Fodbold

2007


13.11.2007
Politimanden er nu sigtet og italiens fodbold ligger stille i weeenden 17. og 18. november.
Tifoso = normal italiensk fodboldfan

Ultra/s =
ekstrem italiensk fodboldfan, der ofte tilhører grupper på den yderste politiske venstre- eller højrefløjArtikel fra november 2007

Uforståeligt mord:

Gabriele Sandri er søndag formiddag den 11. november på vej til en fodboldkamp mellem Lazio og Inter i Milano, da han gennem sideruden i den bil han sidder i, bliver skudt i halsen af en politibetent.

De totalt absurde mord på den 28-årige Lazio-fan sker, da Gabriele og hans venner er på vej ud på motorvejen igen efter et stop på Autogrillen Badia al Pino i Toscana.

Gruppen af Lazio-fans havde tilsyneladende haft en ophidset diskussion med en gruppe romerske Juventus-fans, der er på vej til Parma for at se deres hold spille.
Diskussion og håndgemæng var åbenbart overstået uden konsekvenser, og det er på vej væk fra rastepladsen, at en politimand fra autogrillen på den sydgående del af motorvejen pludselig beslutter sig for at skyde mod bilen.
Afstanden siges af nogle at have været 35 meter, andre siger 70 meter.

"Advarselsskud i luften" lød forklaringen fra områdets politimester, der søndag eftermiddag afholdt en såkaldt pressekonference.
"Såkaldt" fordi pressen blot var tilkaldt, mend det var ikke tilladt at stille spørgsmål.

"En tragisk fejl, der gør mig ondt",
afslutter politimesteren sin monolog.

Søndag aften meddelte politiet, at der endnu ikke var iværksat nogen officiel undersøgelse af de tilstedeværende politibetjente.

Den tragiske nyhed om den 28-årige Lazio-fans død breder sig hurtigt over hele Italien.

Men i modsætning til fodbold-organisationerns reaktion, da politimanden Raciti i februar 2007 bliver myrdet i forbindelse med tifosi-optøjer i Catania på Sicilien >>, er der ikke hverken nogen hurtig reaktion eller noget fælles fodslag blandt sportens ansvarlige søndag den 11. november.


Demonstrationer, aflyste kampe og sammenstød med politiet


Blot en time inden Inter-Lazio kampen burde have været fløjtet i gang bliver kampen i Milano aflyst.

Tusinder af fodboldfans er allerede ved stadion - eller på vej - og resultatet bliver demonstrationer og sammenstød med politiet både ved stadion, den nærliggende politistation og siden foran det statslige fjernsyn RAI´s Milano-hovedkvarter.

Demonstrationerne fortsætter ind mod Milanos centrum og stadig sent søndag aften demonstrerer fodbold-tilhængerne foran Milanos domkirke.
To kameramænd ender sårede på hospitalet.

I Bergamo - der er kendt for sine "meget lidenskabelige" - for ikke at sige temmelig voldelige - tifosi, ankommer de lokale fodbold-bybusser til stadion fyldt med fans, der med tildækkede ansigter, køller og andre redskaber der ikke har noget med sport at gøre, mere ligner kampklare guerilla-soldater.

Man vælger alligevel at fløjte kampen melle Atalanta og Milan i gang.

Kampen bliver dog afbrudt efter blot syv minutter, da de vrede tifosi begynder at bryde igennem beskyttelseshegn med et kloakdæksel som rambuk.

Hvordan et kloakdæksel kan bringes ind på stadion skal klubben nu svare på.
Med de nuværende sikkeredsregler burde det slet ikke kunne ske.

Også kampen mellem Roma og Cagliari i Rom bliver aflyst.
Her går hundredevis af vrede fans til angreb på flere politistationer - et par stykker forsøger de vrede fans at sætte ild til.
De vrede fans samler sig også under CONI - den italienske olympiske komités - kontorer.
"For Raciti stopper i turneringen - en tifosis død betyder ingenting" står der blandt andet på de hastefabrikkerede bannere.

Fodboldens ansvarlige vasker hænder i tv
og sender bolden videre


I Rom bliver mindst ti betjente sårede under sammenstødene, og mens kampene mellem politi og vrede fans bølger hen over Italien, bliver det hen på aftenen tid til de mange tv-programmer, hvor man i timevis taler om fodbold.

Eksperter er kaldt i studierne og ingen er enige om, hvad man overhovedet kan gøre for at undgå at fodboldkampe i dag er synonym med voldelige episoder.

Som sædvanligt vasker de øverste ansvarlige for sporten hænder i al offentlighed:
Formanden for fodboldligaen Federcalcio er katagorisk:

- Man kan ikke sammenligne Gabriele Sandris død med inspektør Raciti død. Episoden i Catania skete under et sammenstød med ordensmagten og tifosier. Lazio-tilhængerens død er en tilfældig begivenhed
, sagde han søndag aften.

Og som sædvanligt sendte han og de andre af sportens mange præsidenter bolden videre til politiet:
- Offentlig orden er politiets opgave, ikke vores, lød det flere gange fra Federcalcios præsident.

Sportsminister vil have tænkepause

Mandag meddelte den italienke sportsminister Giovanna Melandri, at fodbolden næste weekend skal holde pause.
Det rammer klubberne fra Serie B og ned, da landskampe alligevel betyder, at der ikke spilles i Serie A den 17. og 18. november.

-syl


Copyright © 2007-2010. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano