Turisme

Maj 2014

Alt om Parma-skinken >>
&
By-guide til Parma >>


I sommeren 2010 fløj det sicilianske flyselskab Windjet >> en rute fra København til Forli. to gang ugentligt.
Hold øje med Fly 2011 >>


Regionen har 4.080.479 indbyggere (2003), heraf 385.000 i hovebyen Bologna.
Halvt så stor som Danmark med 22.124 kvadrakilometer.

Regionen befinder sig umiddelbart syd for Po Floden >> hvor den flade Po-slette grænser mod Appeniner bjergene.

Regionen grænser op til Lombardia, Veneto, Piemonte, Liguria, Toscana, Marche og Mare Adriatico.

Emilia Romagna er i første division, hvad angår indkomst.
Gennemsnits-indkomsten pr. indb var i 2003 (Eurostat) 28.729 € - den var i 1997 23.466 €.

Området er kendt for fødevareproduktion - udover den kendte skinke fra Parma >> og parmesan ost også frugt som ferskner og kirsebær, samt for sin vinproduktion >>.

Bilproduktionen er ogå kendt verden over - Ferrari, Lamborghini og Pagina bl.a. >>

Regionen er også hjemsted moderne industri, kendeteg af et hav små- og mellemstore virksomheder.

I Sassuolo-dalen produceres for eksempel 40 procent af verdens keramiske fliser - tal fra 1998, dag har kineserne vist overhalet - af flere hundreder fabrikker i alle størrelser.
Besøg for eksempel flisefabrikken "Iris"
og se om du kan genkende fliserne i dit badeværelse.





Riccione - den eksklusive del af Adriaterhavskysten >>

I Emilia Romagna er man berømte for at nyde livet.

Så meget, at Pave Johannes Paul II >> flere gange revsede regionen for dens vellevned og vellystighed!


Gæstfrihed og service er nøgleordene langs Adriaterhavskysten >>, der hvert år tager imod millioner af turister i striben af badebyer.



Den nordlige del af kysten er en del af Po-flodens >> Delta, og byder på fantastiske naturloplevelser.

Emilia Romagna er også den perlende Lambrusco-vin >>, den røde Sangiovese >>, og Bologna >> er hjemsted for Motardellapølsen >>, som man hånligt-kærligt kaldte den tidligere formand for Europa Kommissionen Romano Prodi, der kommer fra Bologna.

Film fra Emilia-Romagna:
"Amarcord" af Fellini >>
"1900" af Bertolucci >>

Modena >> er berømt for Ferrari >> bilerne og Balsamico Eddikke >>, der kan bruges til alt fra pasta til jordbær.

Piacenza er kendt for én bestemt slags pålæg - nemlig specialiteten Culatello >>, mens Parmaskinken >> og Parmasanosten "Parmiggiano Reggiano >> overalt i regionen klinger i bøndernes pengekasse.

Faktisk siges det, at skinker og oste også opbevares i bankhvælvingerne i Parmas banker i stedet for penge som garanti for lån.


At spise og drikke sig igennem Emilia Romagna er en sand fornøjelse.

I Ravenna findes imponerende mosaikker fra dengang byen var centrum for den byzantinske kultur, mens Faenza >> er kendt for det keramiske majolica-produkt, byen har navngivet - Fajance-keramikken.

De tre italienske luksusbiler - Ferrari, Lamborghini og Maserati >> - produceres også i livsnydernes region:

Racerbanen ved Imola var indtil 2006 hvert år i maj fyldt op med Formel 1-fants til San Marino Grand Prix'et >>.

Den lille selvstændige og - toldfrie - republik San Marino
>> syd for Emilia Romagna gav i mange år navn til løbet, fordi det italienske Grand Prix er løbet på Monzabanen >> i september.

 


Culatello >>

 

Værd at vide om Parma >>
Hertugbyen Parma ligger som de andre provinsbyer i altid i toppen af undersøgelser af livs-kvaliteten i Italien.

Det er en utrolig ren og velorganiseret by, hvis paladser, det er en fornøjelse at spadsere rundt mellem.

Den frugtbare Po-slette
har lagt grunden til byens rigdom. Det er ganske vist, at under bankhvælvingerne i Parma opbevares der ikke guld og obligationer, men derimod millioner af Parma-skinker og Parmiggiano Reggiano parmesan-oste, som landmændene på den måde stiller som garanti for lån og kassekreditter.

Læs her om parmesan-osten >>, der skal have lagret i 12 måneder for at kunne sælges som frisk, i 18 måneder som lagret og i op til 24 måneder som ekstra-lagret.

Og så skal den på ydersiden udover Konsortiets brændemærke have navnet Parmiggiano Reggiano skrevet med prikker på langs hele vejen rundt. Besøg Fanticini familiens mejeri i udkanten af byen Emilia.

Som osten er Parma-skinken kun ægte, hvis den har brændemærket med den femtakkede krone efter hertugerne af Parma.

Også andre kulinariske specialiteter er med til at gøre Parma til en rigtig delikatesse.

Deriblandt Culatello'en >> , der som Parma skinken fremstilles af den centrale del af grisens lår, der her bliver skåret fri af knoglen, befriet for fedtet og formet til en stor pære.

Derefter bliver Culatello'en saltet og bliver aromatiseret medfra vin, peber og hvidløg og pakket ind i griseblære eller tarm og bundet op med snor.

Den lagres i ventilerede lokaler på Po-sletten mellem 10 og 12 måneder.


Man spiser Culatello for eksempel som forret skåret i tynde skiver eller som aperitif med parmesan ost i stykker ledsaget af et glas hvid Malvasia vin eller den let perlende røde Lambrusco vin >> fra zonen.

Området er også kendt for sine kurbade, hvoraf mange i dag er lavet om til moderne "beauty farme", hvor fortravlede by-mennesker kan lade op, stramme op og i det hele taget lade sig forkæle.

Det gælder blandt andet "Terme di Monticelli"

og
kurbadene i Salsomaggiore

Mere om kurbade, og hvad de gør godt for >>

- syl

Retur til
Turist <<


Lufthavnen i Bologna >>
Forlí Lufthavn >>

Emilia-Romagna artikler

Smag på Emilia-Romagna >>
Madmuseer
: Ost, skinke, salami >>
Food & Motor Valley >>
Biologisk Parmesan ved Modena >>
Maserati-biler i stalden >>

Bologna - klog, fed og rød! >>
Rimini on & off season >>
Badebyerne >>

Hos operasangeren Bergonzi >>
Outlet-center: Fidenza ved Parma >>
Fontanellato -San Vitale og marked>>
Kunstneren Parmigianino >>
Vecchia Romagna - 3 kantet brandy >
Lambrusco - også en fyldig vin >>
San Marino - moms-fri republik >>

Torrechiara - eventyr ved Parma >>
"Glat" dans i Romagna >>
Balsam Eddike fra Modena >>
Parma - musik, skinker m.m.m. >>
Hekse og spøgelser ved Piacenza >>
Vingården Ca' Rossa >>
Giuseppe Verdi >>
Po floden >>
Forlystelsesparker >>
Lovlig graffiti i Dozza >>

Links
Ferraras hjemmeside >>
Regionens fine hjemmeside >>
Appeniner-bjergene >>
Slotte ved Parma & Piacenza >>
Byfester - Middelalderfester
i Emilia-Romagna >>

 

op /\


Copyright © 2001-2014. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano