Politik
Franco Marini
6. februar 2008

Bookmark and Share

6.2.2008
Italienerne skal til valg den 13. og 14. april

Baggrund:

25. januar 2008:
Prodi tabte tillidsafstemning i Senatet ...udsigt til valg eller overgangsregering >>


22. januar 2008:
Eks-justitsminister, intern ballede og ny valglov truer Prodi >>
Den nuværende valglov giver små partier mulighed for at bliver valgt ved at de indgår i "koalitioner"-

Gruperingerne er dog ikke bindende, og det betyder, at partier som UDEUR, der med den tidligere justitsminister Mastella i spidsen udløste den nuværende politiske krise, med blot 1,4% af stemmerne kan få afgørende indflydelse på det politiske liv i Italien.

Den nuværende lov giver endvidere en flertalpræmie til den vindende koalition.
Det betød, at Prodis koalition efter valget i 2006 kunne sidde på et solidt flertalt i Deputeretkammeret, og samtidig kun have to-tre stemmers flertal i Senatet.

Artikel fra 4. februar 2008

Senatets leder Franco Marini har
opgivet at lave en overgangsregering


Senatet leder Franco Marini opgav mandag aften at danne en overgansregeringer, der skulle have haft til opgave at lave en ny italinsk valglov.Marini fortæller, at der blandt partierne har været bred enighed om, at det er nødvendigt at ændre den nuværende valglov, men at det ikke har været muligt for ham at samle et flertal af de italienske partier om nogle af de konkrete forslag til ændringer af valgloven.

I morgen tirdag er der ministermøde, der rammende nok skal tage stilling til datoen for en folkeafstemning om ny valglov.
Over 500.000 underskrifter er i de seneste måneder samlet ind for at få ændret den nuværende valglov, og ministerrådet skal i morgen sætte dato på folkeafstemningen, selv om et nyvalg automatisk betyder, at folkeafstemningen udsættes et år.

Hele centrum-højrefløjen har under deres møder med først med præsident Napolitano og siden med Franco Marini gentaget kravet om nyvalg.

Et flertal i befolkningen, samt de største fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer ønskede at undgå et nyvalg, men uden støtte fra centrumhøjrefløjen kunne det ønske ikke opfyldes.

Samtidig giver de aktuelle meningsmålinger flertal til centrum-højrefløjen med Berlusconis Forza Italia parti, National Alliancen og Lega Nord.

Et nyvalg vil være det næsthurtigste nyvalg i nyere italiensk historie.
I 1993 gik der 633 dage mellem de to parlamentsvalg. I 2008 vil der være gået 648 dage.

Udskrives der valg den 5. februar kan det tidligst fastsættes til den 23. marts - der dog er Påskedag.
Seneste og mest sandsynlige valgdato er 13. og 14. april.

-syl

Copyright © 2008. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano