtørret, står der stadig.

Man kan køre til Aosta gennem Schweitz eller man kan vælge at køre op i Aosta-dalen fra Milano.
Begge køreture rummer store oplevelser, ikke mindst hvis man fra den ene side vælger Mont Blanc tunnellen, eller fra den anden side vælger landevejen op forbi Ivrea.

Aosta-dalen var en prøvelse for både Cæsar og Augustus, men i dag er det alene dalens store skønhed, byernes særprægede arkitektur, og, ikke mindst områdets spændende gastronomi, der er "prøvelsen".

Stadionrestauranten
I selve Aosta skal man opsøge stadionrestauranten >>, som ligger ved stadions parkeringsplads Via G. Mazzini, i en grim moderne bygning. Restauranten ligger på 1. sal.

Her er det værd at gå ombord i dagens menu og selvfølgelig også husets vin. Man bliver hverken skuffet over maden - eller prisen for den sags skyld.


I de små byer rundt om i dalen finder man f. eks. en del retter med Lardo >>,som er tykt lufttørret flæsk skåret i papirtynde skiver. Sommetider serveret med honningsyltede kastanier!!
Til de, som ikke har prøvet det, må man sige: Frygt ikke. Det er rasende godt.

Campingpladser lidt udenfor byen
Campingpladserne befinder sig et stykke vej fra centrum, men ikke urimeligt langt.
Den ene, Campeggio Milleluci >> (Dec. 2012, lukket pga restaurering), finder man på Viale G. S. Bernardo, en plads hvor der ikke er mange autocampere, lidt primitive forhold, men med en storslået udsigt.

Den anden, Campeggio Ville D'Aoste, ligger på Loc. Ropoz 15 Porossan. Dertil kommer at der er masser af Bed & Breakfast >>.
Turistkontoret ligger nu ved Porta Prætoria, den nu udgravede romerske byport, hvortil der ikke kan køres i bil.


- Hans Bredahl

Retur til
Aosta Dalen <<


Copyright © 2000 - 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>