Mafia´erne

2007
Bookmark and Share

Kampen mod mafia´erne - flere angrende i 2007

Mafiaerne:
Cosa Nostra - Sicilien
Camorra - Campania
`Ndrangheta - Calabria
Sacra corona unita - Puglien

Derudover "opererer" der i dag forskellige forbryder-organisationer af udenlandsk oprindelse i Italien.

Aktive i hele Italien

Regionerne er i dag blot de forskellige forbryderorganisationers oprindelsessted.

Organisationerne opererer i hele Italien, og for eksempel afslører de angrende at stort set hele den italienske cement-industri er i kløerne på den organiserede kriminalitet.
I det hele taget er entrepenør-virksomhed en god "forretning" for mafiaerne.

En af de nye angrende

Gasparra Pulizzi, 36 år, sværgede Cosa Nostra evig troskab ved at gentage eden foran "padrino" Salvatore Lo Piccolo, med et brændende helgenbillede i hånden:
- Må jeg brænde som dette billede, hvis jeg svigter mine fæller!

Det skete den 23. juni 2006, men allerede den 5. novembert 2007 blev Pulizzi, "padrino´en" og dennes søn anholdt i en forstad til Palermo.

Få uger efter besluttede Pulizzi sig for at angre, og han har blandt andet tilstået mordet på en anden mafioso, der havde udtalt sig upassende om padrino Lo Piccolo.

Da politiet tilbød Pulizzi hustru og børn beskyttelse - et angrende familiemedlem kan betyde represalier mod familien - forsøgte Pulizzi far at køre både svigerdatter, børnebørn og politi ned med en lastbil.

Han ville på den måde vise mafiaen at han ikke accepterede, at sønnen samarbejder med politiet.
Faren er nu arresteret for drabsforsøg.

Artikel fra 2007

I 2006 var der kun 83 "afhoppere" - de såkaldte "angrende ("pentiti" på italiensk) fra de forskellige italienske mafiaer, der besluttede at samarbejde med politi og retsvæsen mod udsigten til nedsat straf eller et liv under vidne-beskyttelse.

I 2007 steg tallet til 105 forespørgelser om at blive en del af vidne-programmet, og næsten 40 % af de nye angrende kom fra den mafia - Camorra´en - der huserer i regionen Campania >>, der har Napoli >> som hovedby, hvor Camorraén for eksempel sidder tungt på "ikke-behandlingen" af Napolis og regionen Campanias store affaldsproblemer >>.

De andre angrende kom primært fra de to andre syditalienske regioner Calabria >> og Sicilien >>.

I Calabria hedder mafiaen `Ndrangheta, men forbryderorganisationen på Sicilien er verdenskendt som blot Mafia eller som Cosa Nostra - vores sag.

De 785 angrende lige nu

I 2007 var der 785 angrende i Italien.
Af dem sidder 151 i fængsel - samarbejde er ikke lig med straffrihed, men betyder nedsatte straffe for begåede forbrydelser.
310 er på fri fod, og 324 er i husarrest eller kontrollerede på anden vis.

De 230 af de nuværende 785 angrende kommer fra mafiaen på Sicilien, 268 fra camorraén, 101 fra ´ndrangheta, 85 fra sacra corona unita og 101 fra andre organiserede kriminelle bander.

En ny lov fra juli 2008 inkluderer som noget nyt også bander af udenlandske kriminelle, der fra nu af kan efterforskes, anklages, dømmes og sidde fængslet efter de skrappere regler, der gælder for mafia-kriminalitet i Italien.
Den nye lov skærper også straframmen for personer, der ikke er medlem af mafierne, men på anden vis støtter forbryder-organisationerne.

Men disse forbrydere kan alts også nyde godt af nedsat straf og hjælp af økonomisk karakter, hvis de beslutter at samarbejde med myndighederne.
En angrende skal fortælle alt det han ved i løbet af 6 måneder for at nyde godt af privilegierne, og at angre betyder ofte, at hele familien skal flytte og skifte identitet i kølvandet på farens eller ægtemandens anholdelse og beslutning om at "hoppe af" - kun 37 af de nuværende angrende er kvinder.

I 2007 betød systemet med angrende, at 2.703 slægtninge - og heraf 1.096 børn - var en del af den italienske stats beskyttelses-program.

Historiske "angrende"

Leonardo Vitale regnes for den første angrende - og man troede simpelthen ikke på det han fortalte om mafiaen: Han endte på et sindsygehospital.

Tommaso Buscettas anger i 1980´erne betød et gennembrud for mafia-bekæmpelsen.
Buscetta afslørede Cosa Nostras struktur og arbejdsmetoder for blandt andet undersøgelsesdommer Giovanni Falcone, der i 1992 blev sprunget i luften af mafiaen >>

Giovanni Brusca - med øgenavnet "Ornen" angrede i 1990´erne og blev blandt andet dømt for attentatet mod Falcone.

Også terror-organisationen De Røde Brigader >> blev i 1980´erne optrævlet ved hjælp af angrende. Det samme sker i dag med de nye Røde Brigader, der i de seneste år har myrdet blandt andet en fagforeningsmand og manden bag en af de nyeste arbejdsmarkeds-reformer.

Faldende kvalitet af "angeren"

I dag siger undersøgelsesdommerne, at det angrendes afsløringer ikke altid er "kvalitet": mafiaen i da opererer med vandtætte skodder mellem "afdelingerne" for at forhindre, at der lækkes for meget, når et medlem angrer, og mange af de angrende har i dag også kun haft en kort "karriere" indenfor organisationerne.

De angrende er dog stadig afgørende for opklaring af mafia-relateret kriminalitet, og undersøgelses-dommerne ønsker ofte at have længere tid en de nuværende seks måneder til at presse oplysninger ud af de angrende.

-syl

Retur til
Mafiaerne >>

Bog på dansk:
Mand af ære - portræt af en angrende mafioso

Journalist Morten Beiter,har skrevet bogen "Mand af ære", hvor læserne sammen med forfatteren lærer den angrende mafioso Claudio Samperi at kende.

Samperi "angrede" sin fortid som mafioso, da han fik ordre til at myrde sine søskende.
I dag lever han et ukendt sted i Italien sammen med sin far, der drømmer sig tilbage til Sicilien gennem madlavningen, og uden sin søn, der har vendt ham ryggen.Af Thomas Harders >>
anmeldelse i Politiken:

- ’Mand af ære’ er en af de mest interessante mafiaskildringer, jeg længe har læst, fordi den giver et så levende og så konkret indtryk af, hvordan en mafiosos liv former sig.
Læs hele anmeldelsen af
"Mand af ære" >>


Artikler
Anden dansk litteratur om de italienske mafia-organisationer >>

Links

Kilde:
Corriere della Sera >>
22.7.2008


Copyright © 2000 - 2015. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>