Politik

Februar 2008

Bookmark and Share

Ytringsfriheden i fare

Af Karen J. Klint, MF (S) Christiansborg, 26.06.2003


Forfatteren Stefano Benni i
Weekend Avisen 2002 :

Fascisme er "det at regere et land, som om man har fået 90 pct af stemmerne, selv om man kun har 50 pct."


Mere om Stefano Benni
Bøger på dansk >>


Anmeldelse af "Terra" >>
-en god bog "at begynde" bekendtskabet med Benni
Artikel fra oktober 2003


Det gjorde ondt at læse om VAFs problemer forleden, for vi har da brug for en aktiv og stærk lokal presse.
Men beskrivelsen fik mig også til at sætte jeres situation ind i en lidt større sammenhæng.
For der foregår en medieudvikling, som jeg ikke er tryg ved.

"Tag den mands navn," lød ordren til en betjent fra Italiens korruptionsanklagede ministerpræsident Silvio Berlusconi for nylig midt i Venedig.
"Den mand" var en menig italiener, som havde tilladt sig at råbe ukvemsord efter den mand, der i fuldt alvor anser sig selv for at være Guds gave til verden i kraft af hans milliardstærke forretningsimperium.

Det er selvfølgelig mindre betænkeligt at råbe "nar" efter en statsminister end at smide med maling eller æg efter ham.

Men Berlusconis reaktion er helt typisk for et menneske, der vil have kontrol over det hele - også så mange af de italienske medier som muligt.

I forvejen ejer Berlusconis firma Fininvest en stribe private aviser, tidsskrifter samt radio- og tv-stationer, men også det italienske svar på Danmarks Radio, RAI, mærker et voksende pres fra den snigende selvcensur.

Hvad har det så med Danmark at gøre?
Forskellen er heldigvis endnu til at tage og føle på.
Men tendensen er der til, at magthaverne og kun magthavernes meninger kan komme til orde.
Der eksisterer allerede på tværs af grænserne en stærk koncentration af ejerforholdene til medierne, og intet tyder på, at denne koncentration vil klinge af.

Det kan kun medføre et stærkt og massivt borgerligt meningsmonopol, for mediekapitalen ved godt, hvem der er dens sande, liberale venner.
Ved auktionen over de to ny landsdækkende (nå ja, sådan da) radiokanaler havde de fleste udbydere udenlandsk baggrund som fx Sky Radio, der ejes af den australskfødte og ekstremt konservative Rupert Murdochs.
Murdoch har bl.a. overtaget de engelske aviser som The Sun og The Times plus stribevis af andre medieforetagender verden over.

Men den unge danske - og givet meget dygtige - Sky-direktør Kasper Krüger har også energi til at være aktiv Venstre-mand.
Han er nemlig 1. suppleant til Folketinget i Brønshøjkredsen, Østre Storkreds. Så endnu en gang går et medie til de borgerlige.

Der er altså en aktuel trussel mod ytringsfriheden.
Når der indtil nu i hvert fald i Europa har været en bred, alsidig nyhedsdækning skyldes det, at en række offentligt betalte tv- og radio-selskaber har haft pligt til at yde uafhængig public service, uanset hvilken farve en tilfældig regering måtte have.

Det er denne tradition, der er i fare i Danmark, men censuren og ensretningen markedsføres som "valgfrihed", "alsidighed" og "pluralisme".
For at brække et hul i muren har repræsentanter for navnlig Venstre og Dansk Folkeparti ført en målrettet kampagne mod dele af DRs ny-hedsdækning.

Folk med en hukommelse, der går længere tilbage end sidste jul, kan tydeligt genkende den ny aggressive stil som gentagelser af mediehetzen mod de "røde lejesvende" i 1960´erne og 70´erne.

Igen skyder man med skarpt på navngivne medarbejdere, igen opretter man censurkomiteer á la de hedengangne "Aktive Lyttere og Seere".

Men nu er det for alvor farligt,
fordi der er et politisk flertal til stede for at genindføre den politiske indblanding.
Der er flere personlige motiver om ambitioner bag kampagnen.
Én vil gerne vælges til Europa-Parlamentet, en anden vil gerne vælges til Folketinget, og sådan er der så meget.
Men når alt kommer til alt, så handler det om at bremse synspunkter, man ikke kan lide - i stedet for at diskutere dem.

Det var præcis det, Foghs korstog mod "overflødige" råd og nævn havde til hensigt.
Det er også det, der styrede VK-regeringens amokbesparelser på Miljøministeriet.
Nu har vi så også lokalt set, at medierne i Vejle skranter. Vejleonline må om kort tid dreje nøglen om, hvad der bliver et stor savn for alle brugere.
Men så kunne man satse på andre strategier nu, hvor VAF har fået en ansigtsløftning rent grafisk og blevet en meget indbydende avis.

Selvfølgelig findes der nogle markedsanalyser af, hvad folk vil have, men mennesker vil altså have noget spændende og overraskende, set fra anderledes vinkler.

Man kan godt lave en såkaldt omnibusavis på et borgerligt og demokratisk grundlag, som vil dialog og debat for alle.

Betingelsen er, at man fastholder grundlaget for en åben, bred nyhedsdækning og kombinerer den med udfordrende og engagerende journalistik, som kan appellere til den nysgerrige medie-forbruger.

Hvad vi ikke har mere brug for er slatne afskrifter af regeringens spindoktorprodukter.
Hvad vi ikke vil høre tale om er, at hele Mediedanmark i realiteten bliver redigeret og skåret til af VK-regeringens 29 spindoktorer (15 flere end Nyrup-regeringens).
Fra den kant ved vi godt, hvad der kommer.

For de taler om ytringsfrihed - men mener censur.
De taler om pluralisme - men mener kommercialisme.
De taler om frit valg - men mener kontrol.
De taler om alsidighed - men mener ensidighed.


Jeg ønsker VAF held og lykke med at fastholde både den lokale vinkel, men også den neutralt kritiske og oplysende vinkel. For det er den sidste, der skal få læserne til at købe VAF.

Så selv om krisen åbenbart kradser, så hold fast i, at I ikke bliver som andre borgerlige medier, men en avis for os alle i jeres opland. Vi der stikker næsen frem, må I gerne kigge kritisk over skulde-ren og have gode råd med på vejen.
Men I har også pligt til at afdække os, hvis vi pynter på sandheden. Forbliv en levende avis, hvor vi alle glæder os til at læse jeres leder og de lokale nyheder rundt om i regionen.

- Af Karen J. Klint, MF (S)


Retur til Politik <<Artikler

Retssag:
Kald mig ikke for
Berlusconi >>


Mere hår på issen i
Berlusconis eget
nyhedsmagasin >>


Troværdigheden i kampen mod ulovlighed ødelagt efter to år med Berlusconi -
artikel af Leoluca Orlando >>

Copyright © 2000-2008. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano