Politik - Valg 2006

4. april 2006


Prodi:
"Berlusconi klamrer sig til sine tal, som en fulderik
klamrer sig til en lygtepæl."

Berlusconi:
"Prodi er en nyttig idiot lånt ud til venstrefløjen"


Prodi, tv-værten Bruno Vespa og Berlusconi inden tv-duellen


Hverken Prodis eller Berlusconis koalition er i tvivl om hvilken kandidat, der vandt den anden og afluttende duel mellem de to kanidataer som ministerpræsiden:
Deres kandidat.

Den afsluttende tv-duel fulgte samme stramme regler som den første med tidsure, der viste, hvornår kandidaterne overskred de tildelte halvandet minut til svar og det ene minut til gensvar.

Prodi havde tydeligt valgt en strategi, hvor han både viste sig mere smilende, kiggede direkte på tv-seerne og ikke mindst anstrengte sig for ikke at lade sig provokere.Den ene af de to udvalgte journalister, der også havde tidsgrænse - 30 sekunder - på længden af deres spørgsmål, gav kandidaterne lejlighed til at undskylde den grove tone, der har kendetegnet valgkampen i Italien.

Prodi greb den lejlighed til at sige, at han nok var gået over stregen, da han beskyldte sin modpart for at drive "kriminel politik".

Berlusconi derimod havde intet at undskylde.
Tværtimod var hans strategi som ved den første debat, at angreb er det bedste forsvar.
Derudover blev hvert af Berlusconis indlæg altid krydret med tal om, hvad Berlusconis regering har udrettet de seneste fem år.

Kommunist-truslen
Berlusconis benyttede også enhver lejlighed til at minde om, at hvis Prodi vinder, så skal han regere sammen med to kommunistpartier.

Trods USSR´s og murens fald for 17 år siden er Berlusconis strategi uændret at spille på kommunistforskrækkelsen, som har dybe rødder i Italien.
Magtbalancen fra 1948 til 1992 bestod netop i at det store Kristlige Demokratiske parti stod som garant imod det kommunistparti, der i dag hedder Demokratiske Venstre, og er oppisitionens største parti.

Det virker underligt, at kommunistforskækkelsen stadig skulle virker, men som den marketing og reklamemand Berlusconi er, er det sandsynligt, at han har lavet undersøgelser der viser, at den trussel stadig fungerer.


Fulderik og nyttig idiot

De mange tal udløste aftenens første episode, da Prodi sagde, at Berlusconi klamrer sig til sine tal som en fulderik, der klamrer sig til en lygtepæl - ikke for at blive oplyst, men for at støtte sig.

Den bemærkning fik Berlusconi til at fare op som en trold i en æske. Han afbrød Prodi - hvad der er forbudt under tv-debatterne - og bad tv-værten brøde ind.
Berlusconi opnåede dog kun at blive bedt om ikke at afbryde.

Da det blev hans tur til at svare benyttede han lejligheden til at kalde Prodi for en nyttig idiot, der var lånt ud til venstrefløjen, fordi ingen af venstrefløjens ledere var præsentable for vælgerne.

Berlusconi fik også bemærket, at venstrefløjens program er så vagt formuleret, at de eneste tal i det neæsten 300 sider lange program er sidetallene.

Om duellen har overbevist nogle af de mellem 15 og 26 % af vælgerne, der for tre uger siden sagde, de endnu ikke har belsuttet, hvor de vil sætte deres kryds, er tvivlsomt.

Kvinder og lykke

Mange af de ubeslutsomme er kvinder, og specielt Prodi huskede at appellere til dem.
Prodi fulgte endda sin egen hustrus og Berlusconis hustrus råd om at tale om "lykke" i stedet for tal.
Og Prodi fik også lige bemærket, at Berlusconi åbenbart ikke lytter til sin kones råd.

Berlusconis vinkel til kvinde-emnet - Italien ligger langt bag det europæiske gennemsnit for kvindelige politikkere og kvindelige erhversvledere - var at love, at hvis han blev genvalgt, så ville der for første gang komme en kvindelig vice-ministerpræsident i Italien.

- Og så nåede Berlusconi også lige at love at fjerne ejendomsskatten - der i forvejen efter dansk standard er meget lav - inden programmet efter 90 minutter var færdigt.

Italienerne vælger det nye parlament søndag den 9. og mandag den 10. april

-syl


Copyright © 2006-2007. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano