Politik

Februar 2008

Bookmark and Share

Tillidsafstemningerne i Senat og Deuperetkammeret

Argumentation under bæltestædet?

Mens italienernes købekraft er faldet støt, siden Berlusconi for anden gang blev regeringsleder i 2001, så er ministerpræsidentens egen formue i samme periode vokset med 30%...

...Og Berlusconi-regerings målrettede lovgivning har holdt Berlusconi fri for at blive afbrudt med forstyrrende retssager om bagateller som korruption og den slags...


KRONOLOGIDen 3. og 4. april tabte
Berlusconi-koalitionen 12 ud af 14 regioner ved de italienske regionalvalg. (Italien har i alt 20 regioner)

Fredag den 16.
april var regeringskrisen en realitet, da kristdemokraterne i UDC trak deres ministre ud af regeringen.

Mandag den 18. april
forventedes Berlusconi at træde tilbage.
Det havde han fortalt sine allierede, men han snød alle.

Regeringens fald blev dog en realitet onsdag den 20. april

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tirsdag 19. april
Gør os alle til grin

- Med sin opførsel gør Ministerpræsidenten på én og samme tid både sit flertal, landets institutioner og hele landet til grin, lyder kommentareren fra Piero Fassini, der er partisekretær for opposionspartiet Demokratisk Venstre (DS).
- Italien er et stort land, som ikke fortjener at blive ledet med denne foragt for de demokratiske regler og overfor borgerne, fortsatte Fassini, da resultatet af Berlusconis møde med præsident Ciampi blev kendt mandag aften: Stik mod alle forventninger trådte Berlusconi ikke tilbage i denne runde..


Torsdag den 28.4. 2005

Torsdag eftermiddag blev Berlusconis regering også godkendt i Senatet med 170 ja-stemmer og 117 nej-stemmer.

Berlusconi understregede i sin tale, at han ønsker at afslutte sit politiske eventyr med at efterlade et parlament bestående at to store blokke - én han kalder moderat, og så venstrefløjen.

Berlusconi fortsætter altså - trods skepsis fra specielt kristdemokraterne i UDC og løsrivelsespartiet Lega Nord - med at promovere tanken om ét parti på centrum-venstrefløjen, og åbner samtidig for, at han ikke nødvendigvis er dette partis leder til valget i 2006.

Onsdag 27.4.2005

Efter en meget skarp debat mellem oppostionen og regeringspartierne stemte deputeretkammeret sent onsdag eftermiddag om Berlusconis nye regering.

Resultatet blev 334 stemmer for Berlusconi, 240 imod og 2 blanke.


I dag stemmer det andet kammer i parlamentet >> - Senatet - om den nye regering.
Berlusconi understregede igen i går, at han ønsker at samle regeringspartierne i ét stor centrum-venstre parti inden næste parlamentsvalg i maj 2006.

- Ikke nødvendigvis med mig som leder, jeg nærmer mig jo efterhånden pensionsalderen, lød det fra den 67-årige Berlusconi.

Tirsdag 26.4.2005

I en 17 minutter lang tale til parlamentet tirsdag eftermiddag fremlagde Silvio Berlusconi det program, der skal lede hans regering nummer tre - nummer to i den nuværende valgperiode - frem til det ordinære parlamentsvalg i maj 2006.

Oppositionen lyttede - udover et enkelt "buh" - uden reaktioner til talen,
mens centrum-højre politikkerne syv gange afbrød talen med klapsalver - dog uden at partiet UDC´s medlemmer - der udløste regeringskrisen for knap 14 dage siden - deltog i jublen.

Oppositonens "buh" kom, da Berlusconi talen hævdede, at Italiens prestige i udlandet var steget under hans fire år som regeringleder.

- Slemt, slemt, slemt, var kommunisten Dilibertos lakoniske kommentar til talen, hvad der ikke kan overraske nogen.
Resten af oppositionen efterlyste konkret indhold, for Berlusconi lovede igen nye skattelettelser både for familierne og erhvervslivet, men sagde ikke et ord om, hvor pengene til det skulle komme fra.
- Berlusconi lever på en anden planet, lød en anden kommentar fra oppositionen, da Berlusconi endnu en gang havde gentaget, at Italiens budgetunderskud ikke i 2005 kommer til at overstige det EU-bestemte loft på 3% - noget EUs revisorer fra EUROSTAT ikke er enige i, og derfor har meddelt deres granskning af de italienske regnskaber til september.
Berlusconi og hans regering derimod fortsætter med at bruge deres egne regnskabs-metoder, der ikke uventet viser flottere tal end dem, EU regner sig frem til.

Oppositionens leder Romani Prodi
kommenterede fra sit kontor i Bologna ironisk talen, der også lovede ekstra støtte til økonomien i Syditalien:
- Det var en gentagelse af alle de forslag, vi har hørt de seneste fire år, konstaterede han, og spurgte retorisk, hvordan man kan tro, at alle de forslag, der ikke er blevet gennemført i løbet af de seneste fire år, skulle kunne realiseres på de kun 13 måneder, den nye regering maksimalt har til rådighed.

Vil sælge landets strande

Den omstridte tidligere økonomi-minister - den lynende intelligente og lige så lynende arrogante - Giulio Tremonti, der nu er udnævnt til vicepræmierminister, er dog kommet med sit forslag til, hvor pengene til at opfylde Berlusconis løfter skal komme fra:
Tremonti foreslår ganske simpelt at sælge de italienske strande - og der er jo hele 7.000 km at tag tage af.....
Dette kontroversielle forslag er det eneste, den nye regering, der i dag og i morgen skal igennem tillidsafstemninger i parlamentets to kamre >>, indtil videre er kommet med.

Rekordstor regering

Den nye regering har allerede slået én rekord - det er den største i Italiens historie.
De 23 ministre - udover regeringslederen - er blevet udstyret med 9 vice-ministre (en titel, Berlusconi indførte i 2001) og hele 69 "under-sektretærer".
I alt 72 "mappe-bærere" - til ministerløn.
Men i koalitionen er alle glade for de ekstra poster - endda også kristdemokraterne i UDC, der ikke klappede for talen.
Deres leder Follini vil ikke deltage i regeringen. Til gengæld har partiet beholdt sine ministre og udvidet staben at "mappe-bærere".
Fra deres rækker kommer Italiens nye kulturminister - den vragede EU-kommisær Rocco Buttiglione.

Vil lave ét stor centrum-højre parti

Den største nyhed i Berlusconis tale var sandsynligvis bekræftelsen af, at han ønsker at samle partierne i kosalitionen i ét enkelt parti på den italienske centrumhøjre-fløj.
Et forslag, der ikke skaber udelt begejstring i alle partier, men som ingen har lyst eller mod til at afvise totalt.
Stiller kristdemokraterne i UDC for eksempel ikke op enten på samme liste eller i samme parti som Berlusconi, får vil de sandsynligvis problemer med at komme over spærregrænsen alene.
Lega Nord vil sikkert også få sit hyr med at opgive deres grønne partifarve til fordel for Forza Italias lysblå gevandter.
Lega Nords hårde kerne af vælgere mener ikke, deltagelsen i regeringen fra 2001 har givet mere regionalt og lokalt selvstyre, som det blev lovet i 2001.
Og det bliver vanskeligt at placere disse folk i samme parti som eks-fascisterne i National-Alliancen, der genetisk går ind for centralisering af magten i Rom.

Overlever "Berlusconi III" afstemingerne i parlamentet i dag og i morgen, der der således nok at tage fat på, og enkelte kommentatorer mener endda, gnidningerne blandt partierne i hans alliance er så store, at et valg til efteråret ikke kan udelukkes...


Lørdag 23.4.2005:

Berlusconi afslørede sin nye ministerliste lørdag den 23. april

De nye ministre aflagdes ent lørdag eftermiddag ed i overværelse af den italienske præsiden>>.
Senat og Deputeretkammeret stemmer om den nye regering onsdag og torsdag den 27. og 28. april.

Det forlyder, at Berlusconi vil placere tidligere økonomiminister Giulio Tremonto på posten som vice-premierminister.
Et træk, den anden vicepremiermininster - Gianfranco Fini fra National Alliancen - ikke er begejstret for.
Det var sidste sommer blandt andre Fini, der tvang Tremonti til at træde tilbage som økonomiminister.

Et andet ministerium skal også splittes op, så der bliver en ekstra ministerpost i regeringen - og det tredje regeringsparti Lega Nord vil kun være med, hvis de beholder reform-ministeren - en post National Alliancen gerne vil have - for at stoppe de strukturreformer, Lega Nord kræver indført.

Med andre ord er der stadig ikke fodslag blandt regeringspartierne, og bortset fra løfter om at se nærmere på erhvervslivets problemer, familiernes dalende købekraft og arbejdsløshedsproblemerne i Syd-Italien, er der stadig intet nyt om, hvad det nye program for regeringen helt kontkret skal indholde.
Kristdemokraterne i UDC, der udløste regeringens fald, vil ikke med i regeringen igen, men har lovet at stemme for en ny Berlusconi-regering.


Torsdag 21. april


Klokken halv fire onsdag den 20. april holdt Berlusconi en ganske kort tale til det italienske parlament, hvor han meddelte, at hans regering træder tilbage.

Klokken halv ti i dag begynder konsultationerne, hvor 28 ledere fra det kamres politiske grupper og partier alle skal i audisens hos præsidenten.
Det forventes, at Berlusconi igen danner regering - nummer tre i hans politisk liv, der begyndte i 1994 - men som altid er intet givet på forhånd i italiensk politik.


Partierne kræver konkret regeringsprogram


Kristdemokraterne i UDC, der ved at trække deres ministre tilbage fredag den 15. april var årsag til krisen, lover stadig, de vil støtte en ny Berlusconi-regering, men kræver samtidig et nyt og konkret regeringsprogram frem til parlamentsvalget næste forår.

UDC vil ikke længere være med til at lave ny love, der er specialdesignede til Berlusconis problemer med retsvæsenet eller til hans virksomheder.


De vil også have fremskyndet finansloven til juli i stedet for december, for at komme EU´s anmeldte revisorbesøg i efteråret i forkøbet.

Og UDC understreger, at reformen af retsvæsenet skal laves om - og at de i øvrigt slet ikke kan lide den såkaldte "devolution" - den ændring af magtstrukturen med mere regional selvbestemmelse, som er det andet regeringsparti - Lega Nords - mærkesag.

Med andre ord bliver det meget svært for Berlusconi at lave et regeringsprogram,
som alle fire partier kan godkende - og rent matematisk kan Berlusconi ikke undvære hverken UDC eller Lega Nord.

Mig eller valg

Berlusconi selv ha meddelt, at enten er det ham igen, eller også er det valg i utide.

Oppositionen er ikke klar endnu

Bliver resultatet et valg, vil det komme inden sommerferien, og selv om oppositionen i disse dag højlydt kræver nyvalg, passer det ikke deres kandidat som regeringsleder - forhenværende EU-præsident Romano Prodi - specielt godt.
begynder debatten om regeringen i det italienske parlament.

- Vi har planlagt efter valg til næste år. Vi er ikke færdige med vores program
, men skal nok nå det, for vi har arbejdet på det i måneder nu, udtalte Prodi i går.
Oppositionen har også deres problemer med at finde fælles fodslag, selv om de dog er blevet enige om, at Prodi er deres spidskandidat.

Tirsdag 19. april

Berlusconi var mandag den 18. april i audiens hos den italienske præsident >> Azeglio Ciampi, for at meddele, at hans regering træder tilbage efter hele 1380 dage ---- og at han er klar til at danne en ny regering.

...Sådan skrev nyhedsbureaurerne sent mandag eftermiddag, men Berlusconi viste endnu engang, at han ikke er en mand, der følger den slagne vej.

Regeringskrisen begyndte fredag, da det kristdemokratiske koalitionsparti UDC´s fire ministre forlod regeringen, og dermed lod det demokratiske grundlag for regeringen smuldre.

I denne situation går regeringslederen til Præsidenten for enten at få udpeget en person, der skal danne en ny regering (i dette tilfælde mente alle, Berlusconi ville pege på sig selv) eller for at få udskrevet nyvalg til parlamentet.

Alle forventede, at Berlusconi mandag ville præsentere et nyt regeringsprogram, der kunne bringe en ny Berlusconi-regering hel igennem tillidsafstemningerne i Parlamentet, og som skulle holde indtil det ordinære parlamentsvalg, som skal udskrives inden juni næste år.

I stedet valgte Berlusconi at meddele præsidenten, at hans regering har til hensigt at fortsætte.
Præsidenten havde ikke andet valg end at acceptere, og at understrege, at regeringen straks skulle igennem en tillidsafstemning i parlamentet.

Berlusconis uventede træk kaldes af oppositionen for en farse, mens regeringspartiet National Alliancen også stod tilbage med munden på åben gab.
Tirsdag formiddag forlød det, at AN´s ministre nu også overvejer at forlade regeringen.
End ikke Berlusconis egne folk var nemlig klar over, at "il presidente" endnu en gang ville foretage et uventet træk. Faktisk meddelte AN´s leder Gianfranco Fini sent mandag eftermiddag, at Berlusconi netop da var ved præsidenten for at præsentere det nye regeringsprogram, og han føler sig rent ud sagt snydt af sin partner i regeringssamarbejdet.

Ved den nu uundgåelige tillidsafstemning om regeringens fortsatte eksistens, vil det vise sig, om UDC mener det alvorligt, at de stadig vil støtte regeringen trods deres ministres tilbagetræden.
UDC´s stemmer er afgørende for flertallet bag regeringen - men der er også usikker om Socialisternes - Nuovi Socialisti - stemmer, så der er lagt op til en ægte politisk gyser.

Undgået valg i første omgang

Muligheden for et valg i utide truer nu, hvis tillidsafstemningen ikke redder regeringen.

Oppositionen >>
har mere eller mindre helhjertet råbt på valg i utide, siden Berlusconis "Frihedens Huse-koalition" tabte de regionale valg >> i begyndelsen af maj.

De helhjertede i oppositionen er dem, der tror på, at Berlusconi-æraen er ved sin naturlige afslutning først og fremmest på grund af landet økonomiske situation med øget offentlig gæld og minusser hvad angår produktion og eksport.

De halvhjertede derimod er dem, der ikke tror på, at Romani Prodi er den leder, der med succes kan stille op imod personligheden Berlusoni.

-syl

Retur til
Politik <<Artikler

Berlusconi erkendte
nederlag ved regionalvalg >>

Oppositionern har skiftet
navn igen >>


Valgplakater april 2005 >>

Italienske regeringer >>

Mandatfordelingen >>Budget-underskuddet

Et af de såkaldte ØMU-krav
bestemmer, at et Euro-land ikke må have et budgetunderskud på over tre procent i forhol til BNP, (bruttonationalproduktet - det samlede værdi af et lands produktion af varer og tjenesteydelser).

Den 4. april meddelte EU-kommissionens regnskabsfolk,
at de forventer et budgetunderskud i 2005 på 3,5% og hele 4,6% i 2006.
Samtidig skrues forventninger til stigningen i BNP ned fra 1,8% i efteråret 2004 til kun 1,2% for hele 2005.

Forventninger til den offentlige gæld justeredes også:
Nu forventes gælden at stige
fra 104,6% til 105,6% i forhold til BNP.Valgperiode


Der var senest parlamentsvalg i Italien i maj 2001.

Valgperioden er maksimum fem pr - så inden juni 2006 skal italienerne til urnerne.

Der har været 14 parlamentsvalg i Italien siden 1948
Valgnederlaget


Berlusconi, der gav skylden for nederlaget ved regionalvalgene den 3. og 4. april på sine egne folk

- Jeg deltog ikke i den regionale valgkamp, og se resultatet, sagde Berlusconi ved en meget ærlig og højst uventet tv-optræden efter nederlaget.

Her mødte han før første gang
i 9 år oppositionens ledere
ansigt til ansigt.
Berlusconi undgår med andre ord et valg, hvor udsigten til en tilbagegang som ved de regionale
valg skræmmer, men også oppositionen undgår et valg, de næppe er parate til lige nu.

Copyright © 2005-2008. Tutti i diritti riservati. Charlotte Sylvestersen - Milano