3. marts 2013

Bookmark and Share
Hemmeligt dossier ligger klar til den nye pave
De fleste kardinaler er i Rom og klare til konklavet
Konklavet begynder tirsdag den 12. marts
Liste over kardinalerne, nationalitet og alder >>


Pavevalget
Kardinalerne mødes kl. 9.30 mandag den 4. marts, og det forventes at datoen for konklavets begyndelse bliver offentliggjort tirsdag den 6. marts.

Når konklavet begynder skal de 115 valgberettigede kardinaler (to har meldt fra, én på grund af skandaler, én på grund af sygdom) bo på hotellet Casa di Santa Maria, der blev nyrenoveret til konklavet i 2005, da Ratzinger blev valgt.

Kardinalerne må derefter ikke have kontakt med omverdenen. Computere og mobiltelefoner konfiskeres.
Derefter mødes kardinalerne hver dag i Det Sixtinske Kapel >>

Himmelfarten

Om eftermiddagen den 28. februar forlod Pave Benedikt 16. Vatikanet.
I helikopter fløj han til pavens sommeresidens i Castel Gandolfo ved Albano-søen 30 km syd for Roms centrum.
Her skal han bo i pavens sommerbolig nogle måneder inden han flytter ind et ny-restaureret nonnekloster inde i Vatikanet.


(Printscreen fra SkyTG24)
- Nu er jeg ikke længere pave, men en pilgrim på sidste tappe af rejsen, var essensen af hans ord til de mange fremmødte i Castel Gandolfo den 28. februar.
Da han tiltrådte som pave i april 2005 var hans ord:
- Jeg er en ydmyg arbejder i herrens vingård.

Eks-pave Benedikt XVI efterleader et hemmeligt dossier til efterfølger med en grundig undersøgelse af alle omstændighederne i forbindelse med "Vatileaks".
Historien om kammertjeneren, der lod pavens og kirkens papirer sive til journalisten Gian Luigi Nuzzi, der offentliggjorde dem i bogen "Hans Helligehed" >>, afslørede for alverden, at pave Ratzinger ikke var nogen dygtigt virksomhedsleder i Vatikanet A/S."Vatileaks" fik i efteråret Ratzinger til at bede tre bedagede kardinaler Julián Herranz (82), Jozef Tomko (88) og Salvatore De Giorgi (82), der netop på grund af deres alder ikke kan deltage i konklavet, om at kortlægge, hvad der egentligt sker i den lille pavestat.

Udover eks-pave Ratzinger er det kun de tre kardinaler og deres sekretær Luigi Martignano, der kender det præcise indhold af rapporten.

Det er dog offentligt kendt, at dusinvis af kardinaler og personale i Vatikanet har været om ikke til forhør, så i hvert fald i audiens hos kommissionen.

Der tales i Vatikanet meget om, hvad der mon står i de mange papirer, og man taler ligefrem om, at nogle kardinaler spreder rygter om indholdet for på den måde at påvirke det forestående pavevalg.

Problemer med det 6. og det 7. bud
Journalisten Concita De Gregorio skriver i avisen La Repubblica om rapporten under overskriften:
"Hór ikke, stjæl ikke, de to bud, der er blevet overtrådt i rapporten, som rystede paven".

I følge De Gregorio blev Benedikt 16. så rystet over rapportens historie om magtkampe og lobbyer - endog en homoseksuel lobby - at det var medvirkende til at han tog beslutningen om at træde tilbage.

Hun skriver også, at det er første gang ordet "homoseksuel" bliver sat på skrift i pavens papirer, og det latinske ord "influentiam" - afpresning - nævnes også i den hemmelige rapport.

Man mener en gruppe kardinaler, der var tæt på den forrige pave - Johannes Paul II - er blandt de personer, stilles i et meget dårligt lys af rapporten.
Det er kardinaler, der har arbejdet imod Benedikt XVIs åbenhed omkring specielt de pædofili-sager, som kirken har været indvolveret i.

Var Benedikt XVI moderne?
Ordene "moderne" og "fremskridtsvenlig" har ikke helt samme betydning i den katolske kirkes ordbog som i resten af verden.
Benedikt kaldes i dag af nogle for moderne, fordi han i modsætning til sine forgængere ikke i samme grad har fejet kirkens skandaler og samarbejdsvanskeligehederne i Vatikanet ind under gulvtæppet.
Historikeren Lucetta Scaraffia kalder endog Ratzingers embedsførelse for revolutionerende.


Man siger derfor, at fronterne i "valgkampen", nu står mellem "Ratzinger-fløjen", der nok er konservativ, men tilhængere af en større åbenhed omkring kirken og den daglige drift, og en fløj af kardinaler der mener, at den katolske kirke skal fortsætte en lukket linje.

Vatikanets talsmand padre Federico Lombardi har hverken ville be- eller afkræfte ryterne om rapportens indhold.

Den skotske kardinal Keith O’ Brien har meldt fra til konlavet netop på grund af sex-skandaler.
Han undskyldte søndag den 3. marts offentligt, og er måske blot den første, der på en eller anden måde falder på grund af det hemmelige dossier.

Valgplakater i Rom

Som noget helt nyt vågnede romerne i begyndelsen af marts op til valgplakater med den ghanesiske kardinal Peter Kodwo Appiah Turkson, der regnes for en af topkandidaterne som "papabile" - paveegnet.

Turkson er en "ung" kandidat til den ledige pavestol - født 11.10.1948 - kun 64 år.
Han er lige nu Vatikanets justitsminister.
Han blev udnævnt som kardinal af Johannes Paul 24.20.2003.

Pave Emeritus bliver Benedikt 16.´s titel som eks-pave.

(Printscreen fra Corriere della Sera)
Eks-paven må gå klædt i pavehvidt, men uden kappe.
Fisker-ringen - Sankt Peters ring - med segl bliver destrueret, og han udstyres med en ny biskop-ring med en rød rubin.
Ikke flere paverøde sko, de bliver i stedet brune.

syl

Retur til
den katolske kirke >>


Pavevalget -
sådan foregår
konlavet >>
op /\


Copyright © 2000 - 2013. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>