POLITIK

2008

Bookmark and Share
Frankrig vil ikke udlevere terrordømte
Marina Petrella af humanitære årsager

Burde Italien i virkligheden lave en general amnesti for "bly-årenes" terrorister?
Deltag i debatten på www.italy.dk´s forum >>Marina Petrella i dag
HISTORIE:
I foråret 2008 var det 30 år siden Aldo Moro blev kidnappet og myrdet

- Kidnapningen af Aldo Moro er helt sikkert vores største aktion.

Bemærkningen faldt i 1998 i en italiensk tv-udsendelse, hvor kidnapperne af det Kristligt Demokratiske Partis leder blev interviewet.


- Jeg siger det ikke med stolthed, men konstaterer det blot, skyndte Anna Laura Braghetti sig at sige om den aktion, hvor hun og andre terrorister i 55 dage holdt Moro fanget i et specialkonstrueret rum uden vinduer i en lejlighed, hun havde købt til formålet for "De Røde Brigader".

Den 16. marts 1978 bliver Moro kidnappet af De Røde Brigader.Det sker i gaden Via Fani i Rom, og hans livvagter bliver brutalt myrdet.


Moro er på vej til Parlamentet for at deltage i debtat og tillidsafstemning for den nye Andreotti-regering, der støttes af Kommunistpartiet PCI.

Bortførelsen varer i 55 dage indtil den 9. maj, hvor man finder liget af Moro i bagagerummet på en rød Renault 4 i gaden Michelangelo Gaetani.

Gaden lår præcist midtvejs mellem De Kristlige Demokraters og Kommunisterns parti-hovedkvarterer.
CITAT AF "BRIGATISTEN"
ANNA LAURA BRAGHETTI


- Der findes ikke ord nok til dem, der er blevet såret af terrrorismen.
Det gjorte kan ikke lades ugjort, men en strafnedsættelse er en gestus, der kan helbrede Italien for de nødlove, som har gjort vores straffe for hårde.

Artikel fra 2008
Marina Petralla var i 1970´erne og 1980´erne et højt placeret medlem af terror-organisationen "De Røde Brigaders" ledelse.


I 1992 var hun idømt livsvarigt fængsel for blandt andet mordet på carabinieri-betjenten Sebastiano Vinci, for væbnede røverier og for andre terror-aktioner.

I 1993 flygtede hun til Frankrig, hvor hun levede under eget navn og arbejdede som socialrådgiver i en forstad til Paris.

I sommeren 2007 henvendte Petrella sig i forbindelse med et færdselsuheld selv til politiet, der først da registrerede, at der var tale om en internationalt eftersøgt og flygtet terrorist fra Italien.

Siden krævede Italien den nu 54-årige kvinde udleveret til afsoning i Italien.

For få dage siden afviste den franske præsident Sarkozy at udlevere Petrella, der siden arrestationen har lidt af en depression.
Petrella nægter i dag også at spise.

Petrella-sagen er blot én af mange sager, der har skabt større eller mindre problemer og kriser mellem Italien og Frankrig de seneste årtier.

Frankrig gav under præsident Mitterand i 1980´erne de italienske terrorister politisk asyl, blot de lovede ikke at fortsætte terroren i Frankrig.

113 terrorister er i eksil i Frankrig

Igennem årene har hundreder af dømte italienerne derfor kunnet leve et normalt liv i Frankrig på grund af denne såkaldte "Mitterand-doktrin".

En doktrin, der i praksis har legitimeret terroristernes aktioner i Italien, og som naturligvis har været en tårn i øjet på mange italienere.

I 2002 grundlagde eksil-terroristerne for eksempel i al offentlighed en interesse-organisation "Det 21. århundrede" i Paris, og 80 flygtede terrorister var dengang medlemmer af foreningen.

I 2007 meddelte det italienske justitsministerium, at det havde kendskab til 113 terrordømte, der opholdt sig i Frankrig.

59 fra den ekstreme venstrefløj, 11 fra det ekstreme højre og 43 dømt for international terrorisme.

Justitsministeren er tavs

Den italienske justitsminister Alfano har endnu ikke kommenteret Petrella-sagen.

Flere ledende italienske regeringspolitikkere har derimod enstemmigt udtalt, at den franske præsident ved at nægte udleveringen af Petrella både fornærmer de efterladte til de italienske terrorofrer, men også skaber end dyb mistillid til både det italienske retsvæsen og til de italienske fængsler.

- Argumentet om Petrellas alvorlige helbredstilstand overbeviser mig ikke, fortæller den italienske forsvarsminister Ignazio La Russa.
- Jeg har for nyligt set hende i tv, og der så hun yderst afslappet og tilfreds ud... Og vi er faktisk også i stand til at behandle depressioner i de italienske fængsler.

En kommentar i Torino-avisen La Stampa skriver ironisk, at franske fængsler ikke just har ry som feriekolonier med et dødsfald hver tredje dag og tre selvmordforsøg om dagen.
Kommentatorern under sig over Sarkozys store barmhjertighed overfor netop Petrella, når dømte franske terrorister sidder fængslet i et endnu strammere regime end det er tilfældet for terrordømte i Italien.

Det tidligere kommunistiske parlamentsmedlem Francesco Caruso ser derimod sagen som en åbning hen imod en generel amnesti for terrordømte.
- Petrella er jo en helt anden person i dag, siger Caruso.

Andre tilhængere af en generel amnesti for terror henviser til, at angrende mafiosier i dag kan få strafnedsættele, straffrihed eller et nyt liv med en ny identitet, når de angrer deres kriminelle handlinger og angiver deres medskyldige.

Ofrene føler sig glemte

Formanden for foreningen af ofre for terrorisme og mafia "Domus Civitas" Bruno Bernardi giver derimod ikke meget for, at Petrellas forsvarsadvokat og andre siger, at hun er et andet menneske i dag, og at hun endda har fortrudt sine handlinger.

- Hun skal tage sin straf, siger Bruno Bernardo, der nu sultestrejker for at få udleveret Petrella og planlægger en demonstration foran Elyseé-palet i Paris den 24. oktober.

Bernardo frygter, at Sarkozys beslutning kan medføre at ingen terrorister fremover bliver udleveret til Italien.

Aldo Vinci, hvis bror som 44-årig blev dræbt af Petrella i 1981, kan heller ikke tilgive hende.

- Petrella har levet et normalt liv i Frankrig. Min bror ligger på kirkegården.

Som Bruno Bernardo føler Aldo Vinci at terrorismens ofre, både de døde men også de efterladte, efterhånden er blevet helt glemt af offentligheden.

- Det er nærmest blevet en anerkendt profession at præsentere sig om eks-terrorist i Italien, lyder det bittert fra Bruno Bernardo.


En meningsmåling på Rom-avisen Il Temo´s hjemmeside viser dog, at 88,% af læserne er enige i, at Petrella skal udleveres og stadig har en straf, hun skal afsone i Italien.

Fru Sarkozy og søsteren spiller også en rolle

Den franske præsidentfrue - italieneren Carla Bruni - og hendes søster Valeria er tilsyneladende også dybt indvolveret i historien om Marina Petrella.

Søsteren - skuespilleren og instruktøren Valeria Bruni-Tedeschi - og præsidentfruen har flere gange mødtes med Petrella i det franske fængsel, og præsident-fruen er citeret for at søsterens ord til Sarkozy har haft en afgørende rolle i hele affæren.

- Petrella er blevet straffet nok, lyder Valeria Bruni-Tedeschis begrundelse for at blande sig i sagen.

Absurd nok var den velhavende Bruni-Tedeschi familie blandt dem, der i perioder forlod Italien i "terror-årene", fordi netop velhavere blev kidnappet for at skaffe penge til terror-organisationerne.

Stadig mord i de Røde Brigaders navn

Det Røde Brigader gik i opløsning i løbet af 80´erne, men inspirerer stadig ekstremisterne i Italien.

Den 20. maj 1999 blev arbejdsmarkeds-professoren og regeringens konsulent Sergio D´Antoni myrdet.

"De nye røde brigader" tog ansvaret.

Den 19. marts 2002 blev en anden professor og regeringskonsulent Marco Biagi myrdet foran sit hus med den samme pistol.

Man fandt dog relativt hurtigt frem til folkene bag De nye røde brigader, der i dag er dømte og sidder i fængsel for disse to seneste politiske mord i Italien.

I alt blev over 6.000 dømt for terror i løbet af "bly-årene".

I dag sidder der 97 terrordømte i italienske fængsler - deribalnd D´Antonis og Biagis mordere.

Flere af det dømte har dog udgangstilladelse om dagen og kan dered arbejde uden for fængslets mure.

Det gælder blandt andet den fascistiske terrorist Francesca Mambro, der er dømt for bombeattentatet den 2. august 1980, hvor 85 mennesker døde og 200 blev sårede.
Også Mambros mand Valerio Fioravanti har i dag udgangstilladelse fra fængslet i dagtimerne.

Læs mere:
1998: Terrorismens sår bløder stadig >>

-syl


Copyright © 2001-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen- Milano