Religion

2009

Bookmark and Share
"Faste" betyder afsavn - og mange italienerne er villige til en moderne teknologisk faste


Faste-fakta

I fasten - de 40 dage mellem Askeonsdag, der afslutter Fastelavn og Langfredag - bør katolikker gennemleve en periode karakteriseret af bøn, bod, afsavn og almisser.Man afholder sig i fasten fra livets goder, mens man forbereder sig til påsken, der for troende katolikker er en vigtigere fest end julen.

Praktiserende katolikker afholder sig faktisk helt fra at spise askeonsdag og langfredag.

Nogle afholder sig i hele perioden fra at spise kød, og faktisk er hver fredag for mange katolikker altid kødløs - det er en trist dag fordi Jesus blev kortfæstet en fredag.


Søndage i fasten er i øvrigt ikke en fastedag for katolikker:
Søndagsfrokosten er med andre ord helligere end selve fasten….


Kirken og Paven bruger i øvrigt selv de moderne kommunikations-meteoder.
I januar annoncerede Vatikanet f.eks. at Pave Benedikt nu også er på You Tube.

Du kan f.ek. se og lytte til Paven her >>

Næst efter englænderne er italienerne de mest sms-afhængige i Europa:
Hver mobil sender i gennemsnit 50 sms om måneden.

Artikel fra marts 2009

En gruppe spejdere og en katolsk hjælpeorganisation ved Modena indtroducerede umiddelbart efter Askeondsag - der er fastens begyndelse - en helt ny form for teknologisk faste:


I solidaritet med befolkningen i Congo, hvor man udvinder 80% af verdensforbrug af metallet Coltan, der er uundvrligt i mobiltelefoner, opfordrede de praktiserende katolikker til at afholde sig fra at sende sms-beskeder om fredagen i fasteperioden.
Kampen om metallet har skabt en borgerkrig i Congo, hvor over 4 millioner er blevet dræbt og hvor brugen af børnesoldater er helt normatl.

Modenas biskop Benito Cocchi var lynhurtig til at følge ideen op og opfordrede gode katolikker til også at begrnse forbruget af f.eks. Facebook, IPods, computerspil og anden teknologi under fasten.

Biskoppen mener, fasten også kan bruges som "en afgiftnings-ur" fra den virtuelle verden og være med til at styrke den personlige kommunikation og kontakt.

Kun en mindretal lytter normalt til kirkens forskrifter om f.eks. ikke at bruge prævention, men faktisk er fasten for den tredjedel af katolikker, der kommer mindst én gang om ugen i kirken, en periode med mere refleksion.

Flere aftener om ugen møder jeg 60-70 mennesker på vej hjem fra "faste-møder" i min lokale sognekirke.

En læserundersøgelse i ugebladet "Donna Moderna" afslører da også, at hele 46% af bladets læsere er villige til at afholde sig fra Facebook under faten, 24% vil køre mindre i bil og 18% mener også at kunne undvære SMS-beskederne.


Om det så også gør det - det er en helt anden sag.

- Tror de virkeligt unge mennesker vil holde op med at kontakte deres venner, fordi en biskop siger det, - det bliver et flop, forudser professor Bruno Dallapiccola, der leder et katolsk forskningscenter.

Giani Gennari er teolog og skriver i den katolske avis Avvenire siger, at forslaget svarer til at bede folk om at slukke for det elekstriske lys og sidde hen i mørke hele fasten.

En web-undersøgelse foretaget af en norditaliensk avis i beyndelsen af marts viste da ogå at mens 43% ikke gør noget ud af fasten så spiser hele 32% ikke kød om fredagen i fasteperioden og andre 23% giver afkald på andre ting i fasteperioden.

-syl


Copyright © 2001-2011. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano