Kongefamilien

Februar 2008Avanti Savoia!
Fremad Savoia!
var de italienske soldaters kampråb i Første Verdenskrig.
Kongehuset nød stor popularitet efter samlingen af Italien, men samarbejdet med fascist-styret og Mussolini nedbrød sympatien for familienSavoia'ernes våbenskjoldSavoia'ernes eksil begyndte

den 2. juni 1946.

Et lille flertal af italienerne stemte for, at landet fremover skulle være en republik.
(Og nogle mener stadig, at afstemningen burde hav været erklæret udgyldig!)

Uheldige bemærkninger fra Vittorio Emanuele Savoia


25.10.1996
Vittorio Emanuele udtaler i schweitzisk tv, at monarkiet er republikken overlegen.

1.5.1997
Til den Italiens TG2 tv-avis bekræfter han, at han ikke vil undskylde de "ikke så forfærdentlige" forfølgelser af jøderne i Italien efter 1938.

12.12.1997
Vittorio Emanuele erklærer til det italienske nyhedsbureau ANSA, at han ikke vil erklære troskab overfor den italienske republik

I maj 2003 fik de mandlige efterkommer i
den italienske kongefamilie efter 57 år lov
til igen at komme tilbage til ItalienJuli 2002

Den 15. juli blev det offentliggjort i det italienske Statstidende (Gazzetta Ufficiale) at de to kamre i det italienske parlament nu definitivt har stemt for den forfatningsændring, der vil tillade mandlige medlemmer af den eksilerede kongefamilie legalt at rejse ind i Italien for første gang siden juni 1946.Har været i Italien

Det er almindeligt kendt, at både den sidste italienske konges søn, Vittorio Emanuele og hans søn, Emanuele Filiberto, flere gange illegalt har krydset grænserne til Italien, men gør ingen indsigelse fra nu og til den 15. oktober, er den legale vej klar.

5 regioner eller 500.000 underskrifter


I følge den italienske grundlov kan de mandlige Savoia`ers ret til at komme retur til fædrelandet (for Vittorio Emanuele, for Filiberto Emanuele er født i eksil) nu kun forhindres, hvis fem af 20 italienske regioner kommer med en protest, eller hvis en halv milllion underskrifter kræver en folkeafstemning om ændringen af grundloven.

Jubel, men mest ligegyldighed

Fra sin ø nord for Sardinien med udsigt til Italien fulgte Vittorio Emanuele den sidste afstemning i parlamentet, og han glæder sig nu til at komme tilbage til Italien.

Bortset fra enkelte nostalgikkere er de fleste italienere indtil videre temmeligt uinteresserede i prinsernes indtog i Italien.

Ikke engang monarkisterne er specielt begejstrede for Maj-kongens søn, der har det med at træde i spinaten (Læs om den besværlige kongefamilie her >>).

Foreløbig har ingen regioner gjort indsigelse mod parlamentets afstemninger, ligesom man heller ikke finder med underskriftsindsamling mod kongefamiliens tilbagekomst på gadehjørnerne.

Annonceret medie-begivenhed

Alligevel er der ingen tvivl om, at det bliver en rigtig uudholdelig italiensk medie-begivenhed, hvis Vittorio og Emanuele kommer til Italien den 15. oktober.

Savoia`ernes historie, skandalerne fra eksilet, og den unge prins Emanueles regelmæssige udskiftning af smukke kærester sælger stadig tusindvis af ugeblade og skaffer seere til tv-kanalernes utallige gossip-programmer.

Udover det, er der trods alt også en del ældre eller indflydelsesrige italienerne, der gerne vil bruge Savoia`erne politisk.

Savoia`erne selv lader forstå, at de har til hensigt at komme af søvejen og ladet sig hylde af det folk, der stemte dem i eksil for 56 år siden.

-syl

Copyright © 2000-2008. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano