Politik

Marts 2009
Bookmark and Share

Walter Veltroni har givet op! Oppositionspartiet PD er uden leder

21.2.: Dario Franceschini valgt som leder af PD intil efterårets partikongres >>

Med valgsloganet
"Si puó" - "Man kan"
skjulte Veltroni under valgkampen i foråret 2008 ikke, at han gerne ville opfattes som en italiensk "Obama".Walter Veltroni blev med 75% af stemmerne valgt som partileder ved PDs primærvalg den 14. oktober 2007.

Walter Veltroni - 53 år - tidligere borgmester i Rom fra 2001 til 2008.

Forfatter, journalist (speciale: filmanmeldelser) og politisk aktiv siden han fik sit medlemskort til Kommunistpartiets ungdomsafdeling som 15 årig.

Veltronis lederskab blev set som begyndelsen på en ny æra i italiensk politik.
Hans lederstil var anderledes åben end man i Italien var vant til, man kunne endog sig "du" til ham og han blev også regnet for en ung partileder.

Berlusconis arvefjende
- den tidligere undersøgelsesdommer Antonio Di Pietro - mener han og hans parti IDV-Værdiernes Italien er den eneste rigtige opposition i Italien i dag.


Korruptions-skandalen
Rene Hænder (1992) >>

Artikel fra 18. februar 2009

Tirsdag den 17. februar trådte den 53-årige partileder tilbage, da valgresultatet for regionalvalget på Sardinen blev kendt.


Partito Democraticos (PD) kandidat – den afgående regionale præsident Tiscali-grundlæggeren Renato Soru – opnåede kun knap 43% af stemmerne mod Berlusconi-fløjens kandidat Ugo Cappellaci 52% af stemmerne.


Veltroni indrømmede på et pressemøde onsdag, at oppositionspartiet PD – Partito Democratico – ikke har været i stand at være den samlende faktor på den italienske centrum-venstrefløj.
- PD skal ikke være en lim, der holder forskellige ting sammen, sagde Veltroni på pressemødet.


Berlusconi-politikeren Fabrizio Cicchitto forudser at PD-partiet
de næste tre måneder bliver et nyt "Beirut" af magtkampe...


Senest har Eluana-sagen >> været med til at slide på enigheden i PD.
En stor gruppe katolske PD-parlamenstmedlemmer – de såkaldte ”Teo-Dem” - er imod enhver form for dødshjælp, men andre kræfter i partiet befinder sig på de modsatte fløj.

PD – der er så nyt et parti >>, at medlemskortene endnu ikke er sendt ud – har forsøgt at skabe et troværdigt centrum-venstre alternativ til Berlusconis PDL-koalition (Popolo della Libertá), men dette eksperiment er Veltroni nu selv med til at give dødsstødet.

Navneforandringer har ikke skabt partikultur

PD er det seneste navn for centrum-venstrefløjens utallige forsøg på at finde sine egne ben siden det italienske kommunistparti i 1991 skiftede navn til PDS (1991-1998), der siden blev til DS (1998-2007) og så senest til PD (2007).

Men nok så mange navneforandringer og nye programerklæringerhar ikke kunnet skjule, at der er meget stor afstand både religiøst og politisk mellem midtersøgende erklærede katolikker som f.eks. toppolitikeren Rosy Bindi, der endog er erklæret jomfru, og den gamle garde fra det store kommunistiske parti – PC Partito Comunista, hvor Veltroni, D´Alema og mange andre nuværende PD-politkere har trådt deres politiske barnesko.

Konsekvensen af Veltronis afgang kan måske i sidste ende betyde en splittelse af partiet, der opnåede 33,4% af de italienske stemmer ved valget i 2008.

Hård magtkamp på vej

Sandsynlig kommer der nu til at udspille sig en overordentlig hård kamp internt i PD om, hvem der skal være den nye leder af partiet.

Der er i dag kræfter i partiet, der kigger til langt til venstre, for at få de små yderpartier som ”ærke-kommunisterne” og miljøpartiet - der i dag ikke er i parlamentet - med på PD-vognen.

Men der er med de katolske ”Teo-Dem” mindst lige så stærke kræfter, der trækker mod midten for en alliance med det kristne midterparti UDC.

Foreløbig overtager vice-formand Franceshini sandsynligvis tøjlerne på et møde nu på lørdag i partiets nationale råd.
Andre kræfter arbejder for, at ekstraordinær partikongres skal vælge den nye leder inden valget til EU-Parlamentet.

Kniv i ryggen fra eks-partileder?

D´Alema – der er tidligere partileder - er næppe selv kandidat til posten, men hans fraktion har stor betydning i gruppen.

D´Alema-fløjen har aldrig 100% accepteret Veltronis lederskab, og internt i partiet tales der ligefrem om at D´Alema har været med til at stikke en kniv i ryggen på Veltroni.

Andre taler om at Renato Soru trods valgnederlaget forleden på Sardinien kan være den mand, der kan udfordre Berlusconi totale flertal i det italienske parlament.
”En succesrig forretningsmand er måske den eneste der kan sætte en anden succesrig forretningsmand på plads”, siger anonyme kilder i partier.

Andre derimod mener, at Soru med valgnederlaget har spildt sin chance for at bliver partiets nye mand.

Regeringsleder Berlusconi kalder PD-lederens afgang for ”en implossion af partiet” og siger, at ”Veltroni har smidt sig selv ud”.

Sammen med det lille katolske midterparti UDC befinder Berlusconis arvefjende – den tidligere undersøgelsesdommer og nu leder af partiet IDV – Antonio De Pietro sig i dag på midten af italiensk politik.

Med partiet ”Værdiernes Italien” har Di Pietro meddelt den italienske presse, at han nu er den eneste rigtige opposition i Italien i dag.

-syl

Retur til
Politik <<


Link


Partito Democratico >>Veltroni onsdag
den 18.2.2009


"Jeg drømte om et nyt parti. Det er ikke lykkes".

PD "er min livsdrøm.
Jeg troede man kunne have en ambition om - ikke at forandre en regering - men om at forandre Italien".

I PD - på hele centrum -venstrefløjen "er der brug for mere solidaritet, der er brug for mere deltagelse i et fælles projekt".

Om sin tilbagetræden:
"et smertefuldt valg, men det rette for at beskytte PD-projektet.
Jeg træder tilbage med et lyst sind, uden at smække med døren".

"Gør ikke det samme ved min efterfølger som er er belvet gjort mod mig".

"Der har været for meget iskold luft omkring mig".
Copyright © 2000 - 2009. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano >>